*Fotoğraf: ALİKEV
Eskişehir’de Gezi direnişi eylemleri sırasında polis ve sivil kişilerce darp edilerek öldürülen Ali İsmail Korkmaz, katledilişinin 8. yılında unutulmadı.
Siyasetçiler, sanatçılar, hak savunucular sosyal medya hesaplarından Ali İsmail Korkmaz ile ilgili paylaşım yaptılar.
8. yılda online etkinlikler düzenleyen Ali İsmail Korkmaz Vakfı (ALİKEV), sosyal medya hesabından, "Şimdi ismin, yaşamı ve umudu savunmanın karşılığı oldu. Attığımız her adımda, aldığımız her nefeste yüreğimizdesin. İyi ki aynı sudan içtik, aynı rüzgarı hissettik. İyi ki geçtin hayatımızdan..." mesajını paylaştı.
"Son tekmeyi unutmayacağız"
HDP'den yapılan yazılı açıklamada, "Ali İsmail Korkmaz, henüz 19 yaşındayken devlet eli ile katledildi. Cezasızlık zırhına güvenen ve bizzat devlet tarafından korunan katiller, 19 yaşında genç bir çocuğu öldürmeyi vatan borcu saymışlardır. Bizler Ali İsmail'e atılan son tekmeyi unutmayacağız ve onun düşlerindeki özgür dünya için verdiğimiz mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz" denildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Karanlık bir sokakta, 19 yaşında bir gencimiz öldürüldü. Gezi'de katledilen çocuklarımızın hesabını elbet soracağız. Ali İsmail hep aklımdasın" dedi.
Sözleri Zehra Er müzik Muzaffer Gezer imzalı Ali İsmail Korkmaz eserini pek çok müzisyen dostla birlikte seslendirdik tamamı bu akşam 22:00’de
— Pınar AYDINLAR (@PinarAYDINLAR) July 10, 2021
Ali İsmail Korkmaz Vakfı YouTube sayfasında kaçırmayın lütfen. pic.twitter.com/0bYiK5YXKJ
38 gün komada kaldı
1994 yılında Antakya'da dünyaya gelen Ali İsmail, ilk öğrenimini Ekinci Nevzat Ceylan İlköğretim Okulu'nda tamamladıktan sonra Antakya Hüseyin Özbuğday Lisesi'nde orta öğrenimine başladı.
Daha lise öğrencisiyken "Toplum İçin Gençlik" hareketini başlatarak arkadaşlarıyla birlikte çeşitli projelere imza attı. Liseden mezun olup Anadolu Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünü kazanan Ali İsmail, üniversitede birinci sınıf öğrencisiyken Eskişehir'de yapılan Gezi Direnişi eylemlerine katıldı.
Bu eylemler sırasında eli sopalı kişilerin şiddetine maruz kaldı. Başına aldığı sert darbeler nedeniyle beyin kanaması geçiren Ali İsmail, 38 gün komada kaldıktan sonra 10 Temmuz 2013'te hayatını kaybetti.
Ne oldu?
Gezi direnişi sırasında öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın darp edildiği ana ilişkin görüntüleri sildiği tespit edilen bilirkişi Serkan Uğurluoğlu’nun yargılandığı davada karar çıktı.
Mahkeme, Uğurluoğlu’na ‘gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma’ suçundan önce 2 yıl hapis cezası verdi.
Mahkeme, daha sonra verdiği bu cezadan ‘sanığın sabıkasız geçmişi, yargılama sürecindeki tutum ve davranışları, cezanın geleceği üzerindeki olası etkileri’ gerekçesiyle, Uğurluoğlu hakkında “iyi hal indirimi” yaptığını duyurdu.
Serkan Uğurluoğlu’na verdiği cezayı 1 yıl 8 aya indiren mahkeme, bu cezayı da erteledi.
Dava süreci
Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davada biri polis beş tutuklu ve üç tutuksuz polis olmak üzere toplam sekiz sanık yargılandı.
Savcı, tutuklu polis Mevlüt Saldoğan hakkında müebbet, tutuksuz iki polis sanık Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin için beraat, tutuksuz polis Yalçın Akbulut için 12 yıl ve diğer sanıklar; İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever ve Ebubekir Harlar hakkında yaralama suçundan 8 yıl hapis cezası istemişti.
21 Ocak 2015’teki sekizinci duruşmada karar açıklandı. Mahkeme cezaları "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermek" suçundan verdi, iyi hal indirimi uyguladı.
Tutuklu polise 10 yıl 10 ay, tutuklu dört kişiye üç yıl dört ay ceza verildi. Tutuklu bir kişi tutuklu kaldığı süre nedeniyle tahliye edildi. Tutuksuz üç polisten ikisi beraat ederken, bir polise on yıl ceza ve tutuklama kararı geldi.
Mahkeme, tutuklu polis sanık Mevlüt Saldoğan hakkında kasten öldürme suçlamasından değil "kasten yaralayarak ölüme sebebiyet vermekten" 13 yıl hapis cezası verdi ancak bu cezaya indirim uygulayarak 10 yıl 10 aya düşürdü.
Bozma kararları
Yargıtay 1. Ceza Dairesi, 4 Şubat 2016’da yerel mahkemenin kararını usül yönünden bozdu.
Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davada mahkeme aynı cezaları verdi. İki polisin tutukluluğunu devamına diğer tutuklular İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ise tutuklu kaldıkları 33 aylık süre nedeniyle tahliyesine karar verdi.
Tekrar Yargıtay’a giden dosyada, Yargıtay 1. Ceza Dairesi 22 Aralık 2016'daki kararında tutuklu polis memurları Mevlüt Saldoğan'a verilen 10 yıl 10 ay, sanık polis memuru Yalçın Akbulut'a verilen 10 yıl, serbest bırakılan fırıncılar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu ve Muhammet Vatansever'e verilen altı yıl sekizer aylık cezaları onadı.
Tutuksuz polis sanıklardan Hüseyin Engin hakkındaki beraat kararını ve Ebubekir Harlar'ın eylemi yardım derecesinde kaldığından indirim ile üç yıl dört ay hapis cezasıyla cezalandırılması kararlarını ise bozdu.
Mahkeme, Yargıtay'ın yaralama suçundan cezalandırılmasını istediği tutuksuz polis Hüseyin Engin'e yedi ay 15 gün ceza verip hükmü erteledi. Tahliye edilen sanık Ebubekir Harlar hakkında altı yıl sekiz ay hapis cezası verdi.
Ali İsmail Korkmaz Anması 10 Temmuz Cumartesi Saat: 20:30 Korkmaz Ailesi & Cem Erdost İleri Trio Konseri "Neden Konuşamıyoruz?" Gençlik ve İfade Özgürlüğü Atölyesi* 12 Temmuz Pazartesi Saat:21:00 Moderatör: Elif Okan Gezmiş – Klinik Psikolog * 18-35 yaş arası gençlere özel olarak düzenlenen atölye ve söyleşilere katılmak için: https://bit.ly/ALIKEV1007 **9 ve 10 Temmuz günü gerçekleşecek etkinliklerimiz ALİKEV YouTube kanalında canlı yayınlanacak. https://www.youtube.com/user/AliismailKorkmaz/live |
(RT)