İstanbul 2. İdare Mahkemesi, Mecidiyeköy'deki Ali Sami Yen Stadı ve yanındaki eski Likör Fabrikası yerine inşaatına başlanan projeyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şişli Belediye meclis üyeleri Aşçıoğlu, Torunlar ve Kapıcıoğlu ortaklığına ait projeyi "Bodrum katların emsale dahil edilmediği " gerekçesiyle yargıya taşımıştı. Mahkeme de 2 Nisan 2010'da tasdik edilen imar planına yönelik yürütmeyi durdurma kararı aldı.
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Harp, söz konusu arsanın hem kamuya ait olması gereken yeşil alanı yok ettiğini hem de kent dokusunu bozduğunu belirtti.
Harp, İMO'nun, Şehir Plancıları Odası'nın da daha önce projenin durdurulması için açtıkları davaya müdahil olduğunu söyledi. Ancak şu anki durdurma kararının yetersiz olduğunu projenin toptan iptal edilmesi gerektiğini belirtti.
Yeşil alan yok ediliyor, kentin dokusu bozuluyor
Harp, projeye birçok açıdan itiraz ettiklerini söyledi.
* Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) kendisine kamu yararı için verilen arazilerin imarını yükseltip özel sektöre devretti. O araziye yapılacak projeyle zaten o bölgedeki trafik sorunu daha da artacak.
* Nüfus yoğunluğunun artmasıyla elektrik, su, kanalizasyonu içeren alt yapı ihtiyacı karşılanamayacak.
Sapphire'den bile yüksek yapabilirler
* Taban daraltılarak kat yükseltebilir, Sapphire'den bile yüksek olabilir; bunun sonucunda yapılacak bina çevre yapılarla uyumlu olmaması nedeniyle kentin silüetini bozacak.
* Plan tabirinde yeşil alan olan bölge ticaret ve turizme açıldı. Halkın nefes almasını sağlayacak alan yok ediliyor.
* Bu gibi yeşil alanlar doğal afet zamanlarında da halkın barınması için gereklidir. Boş alanlarda deprem olduğunda evi yıkılanların çadırlarda yaşaması sağlanabilir.
Gökkafes vakası gibi olabilir
Harp, Taksim'de yıkılma kararı verilen ancak yıkılmayan Gökkafes gibi bu araziye de hukuk boşluklarından yararlanarak istenilen binanın yapılmak isteneceğini söyledi.
"Kentsel dönüşüm adı altında kent arazileri ranta açılıyor. Kent projelerinde, insan odaklı doğayı bozmayacak şekilde, uzmanların yer aldığı kurullarla çalışılmalı"
Mahkeme Kararı: Telafisi güç zararlar doğar
Mahkemenin yürütmeyi durdurma verdiği kararda bodrum katların emsale dahil edilmediği planda, 2.50 olan emsalin, bu şekilde 4.50'ye yükseltildiği ve inşaat hakkını yüzde 80 artırdığı ifade edildi.
"İmar ve otopark yönetmelikleri gereği, uyuşmazlığa konu plan tadilatlarının 4a ve 8. maddeleriyle çerçevesi oluşturulmaya çalışıldığı gibi, 1'nci ve 2'inci bodrum katların hem ticaret olarak kullanılıp hem emsal hesabı harici tutulmaları mümkün değil"
Plan notlarındaki 4a ve 8'inci maddelerin hukuka aykırı olduğu yönünde karar veren mahkeme, bu uygulamanın gerçekleşmesihalinde, telafisi güç ve olanaksız zararlar doğuracağı sonucuna vardığını bildirdi.
Emre Arolat'ın mimarı olduğu projede, ikisi rezidans ve biri ofis olmak üzere üç kule yapılması planlanıyor. Projenin 2014'te bitirilmesi öngörülmüştü. (NV/EÖ)