Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, Kadıköy'deki "ayrımcılığa karşı eşit yurttaşlık hakkı" mitinginde de dile getirdikleri taleplerini bianet'e özetledi ve açıkladı.
Bu taleplerden beşi, hükümetin 3 Haziran'da düzenlediği "Alevi Çalıştayı"na katılan yaklaşık 35 Alevi örgütünün üzerinde uzlaştığı, ortak talepler.
Bir avukat olarak Alevilerin hak arayışını hukuk alanında da takip eden Genç bu talepleri şöyle açıkladı.
1. Zorunlu din derslerinin kaldırılması: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 9 Ekim 2007'de zorunlu din derslerini insan haklarına aykırı buldu. Ama bu karar uygulanmadı. Uygulansa sorun aşılmış olacaktı. Danıştay 8. Dairesi'nin, Ankara, İzmir, İstanbul, Antalya İdare Mahkemelerinin zorunlu din dersine karşı birçok kararı var. Bütün bunlara rağmen devam ediliyor.
2. Alevi köylerine cami yapılmaması ve imam atanmaması: Bu uygulamanın çift yönlü zararı var. 1. Hizmet vermeyen bir yatırım akılcı değil. 2. Alevilerin camiye değil cemevine ihtiyacı var.
3. Cemevlerinin ibadet yeri olduğunun kabulü: Kabul etseniz de etmesiniz de, her topluluk kendi inanç yerini kendi tayin eder. Temel hak ve özgürlükler tartışma, oylama konusu yapılmaz. Alevilerin ibadet yerleri cemevleridir.
4. Madımak'ın müze olması: Aleviler 70'li yıllardan sonraki katliamlar artık yaşanmasın diye bunu talep ediyor. Madımak'ın müze olmasını acının yaşatılması değil, ibretlik bir yer oluşturmak diye görmek gerek. İnsanların yandığı o yerde, kebapçıda et yendi yıllarca. Şimdi kebapçı kaldırıldı, ama Madımak otelinde canlarımızı yakan o ateş hâlâ yanıyor. Bunu söndürmek gerek. Sivas halkını da buna ikna etmek gerek. O yangın bulutunu temizlemek Sivas halkının da görevi. Sivas'ta "Biz insan yakan değil, kucaklayan halkız" denmesi gerek.
5. Ayrımcılığa son verilmesi: AKP hükümeti, çalıştaylarla Alevi muhalefetinin enerjisini alıp bitirmek istiyor. Diyanet İşleri'yle, İlahiyatçılarla konuşuyor. Ama bu toplantılarda Alevilik için "sapkın inanç" denerek zaten bizi rencide ediyorlar. Rencide eden, muhatap olamaz,, çözüm de sunamaz. Bizim inancımız, kültürümüz hakkında çözüm bulmak ve hayata geçirmek hakkı bize aittir.
6. Diyanetin kaldırılması: ABF bunu talep ediyor. Fakat Cem Vakfı gibi diğer örgütler, Alevilerin de Diyanet'te temsil edilmesini istiyor. Bizce, laiklik olduğu sürece devletin dini kurumu olmaz. Bu yüzden Diyanet işleri Başkanlığı kaldırılmalı.
7. Alevi dedelerine maaş bağlanması: Biz buna karşı çıkıyoruz. Aleviler bu hizmeti hak için yapıyor. Bunun gerçekleşmesi de laikliğe aykırı. (TK)