Cizreli Ali Karagöz, 23 yıl önce bugün gözaltına alındı, kendisinden bir daha haber alınamadı.
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Zorla Kaybedilenler Veritabanı’nda Karagöz’ün kaybedilmesiyle ilgili bilgileri paylaştı.
Gözaltına alındıktan sonra birlikte sorguya götürüldüğü İhsan Arslan, Temizöz davasında maktul olarak tanımlandığı halde Ali Karagöz bu dosyaya giremedi. Temizöz davası da beraatla sonuçlandı.
TIKLAYIN - “TEMİZÖZ’ÜN BERAATIYLA YAKINLARINI İKİNCİ KEZ KAYBETTİLER”
“Bir şey sorup bırakacağız, dediler”
Ali Karagöz Şırnak’ın Cizre ilçesine bağlı Şax (Çağlayanköy) nüfusuna kayıtlıydı. Ailesiyle birlikte Cizre merkezdeki Cudi Mahallesinde oturuyordu.
42 yaşındaydı, altı çocuğu vardı. Hayvan ticareti yaparak geçimini sağlıyordu.
1993’te dönemin Cizre’deki korucubaşı olan Kamil Atak'ın evine roketli saldırı düzenlendi. Bu saldırıdan yaklaşık 15 gün sonra 27 Aralık 1993 günü sabahı, erken saatlerde Karagöz ailesinin evini basan askerler ve Atak'ın korucuları Karagöz'ü yatağından kaldırıp gözaltına aldı.
Ona ne yapacaklarını soran eşine “Şuraya kadar götürüp bir şey soracak ve bırakacağız” denildi.
Atak’ın bodrumuna götürüldüler
Eşi onu zorla götüren askerlerin peşinden yürüdü. Bir süre sonra eşinin götürüldüğü yokuştan İskan Aslan’ın eşi Şevkiye Aslan ile karşılaştı.
Şevkiye Arslan kendisine Ali Karagöz ve kendi eşi İhsan Arslan'ı ellerinden birbirlerine bağlayıp Kukel Atak'ın evinin altındaki bodruma götürdüklerini anlattı.
Ayşe Karagöz önce Atak’ların evine giderek eşinin bırakılmasını istedi, ondan haber almaya çalıştı. Burada Kamil Atak’ın kardeşi tarafından tehdit edildi ve ona eşini sormaya devam etmesi durumunda kendisinin de öldürüleceği söylendi.
Savcı geri çevirdi, Atak ailesi tehdit etti
Eşinden haber alamayınca buradan çıkıp savcılığa dilekçe ile başvurdu ve eşinin bulunmasını talep etti. Ancak eşinin akıbetini öğrenmek amacıyla yazılan bu dilekçeler işleme konulmadı.
Savcı, Ayşe Karagöz'e “Başıma bela oldunuz, evine git” dedi. Ayşe Karagöz daha sonra savcılığa verdiği dilekçeyle ilgili gelişme olup olmadığını sorduğunda dilekçesinin olmadığı söylendi.
Ayşe Karagöz yine Kamil Atak'ın evine gitti. Evde Kamil Atak'ın kardeşi Mahmut Atak ve annesi vardı. Mahmut Atak'a eşinin nerede olduğunu, onu niye aldıklarını sorunca Mahmut Atak “Bana onu savunma, yoksa seni de öldürürüm” diyerek tehdit etti.
Ayşe Karagöz bu arada sürekli çevresinde devlet güçleriyle ilişkili olduğunu bildiği kişilere giderek onlardan yardım istedi. Eşinin bulunmasını, ondan haber alabilmek istedi. Osman isimli tanıdığı bir korucubaşıya da giderek eşini bulması için ondan yardım istedi.
Osman adlı kişi İhsan Arslan'ın da kendisinin yeğeni olduğunu, o ortaya çıkınca Ali Karagöz'ün de çıkacağını, yapacak bir şey olmadığını söyledi.
Oğlu da gözaltına alındı
Mart sonunda yapılacak yerel seçimler için seçim gezileri yapan korucubaşı Kamil Atak'ı yolda gören Ayşe Karagöz arabanın penceresinden elini yakalayarak “Eşimi bana göster sana oyumu vereyim” dedi.
Kamil Atak yoldan geçen bir sürü kalabalığın içinde “Elimi bırak, seçimden üç gün sonra gel, eşine ne olduğunu söyleyeceğim, söz veriyorum” dedi.
Seçimlerden sonra da bir haber çıkmayınca Ayşe Karagöz belediye başkanı seçilen Kamil Atak'ı makamında görmek için belediyeye gitti ancak ilk iki gidişinde içeri alınmadı.
Üçüncü gidişinde içeri girebilse de Kamil Atak bir şey bilmediğini, söz vermediğini, peşini bırakmazsa onun da başının yanacağını söyledi.
Ali Karagöz gözaltına alındığında askerde olan büyük oğlu Sabri Karagöz terhis olunca Ayşe Karagöz durumu ona da anlattı ve Cizre'ye dönmemesini söyledi.
Sabri Karagöz terhis olduktan sonra üç-dört yıl İstanbul'da kaldı. Cizre'ye döndüğü gün gözaltına alınınca Ayşe Karagöz oğlunun başına da bir şey geleceğinden korkarak nüfus müdürlüğüne gidip eşinin kayıp olduğunu bildirdi ve Kuştepe Köyü'ndeki kazılarda kemikler bulunduğu haberi çıkana kadar da kocasının akıbetini sormaktan vazgeçti.
Soruşturma halen sürüyor
18 Mart 2009'da Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği şikayet dilekçesinin ardından Cumhuriyet Savcısı Adem Akıncı tarafından 2009/435 soruşturma numarasıyla ifadesi tutanağa geçirildi.
İfadesinde adı geçen Mahmut Atak'ın ifadesi ise 2009/430 soruşturma numarasıyla Cizre Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Işıktaş tarafından 11 Aralık 2009'da alındı.
Karagöz ile ilgili soruşturma dosyası halen açık.
Şüpheliler: Cizre İlçe Jandarma Komutanı Cemal Temizöz, korucular Kamil Atak, Kukel Atak, Temer Atak.
Dönemin politik sorumluları: Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller, İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Adalet Bakanı Seyfi Oktay, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş, Jandarma Genel Komutanı Aydın İlter, OHAL Bölge Valisi Ünal Erkan, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar, MİT Müsteşarı Sönmez Köksal. (AS)