Türkiye'den ve dünyadan 200'den fazla Alevi örgütlenmesi, 15-16 Ocak'ta Ankara'da gerçekleştirilecek Büyük Kurultay'da biraraya gelecek; eleştiri, öneri ve taleplerini açıklayacak.
Alevi örgütleri İstanbul'da Okmeydanı Cemevi'nde düzenledikleri basın toplantısında kurultaya ilişkin hazırlıklarını, hükümete yönelik eleştiri ve önerilerini anlattı.
Geçmez: Tüm Alevi örgütlerine çağrımızdır
Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAK) Genel Başkanı Ercan Geçmez, hükümetin Alevilere yönelik politikalarını eleştirdi.
Geçmez, siyasal ve toplumsal yaşamın Alevilerin diğer inanç gruplarıyla eşit olanaklara sahip olarak yaşamalarına imkan vermediğini belirtti; "Tüm Alevileri, Alevi örgütlerini, Alevilerin sorunlarının çağdaş yurttaşlık kavrayışı temelinde ve ülkenin diğer sorunlarıyla ilişkili olarak ele alınması gerektiğini düşünen tüm kesimleri Büyük Alevi Kurultayı'nda buluşmaya çağırıyoruz" dedi.
Alevilere yönelik yeni asimilasyon stratejileri oluşturulduğunu vurgulayan Geçmez, "Bu yeni strateji, yaşam pratikleri ve akademik yeterlilikleri bakımından Alevilikle ilgisi olmayan kesimlerin Aleviliğe ve Alevilere ilişkin, devletçe kabul edilebilir tanımlara dayanan çözüm önerilerinin 'açılım paketi' adıyla Alevilere dayatılmasıdır" diye konuştu.
Milli, ırkçı, şoven düşüncelerde olan Alevi kurumları hariç tüm Alevi örgütlerine çağrıda bulunduklarının belirten Geçmez, çağrı yaptıkları tüm örgütlerin de bu kurultayın bileşeni olmayı kabul ettiklerini duyurdu.
Kenanoğlu: Tüm eşitsizliklere karşı sözümüz var
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise "Bu kurultayda Aleviler olarak taleplerimizi daha güçlü ortaya koyacağız. Taleplerimiz sadece Alevilikle ilgili değil. Bu ülkede yaşanmakta olan bütün eşitsizliklere karşı sözümüz olacak" diye konuştu.
200'e yakın kurum katılacak
Kurultay, 15-16 Ocak'ta Ankara'da gerçekleştirilecek. Avrupa ülkelerinin yanı sıra Suriye, İran, Irak, Kanada, Lübnan ve Balkan ülkelerinden Alevilerin ve 200'e yakın Alevi kurumunun katılımı bekleniyor.
Bir akademisyen grubunun hazırladığı bildirge taslağı, kurultaydan bir hafta önce tüm kurumlara iletilecek. Kurultayın ilk gününde Alevi kurum temsilcilerinin yanı sıra aydınların da katılımıyla bu taslak üzerinden tartışmalar yürütülecek ve taslağa son şekli verilecek. 16 Ocak'ta yapılacak büyük kitlesel toplantıda ise bu bildirge ve kararlar kamuoyu ile paylaşılacak.
Kurultay ile ilgili olarak hazırlanmış olan bildiride Haklı Taleplerimiz başlığı altında ifade edilen talepler şunlar:
- Cem evleri ibadet merkezi olarak tanınsın
- Zorunlu din dersleri kaldırılsın
- Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın
- Madımak Oteli utanç müzesi olsun
- Alevi köylerine zorla camii yapılmasın
- Eşit yurttaşlık hakkı verilsin
- Kamuda Alevilere yönelik ayrımcılık son bulsun
- Başta Hacı Bektaş Dergahı olmak üzere; Alevilerin inanç merkezleri Alevilere teslim edilsin. (BB)