Büyükşehir Belediyesi Emlak İstimlak Daire Başkanı Mevlüt Karataş, CNN Türk'teki haberde, vatandaşların tebligatları engellediğini, istimlak konusunda uzlaşma sağlanamadığını söyledi.
Belediyeden hangi bölgelerin istimlak edileceği ve istimlakın hangi koşullarda yapılacağı konusunda bir görüş alamadık.
Alibeyköy'de istimlak edileceği söylenen Küçükköy ve Alibeyköy deresi çevresinde oturanlar bianet'e "Üç dönemdir belediye başkanı olan Eyüp Genç'in söz vermesine karşın bu derelerin yataklarında ıslah çalışması yapılmadığını, bu nedenle sel baskını olunca istimlaka gidildiğini" söylüyor.
Alibeyköylüler istimlak değil, dere yataklarının ıslah edilmesini istiyor.
Kamu arazisi yanında dükkan inşaatları başladı
Alibeyköy deresinin yanındaki, kamu arazisi olan ve haftada bir semt pazarının kurulduğu alanın kaldırımlarına sırayla yeni dükkanlar inşa edilmeye başlamış.
Dükkanların fotoğrafını çekerken, gazeteci olup olmadığımızı sorup yanımıza gelenler "20 metre ötede dere varken, kamu arazisinin yanına nasıl dükkan yapıyorlar anlamıyoruz" diyorlar.
Geçtiğimiz günlerdeki su baskınından sonra iş makineleri derelere girmiş. İSKİ'nin çalışmaları ise "hep belediye seçimleri dönemine denk geldiği için" yarım kalmış.
Bize anlatılanlara göre, Alibeyköy caddesinin altında suyun akmasını sağlayan su galerileri bakımsızlıktan tıkanmış. Galeri Caddesi olarak bilinen yerde bir çok dükkanı su basmış.
Alibeyköylüler istimlak istemiyor
Kısaca Alibeyköylüler, derelerin ıslahı yapılmazken, 50 yıldan fazla zamandır oturdukları evlerinden ve çevrelerinden ayrılmak istemiyorlar.
"Belediye önce dereleri ıslah ederek sözünü tutsun. Yine burada sel baskını olursa, istimlak önersin" diyorlar.
Semt sakinleri "Medyanın kendilerinden çok belediyenin görüşünü yansıttığını" düşünüyorlar. Bu nedenle görüşlerini açıklamadan önce sözlerini yayınlayacağımız konusunda uzun bir ikna çabası gerekiyor.
Alibeyköy Deresi'nin 30 metrelik bandında kanal yapılacak alanda yer alan binalar kamulaştırılacak. Eyüp'te toplam 170 binanın sahiplerine yapılacak tebligata 15 gün içinde yanıt verilmesi gerekiyor.
Alibeyköy'de ve Karadolap mahallesinde oluşturulan mahalle inisiyatifi, bu akşam Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) teklifiyle çeşitli avukatlardan bilgi alacaklar.
1986'daki istimlak kararından bu yana meslek odaları ve barolarla görüşen, istimlak konusunda "bilgilenmek" için çoğu kez belediyeye başvuran Alibeyköylülerden Muhtar Kaya şöyle konuşuyor:
"Üç kez üst üste Eyüp Belediye Başkanı seçilen Ahmet Genç, buradaki derelerin ıslah edileceğini açıkladı. Ancak ne Büyükşehir belediyesi ne de İSKİ çalışmaları tamamladı. Bize evlerimizi yıktırıp, daha güvenli beş katlı evler yaptırıp, tapu verdiler. Şimdi bu evleri kamulaştıracaklar."
Karadolap mahallesinde, üstü kapalı derenin yakınındaki beş katlı apartmanların girişinde, belediyenin verdiği ruhsat tabelaları asılı.
"Belediye bizi toplantıdan kovdu"
Yugoslavya göçmeni Elmas Yılmaz (75), "Dere ıslah edilecekse bahçemi seve seve veririm. Ama evimi alacaklarsa, devletin beni ikna etmesi gerekiyor. Belediyeye evimi vermem" diyor.
Şeref Öztürk, (57) bir dönem işçisi olduğu, 1986'daki istimlak sonrası kapatılan ve yıkılması gereken Sungurlar Kazan Fabrikası'nı göstererek, "Burası bile hala yıkılmadı. Belediyenin istimlak projesine nasıl güvenebiliriz? Dere yataklarının 50 metre ötesindeki evlerin istimlak edeceklerini söylüyorlar. Belediyenin açıklamaları çelişkili" diye konuşuyor.
Türkan Bayraktar (45), 12 yıl önce evini su bastığında tavandan çıkarak selden kurtulmuş. Zarar gören evini terk ederek, buradan uzak bir semtte kiraya çıkmış.
"Evin tapusu bende, dere ıslah edilirse yenileyip tekrar yerleşirim" diyor.
Yusuf Bunyak (30), istimlak kararının onaylanacağı belediye meclisi toplantısına gittiklerinde polis zoruyla ve yaka paça binadan çıkarıldıklarını, bunun üzerine karakola şikayetçi olduklarını söylüyor. (ÖG/EÜ)