Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Başkanı Ali Balkız, basında "Alevi Partisi" kurmaya yöneldiklerine dair yayınları eleştirdi; "ABF, bir 'Alevi Partisi' kurmuyor. Parti kurmadığı gibi, kendisini de partiye dönüştürmüyor" diye açıklama yaptı.
Balkız'In örgütlü Alevi toplumunun yaklaşık yüzde 95'ini oluşturduğunu söylediği ABF, beş aydır "Nasıl bir Türkiye istiyoruz" tartışmalarını yürütüyor. Balkız, bu tartışmalarda da gündeme gelen saptamalarını şöyle hatırlattı.
Sol muhalefeti oluşturmak görevimiz: 12 Nisan'da "Kültürel ve köken farklılığı nedeniyle mağduriyet yaşayanlar başta olmak üzere; işsizler, işçiler, yoksullar, üreticiler, gençler, kadınlar, bilim insanları, sanatçılar, giderek en genel tanımıyla halkımız için, umut ışığı olabilecek sol-sosyal demokrat bir toplumsal muhalefeti birlikte oluşturmak, önümüzde bir görev olarak durmaktadır" diyen ABF, bugün tam da bu görevini yerine getiriyor.
İktidarı hedefleyen kitle partisi: Ne kendi adına parti kuran, ne de kendisini partiye dönüştürmeyi hedefleyen ABF, laik ve demokratik bir Türkiye'nin yaratılmasının ancak yüzü sola dönük ve iktidarı hedefleyen bir kitle partisinden geçtiğine inanıyor. Türkiye'yi sağcı, muhafazakar iktidarlardan kurtarmak ve demokratik başka bir iktidarın olabileceğini göstermek için Türkiye'ye sol gereklidir. Düzene alternatif olacağız. Bunun için yeni bir sol söylem, sosyal demokrat yeni bir heyecan, yeni bir dil, yeni kadro gereklidir. Bu bir kitle partisi olacaksa eğer, kuşkusuz ki her kesimden insan olacaktır.
Alternatif yaratmaya el veriyoruz: Alevilerin, Kürtlerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin sorunlarının çözümünün laik, demokratik bir Türkiye'nin yaratılmasından, demokratik bir değişim ve dönüşümden geçtiğini de biliyoruz! Bu değişimi yaratacak gücün ise yüzü sola dönük bir kitle partisi olduğunu da iyi biliyoruz! İşte biz, böyle bir alternatifi yaratmaya el veriyoruz, güç veriyoruz.
Balkız, Milliyet'ten Devrim Sevimay'a verdiği röportajda, SHP, 10 Aralık Hareketi, Özgürlükçü Sol ve bazı akademsiyenlerin de içinde yer alacağı yeni bir hareketin ocak ayında partileşebileceğini açıklamıştı. Ekmek ve Özgürlük dergisinde yayınlanan Mustafa Bayram Mısır'a verdiği röportajda da, Alevilerin yanı sıra emekçilerin, Kürtlerin, işsizlerin, öğrencilerin ve farklı kesimlerin taleplerini taşıyacak yeni bir hareketin peşinde olduklarını söylemişti.
bianet'in görüştüğü, parti çalışmalarının içinde yer alan 10 Aralık hareketi'nden Burhan Şenatalar, ocak sonuna kadar yeni bir partinin kurulacağını, daha sonra partinin Sosyaldemokrat Halk Partisi'yle (SHP) birleşeceğini, bunun yeni partinin seçimlere katılabilmesi için bu formül olarak düşünüldüğünü aktarmıştı. Çalışmalarda yer alan Prof. Dr. Fuat Keyman da "Bir Alevi partisi değil, daha demokratik, daha adaletli, daha vicdanlı Türkiye isteyen, hem katılım, hem de kimliklerin tanınması anlamında kapsayıcı olacak bir hareket bu" diye konuşmuştu. (TK)