Türkiye'deki 16 örgütün oluşturduğu Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu (UCMK), Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a yazdığı mektupta, Türkiye'nin Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in uluslararası mahkemede yargılanmasını sağlamasını istedi.
"Ertelemeye engel olun"
İnsan Hakları Derneği Başkanı ve UCMK Sözcüsü Öztürk Türkdoğan'ın kaleme aldığı mektupta, örgütler Babacan'dan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde El Beşir'in tutuklanmasını ertelemeye yönelik olası bir karara destek vermemesini, böyle bir kararı engellemesini istiyor.
Türkdoğan, Ceza Yasası'nın Türkiye yurttaşı olmayanların da insanlığa karşı suçlarla ilgili yargılanmasını öngören maddesini anımsatarak "Türkiye'nin mevcut ceza yasasına göre suç olarak kabul edilen eylemleri gerçekleştirenleri savunmanın mümkün olmadığını da belirtmek isteriz. Hiçbir diplomatik ilişki, insanlığa karşı suç ve savaş suçu işleyenleri görmezlikten gelemez" diyor.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), "Darfur'daki sivil nüfusun önemli bir bölümüne karşı bilerek saldırı düzenlemek, cinayet, yok etmek, tecavüz, çok sayıda sivili zorla yerinden etmek ve mallarına el koymak"la suçladığı El Beşir hakkında 4 Mart'ta tutuklama kararı vermişti. Ancak El Beşir, mahkeme kararını tanımıyor.
Birleşmiş Milletler'e göre, Darfur'daki altı yıllık silahlı ihtilafta, 300 bin kadar insan öldü, milyonlarcası da yerinden edildi.
UCMK'nin Babacan'dan talepleri özetle şöyle:
- Sudan’ın mahkeme ile her türlü işbirliği yapması sağlanmalı.
- Her fırsatta Gazze ve Darfur sorununu dile getiren Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yetkililer tarafından, tutuklama kararlarını yerine getirip, hakkında tutuklama kararı çıkarılan kişileri UCM’ye teslim etmesi konusunda Sudan ve diğer devletler nezdinde gerekli telkin ve girişimlerde bulunulmalı.
- Türkiye, Uluslararası Ceza Mahkemesi kurucu sözleşmesi olan Roma Statüsü’nü onaylamalı ve mahkemenin yargı yetkisini tanımalı. (TK)
* Türkiye'nin UCM'nin yargı yetkisini tanıması için kampanya yürüten UCMK şu örgütlerden oluşuyor: Ankara Barosu, Başkent Kadın Platformu Derneği, Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği, Diyarbakır Barosu, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları Araştırmaları Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, İzmir Kadın Dayanışma Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışima Derneği, Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği, Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı, Toplumsal Olayları Araştırma ve Yüzleşme Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Van Kadın Derneği.