Hükümetin düzenlediği Alevi Çalıştayı'na katılacak olan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), çözüm önerilerini bugün bir basın açıklamasıyla duyurdu.
"Örgütlü Alevilerin büyük çoğunluğunu temsil eden federasyonumuz; bu ilk kez olacak alan yüz yüze görüşmenin çok önemli olduğunun bilincindedir. Başarılı geçmesini ve demokratik çözüme hizmet etmesini diliyoruz, ama aynı zamanda 'konu mankeni' olmayacağımızın da bilinmesini rica ediyoruz" diyen ABF'nin sorunlar ve çözümler listesi, özetle şöyle.
Zorunlu din dersleri
Din bilgisi dersi: Bu ders tümüyle, hemen kaldırılmalı. Yerine, 7. sınıftan 9. sınıfa kadar "Din Bilgisi Dersi" adıyla bütün dinler hakkında nesnel bilgiler içeren, uygulamayı öğretmeyen, dinler ve inançların sahip oldukları ritüeller, bunların ortaya çıkış koşullarının, tarihsel ve toplumsal zeminlerinin tartışıldığı, karşılaştırmaların yapıldığı ve bu konuların felsefi ve toplumsal sorunlarla bağlantı kurularak ele alındığı bir ders konulmalı.
Seçmeli olmalı, not olmamalı: Bu ders haftada bir saat olmalı ve mutlaka veli tarafından istenmeli. Nota tabi olmamalı, sınıf geçmede, dolayısıyla öğrencinin ortalama notunun belirlenmesinde etken olmamalıdır.
9. sınıftan 11. sınıfa kadar, Türkiye'de var olan tüm inançları (elbette Aleviliği de) içermeli, nesnel, eleştirici, çoğulculuk prensipleri dahilinde olmalıdır. Her bölüm ilgili inancın bilginlerinin de katıldığı kurullar tarafından yazılmalı. Uygulamaya da yer verilebilir.
Diyanet İşleri
Kaldırılmalı; çünkü devletin dini olmaz. Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) bir fetva kurumu gibi çalışıyor, mahkemelere görüş bildiriyor, bütün yurttaşlardan (ve elbette Alevilerden de) toplanan vergilerin Sünni yurttaşlara aktarımında da köprü görevi görüyor.
"İnanç Vergisi": DİB personeli, Devlet Personel Daire Başkanlığı'na, mal varlığı devletin başka kurumlarına aktarılmalı. Yerine AB ülkelerinde olduğu gibi "İnanç Vergisi" toplanmalı.
Her mali yıl başında devlet, vergi mükelleflerine bu vergiye belirlenen yüzde itibarıyla katılıp katılmayacağını, -hangi inanca mensup olduğunu sormadan- hangi inanca aktarılmasını istediğini sormalı, ona göre vergi toplamalı, toplanan vergileri, ilgilinin istediği inancın mensuplarının oluşturmuş oldukları veya oluşturacakları kurumlara aktarmalı, kuruşuna kadar da denetlemelidir.
Cemevleri
Cemevleri Alevilerin inanç merkezleri; ancak yasalarda yeri yok. Yasa, yönetmelik ve genelgelerde gerekli değişiklikler yapılmalı.
Madımak müze olmalı
Gelecekte, bir daha böylesi acı olaylar yaşanmasın diye, belleğimizde ortak bir acı olarak anımsanması ve vicdanımızda mahkum edilmesi için, bu bina kamulaştırılmalı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği'nin (PSAKD) de katılacağı çalışmalar sonucunda müze yapılmalıdır.
Alevi Bektaşi dergahları
Başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere; 667 sayılı Tekke ve Zaviyeler kanunuyla el konulmuş Alevi-Bektaşi Dergahları gerçek sahiplerine iade edilmeli.
Alevi köylerine cami
Alevi köylerine cami yapılması politikalarından vazgeçilmeli. (TK)