Eskişehir'de Gezi direnişi eylemleri sırasında polis ve sivil kişilerce darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz için bestelenen şarkıyı aralarında Cahit Berkay, Hüseyin Turan, Mazlum Çimen'in de bulunduğu sanatçılar seslendirdi.
19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz Gezi direnişi sırasında 3 Haziran 2013 gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövülmüş, 38 gün komada kalan Korkmaz 10 Temmuz 2013'te hayatını kaybetmişti.
"Ali İsmail Korkmaz" isimli parçanın sözü Zehra Er ve Muzaffer Gezer'e, bestesi ise Zehra Er'e ait. Şarkıyı seslendiren sanatçılar ise şöyle: Cahit Berkay, Erdal Bayrakoğlu, Ender Balkır, Hilmi Yarayıcı, Hüseyin Turan, İnan Tat, Mahu Hena Yarayıcı, Mazlum Çimen, Muzaffer Gezer, Pınar Aydınlar, Seyfi Yerlikaya, Soner Olgun, Zehra Er, Zeynep BakşiKaratağ.
Tüm hakları Ali İsmailKorkmaz Vakfı'na (ALİKEV) ait olan şarkının sözleri şöyle:
Eksilir yüreğim
Eksilir bir ormanda
Bir karahindibağı
Kalır avucumuzda
Eksilir görünür
Hep daha çoğalarak
Düştüğün yerde Alim
Bahara döner toprak
Düşlerin yadigar
Sana söz sana yemin
Seninle var olacak
Özgür dünya özlemin
Yüreği yananları
Hiç kimse durduramaz
Sönmeyecek ateşin
Ali İsmail Korkmaz
Vuruldu kırıldı
Fidanlarım dalından
Kızıl bir nehir akar
Çocukların alnından
Umudu kuşandık
Yola koyulmak gerek
Sen benim kardeşimsin
Çok bedende tek yürek
Düşlerin yadigar
Sana söz sana yemin
Seninle var olacak
Özgür dünya özlemin
Yüreği yananları
Hiç kimse durduramaz
Sönmeyecek ateşin
Ali İsmail Korkmaz
Ne olmuştu?
19 yaşındaki Anadolu Üniversitesi öğrencisi Ali İsmail Korkmaz Gezi direnişi sırasında 3 Haziran 2013 gecesi sivil ve polis kişilerce sokakta dövülmüştü. 38 gün komada kalan Korkmaz 10 Temmuz 2013'te hayatını kaybetti.
Dava süreci
Korkmaz'ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.
Savcı esas hakkındaki mütaalasında, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut için 12 yıl ve diğer sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan sekizer yıl hapis cezası istemişti.
21 Ocak 2015'teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı. Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi.
Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.
Yargıtay'dan bozma kararları
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016'da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.
Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görülen davada mahkeme aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.
Tekrar Yargıtay'a giden dosyada, Yargıtay 1. Ceza Dairesi 22 Aralık 2016'daki kararında tutuklu polis memurları Mevlüt Saldoğan'a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Yalçın Akbulut'a verilen 10 yıl, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onadı.
Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar'ın eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılması kararlarını ise bozdu.
Mahkeme, Yargıtay'ın yaralama suçundan cezalandırılmasını istediği tutuksuz polis Hüseyin Engin'e yedi ay 15 gün ceza verip hükmü erteledi. Tahliye edilen sanık Ebubekir Harlar hakkında altı yıl sekiz ay hapis cezası verdi.
(AÖ)