Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, oğlunun katilini affederek asılmaktan kurtaran İranlı Samareh Ali Nezhad’ı, yaşadığı Royan kentinde ziyaret etti.
Samareh Ali Nezhad'ın oğlu Abdullah Hüseyinzadeh, 2007'de, 18 yaşındayken sokakta arkadaşı Balal tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Balal'a idam cezası verildi. Nisan 2014’te idam sehpasına çıkarıldığı anda, “Kalbimde intikam duygusu yok” diyen Samareh Ali Nezhad onu affetti ve ölümden kurtardı. Samareh Ali Nezhad’ın küçük oğlu da 11 yaşındayken motosiklet kazasında ölmüştü.
“Affetmek iç huzuru verdi”
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Tahran 22. Bölge, Royan ve Nişabur Belediyeleri ile kardeşlik ve işbirliği protokolleri imzalamak için belediye meclis üyeleri ile birlikte Cumartesi günü (1 Ekim) İran’daydı.
Başkan Kılıç ve beraberindeki heyeti evinde ağırlayan Samareh Ali Nezhad şunları söyledi:
“Oğlumun katilini idam sehpasından indirmem İran’da geniş yankı buldu. Buradaki bütün televizyonlar ve gazeteler benden bahsediyordu. Ancak dünya beni Maltepe Belediyesi'nin yılın annesi seçmesi ile tanıdı. O ödülü aldıktan sonra dünyanın dört bir yanından kadınlar evime geldi.
“Almanya, Lübnan, Türkiye ve Fransa’nın da aralarından bulunduğu 12 ülkeden yüzlerce anne evime geldi. Bu olaydan sonra İran’ın dört bir yanında yüzlerce kadın, çocuklarının katilini ipten aldı. Affetme olaylarında büyük artış oldu.
“Affetmenin insana verdiği iç huzuru, kısas ve intikam duygusu hiçbir zaman veremez. Affettikten sonra iç dünyamda çok farklı bir huzur yaşamaya başladım. İnanıyordum ki oğlum öbür dünyada çok iyi yerde ve rahat.”
Nezhad, 2014’te Maltepe Belediyesince yılın annesi seçilmişti. Samareh Ali Nezhad, 1 Eylül 2015 Dünya Barış Günü'nde de Maltepelilerin konuğu olmuş, dünyaya barış mesajı vermişti.
“Ali Nezhad, ‘Başka bir dünya mümkün’ dedi”
Nezhad ailesine, samimi ve misafirperver karşılaması için teşekkür eden Kılıç da şunları söyledi:
“Bu olayı öğrendikten sonra İran Başkonsolosu ile irtibata geçerek kendisine yılın annesi ödülünü verdik. Ardından 2015 yılında Dünya Barış Günü'nde Samareh Hanım’la güvercin uçurarak, dünyaya barış mesajı vermek istedik. Kısa sürede davetimize olumlu cevap verdi. Ben de Royan’a gelerek, kendisini ziyaret edeceğime söz verdim. Ve sözümü tuttum.
“Biz altı erkek kardeşiz ama benim İran'da bir kız kardeşim var. Kolay değil evlat acısını dindirmek, katilini bağışlamak. Samareh Ali Nezhad, ‘Başka bir dünya mümkün’ dedi. Oğlunun katilini tek bir tokat karşılığında idam sehpasından aldı. Ne mutlu ki böyle bir değeri ve umudu dünyaya duyurmak için öncü oldum.” (AS)