Foto muhabiri Ali Öz'ün 1982-2009 arasındaki 27 yıllık süreci fotoğraflarla anlatan sergisinin açılış kokteyli dün (1 Eylül) Karşı Sanat'ta yapıldı.
"Fotoğraflarla Türkiye" isimli serginin açılışına Öz'ün foto muhabiri arkadaşlarının yanı sıra, bir çok gazeteci ve sanatsever de katıldı. Katılımın yoğun olduğu gecede Öz, "Sergi ve açılış nedeniyle heyecanlı olduğunu" söyledi.
Biçim ve ışık gibi tekniklerden öte içerdiği mesajlarla vuruculuk kazanan 130 fotoğraf var. Fotoğraf yorumları gazeteci Yıldırım Türker tarafından kaleme alındı.
Toplumsal ve siyasal aktörleri, sosyal değişimin kırılma noktalarını yansıtan enstantaneler Türkiye'nin 25 yılının görsel hafızası niteliğinde. 12 Eylül 1980 askeri darbesinin ardından toplumun dönüşümünü sergileyen fotoğraflarda Cumartesi Anneleri, 1 Mayıs gösterileri, Güneydoğu'daki savaş, öğrenci eylemleri, LGBTT cinayetlerini protesto eylemleri, Bergamalı köylüler, kriz protestoları gibi bir çok mücadele ve hepsinin barındırdığı ortak payda olarak da polis şiddeti yer alıyor.
Öte yandan sayısız eylemden, cenazeden, yıkımdan görüntüler sergileyen Öz, 'serbest' olarak adlandırdığı fotoğraflarla günlük hayatın politikliğini de gösteriyor.
Sergi, foto muhabirliğin, yaşanan olayların toplumsal bellekte yer etmesi açısından önemini düşündürtüyor. Fotoğraflarda, yakalanan kadraj toplumsal vakalara dönüşüyor ve içerikleri itibariyle dondurulan an belgesel niteliği kazanıyor.
Öz'ün "Fotoğraflarla Türkiye" sergisi 20 Eylül'e kadar Karşı Sanat'ta görülebilir.(DPK/BÇ)
* Serginin tanıtım fotoğraflarını görmek için tıklayınız.