Click here to read the article in English / Haberin İngilizcesi için buraya tıklayın
Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararını Yargıtay'ın usulen bozmasının ardından dava bugün yeniden görüldü.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, sanık Mevlüt Saldoğan’ın avukatının son savunma hakkının kısıtlandığını; kasten öldürme suçlamasıyla açılan davada kasten yaralama suçundan hüküm kurulup ek savunma verilmeyişini belirterek yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozmuştu.
Sanıkların savunmasının ardından savcı eski mütalaasını tekrarladı. Mahkeme,yeniden yargılamada da aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer üç tutuklunun ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.
TIKLAYIN: AVUKAT ERDOĞAN: KARARI TEMYİZE GÖTÜRECEĞİZ
Mahkeme, Yargıtay kararına uydu
Yargıtay kararının ardından ilk duruşma bugün görüldü. Duruşmayı takip edenler arasında Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Hatay Milletvekili Hilmi Yarayıcı, Çorum Milletvekili Tufan Köse ve Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz, Kayseri CHP İl Başkanı Feyzullah Keskin ve Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman var.
Sanıklar duruşmaya gelmedi, SEGBİS ile izlendiler. Korkmaz ailesinin avukatları duruşmada yaşananları Twitter hesaplarından aktardı.
Tüm sanıklar ve avukatları bozma kararına uyulmasını talep etti. Mahkeme, Yargıtay’ın kararına uyulmasına ve tüm sanıklara ek savunma hakkı verilmesine karar verdi.
Sanıklar tekrar savunma yaptı
Sanık Mevlüt Saldoğan, vurduğu kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını söyledi, "Ben devletimi savundum" dedi. Saldoğan, karar duruşmasında da benzer bir savunma yapmıştı. Saldoğan, Korkmaz'ın kendilerine küfür öne sürerek haksız tahrik indirimi istedi.
Sanık Yalçın Akbulut da önceki savunmasını tekrarladı, dövülen kişinin daha uzun boylu olduğunu, Korkmaz'ın eşya taşırken düştüğünü iddia etti. "Tübitak'ta bir çok parelelci görevden alınmıştır. Raporu onlar vermiştir" dedi. Siyasi mahkum olduğunu, AİHM'e başvuracağını söyleyerek beraatini talep etti.
Önceki duruşma beraat eden polisler yeniden beraat kararı verilmesini talep etti.
Savcı mütalaa verdi
Savcı eski mütalaasını tekrarlayarak, Mevlüt Saldoğan'ın kasten öldürme suçundan cezalandırılmasını ve beş tutuklu sanığın da tutukluluğunun devamını istedi.
Mütalaa şöyleydi:
Tutuklu polis Mevlüt Saldoğan için Türk Ceza Kanunu (TCK) 81/1, 53/1 maddeleri gereğince "Kasten İnsan Öldürme" suçundan müebbet hapis cezası,
Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar için "Kasten yaralama" suçunu düzenleyen "Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" başlıklı TCK 86/1 maddesi tanımlamasıyla 87/4, 53/1 maddeleri uyarınca için nitelikli yaralama suçundan sekizer yıl hapsi,
Tutuksuz polis sanık Yalçın Akbulut için "Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama" suçundan 12 yıl hapsi,
Tutuksuz polis sanıklar Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin hakkında ise "üzerlerine atılı suçu işlediklerine dair her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediğinden" beraatleri.
Avukat: Ali İsmail kamu şiddetinden kaçan bir gençtir
Savcı mütalaasının ardından Korkmaz ailesi ve avukatları söz aldı. Aile, tüm sanıkların cezalandırılmasını istedi.
Avukat Ayhan Erdoğan "Ali İsmail Korkmaz polise saldıran değil, kamu şiddetinden kaçan bir gençtir" dedi. Korkmaz kasten öldürme suçunun tartışmasız, tartışılması gerekenin öldürmenin nitelikli halleri olduğunu söyledi.
Sanık avukatının sözleri üzerine aile salonu terketti
Mevlüt Saldoğan "Eski savunmalarımı tekrar ederim" diyerek esas hakkındaki savunmasını yaptı. Mevlüt Saldoğan'ın avukatı Mutlu Karayılan "Bu davanın mağduru,faili belli değildir. Dövülen Ali İsmail Korkmaz, döven de bu polisler değildir" dedi.
Karayılan, Ali İsmail Korkmaz'ın ölüm nedeninin dayak değil kullandığı ilaçlar olduğunu öne sürdü. Korkmaz ailesinin beyanlara tepki göstermesi üzere ailenin salondan çıkarılması talebinde bulundu.
Karayılan "Gezi olaylarının toplumda yarattığı korku, hiddet dikkate alınarak Mevlüt Saldoğan'a haksız tahrik uygulansın" dedi.
Korkmaz'ın annesi Emel Korkmaz ve babası Şahap Korkmaz ile Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, avukatın sözleri üzerine mahkemeyi terketti.
Sanık Yalçın Akbulut: "Tek suçum yasadışı eylem yapan kişiyi kovalamak, ceza verilecekse bundan verilsin" diye savunma yaptı. Yalçın Akdoğan'ın avukatı Erdinç Oktay, "Müvekkilime verilen görev sokağa gireni uzaklaştırmaktır. Görevini yapmıştır" dedi.
Polislerin tutukluluğu sürüyor, üç sanığa tahliye
Mahkeme, 21 Ocak 2015'teki cezalarını tekrarladı.
Mahkeme, polisler Mevlüt Saldoğan ve Yalçın Akbulut'un tutukluluğunun devamına karar verdi.
Geçtiğimiz yargılamada altı yıl sekiz ay hapis cezası verdiği tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'in ise cezalarının büyük bölümünü geçirdikleri için tahliyelerine karar verdi.
Üç sanık, ayrı ayrı sekiz yıl hapis cezasıyla cezalandırılmış bu cezaya 1/6 oranında indirim yapılarak altı yıl sekiz ay hapis cezası verilmişti.
Ocak ayındaki kararı şöyleydi:
* Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.
* Tutuksuz polis sanıklardan Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin'in ayrı ayrı beraatlerine,
* Tutuksuz polis Yalçın Akbulut'un 12 yıl hapis ceza ile cezalandırılmasına, indirim ile 10 yıl hapis cezasına ve tutuklanmasına,
* Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever hakkında ayrı ayrı sekiz yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına, bu cezaya 1/6 oranında indirim yapılarak altı yıl sekiz ay hapis cezası verilmesine ve tutukluluklarının devamına,
* Tutuklu sanık Ebubekir Harlar'ın sekiz yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, tutuklu kaldığı süre gözönüne alınarak tahliyesine karar verildi.
Ne olmuştu?
19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz Gezi direnişi sırasında 3 Haziran 2013 gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövülmüştü. 38 gün komada kalan 19 yaşındaki Korkmaz 10 Temmuz 2013'te hayatını kaybetmişti.
Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.
Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut için 12 yıl ve diğer sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.
21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı. Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi.
Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.
* Tutuksuz polis sanıklardan Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin'in ayrı ayrı beraatlerine,
* Tutuksuz polis Yalçın Akbulut'un 12 yıl hapis ceza ile cezalandırılmasına, indirim ile 10 yıl hapis cezasına ve tutuklanmasına,
* Tutuklu sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever hakkında ayrı ayrı sekiz yıl hapis cezasıyla cezalandırılmalarına, bu cezaya 1/6 oranında indirim yapılarak altı yıl sekiz ay hapis cezası verilmesine ve tutukluluklarının devamına,
* Tutuklu sanık Ebubekir Harlar'ın sekiz yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına, tutuklu kaldığı süre gözönüne alınarak tahliyesine karar verildi.
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.
Yargıtay, sanık Mevlüt Saldoğan’ın avukatının son savunma hakkının kısıtlandığını; kasten öldürme suçlamasıyla açılan davada kasten yaralama suçundan hüküm kurulup ek savunma verilmeyişini gerekçe gösterdi. (BK)