Sivas Katliamı’nın yirminci yılında Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği yayınladığı basın açıklamasında katliamın arka planında bulunanların sorgulanmadan korunduğu ve katliama yeni failler bularak içerdeki katillerin serbest bırakılma ihtimali ile karşı karşıya olunduğunu belirtti.
Dernek Madımak Oteli’nin “ibret müzesine” dönüştürülmesini istediklerini yineleyerek yapılan anı evinde öldürülen 33 festival katılımcısı ve iki otel görevlisinin isimlerinin ölen iki protestocunun ismiyle beraber yazılmasını kınadıklarını ifade etti.
Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği'nin açıklaması şöyle:
“Bugün Sivas Madımak katliamının 20.yılı, İnsanlık tarihinin lanetli günlerinden birinin daha yıldönümünü yaşarken bu laneti yaşatanlar hesap vermeden, yetkililer de hesap sormadan kaçmaya devam ediyorlar.
“Alevi açılımının tekrar gündeme geldiği şu günlerde başta Sivas Madımak Katliamı olmak üzere Alevi katliamları ile hesaplaşmadan, yüzleşmeden başlanacak bir açılım yine göstermelik olmaktan öteye gitmeyecektir.
“20. yılına geldiğimiz Sivas Madımak Katliamı’nın kimi sanıklarının zaman aşımı sayesinde kurtulması, içerde olanların da başta başbakan olmak üzere kimi kişi ve medya kuruluşlarının bu katillerin mağduriyeti üzerine sözler söylemesi de bizi endişelendirmektedir.
“Sivas Madımak Katliamı’nda kaybettiğimiz canların ailelerinin cumhurbaşkanı ile görüşme talepleri ısrarla reddedilirken, her yıl Sivas Madımak Katliamı anmasına katılan canlarımıza ‘Sivas’a gelmeyin, Unutun’ diye haykıran kimi kurumların talebiyle Devlet Denetleme Kurumunun harekete geçirilmesini de manidar buluyoruz.
"Demirel, Çiller, Ağar da da soruşturulmalı"
“Malatya Özel Yetkili Savcılığı’nın Sivas Madımak Katliamı’nı soruşturmasını yerinde bulurken, dönemin yetkililerini bu soruşturma kapsamında tutmayı da hayretle karşılıyoruz.
“Sivas Madımak Katliamı’nın arka planının aydınlatılması için dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Başbakan Tansu Çiller’in ve o dönemin karanlık işlerinin içinde olan Mehmet Ağar’ın yargılanmadığı sürece bir sonuca varılacağına inanmıyoruz.
“Malatya Özel Yetkili Savcılığı’nın bu kişilere dokunmadan yapacağı bir yargılamanın katliama çeşitli basın kuruluşlarına yansıdığı gibi olayı PKK’ya yıkıp içerde bulunan katillerin de çıkartılma ihtimalini düşünerek ürküyoruz.
“Katliamın 20 yılında katliamın arka planında bulunanların yine sorgulanmadan korunduğu ve katliama yeni failler bularak içerdeki katillerin serbest bırakılma ihtimali ile karşı karşıya olduğumuzu kamuoyunun dikkatine sunmak istiyoruz.
“Madımak Oteli’nin bir ibret müzesine dönüştürülmesi talebimizi yenilerken yapılan anı evinde katliamda kaybettiğimiz canlarımız ile o canları katletmek için orada bulunan kişilerin isimlerinin yan yana bulunmasını da şiddetle kınıyoruz.
“Madımakta hakka yürüyen canlarımızın yolu ışık, devirleri daim olsun... Aşk ile.”
Ne olmuştu?
2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilmiş olan Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında Madımak Oteli, saldırganlarca yakıldı. 33 yazar ve düşünür, iki otel çalışanı ve iki saldırgan yakılarak ya da dumandan boğularak öldü.
Olaydan bir gün sonra 33 kişi yakalandı. "Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs etmekten” müebbet hapisle cezalandırılmaları istendi. Doğru Yol Partisi (DYP) ve Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) koalisyonu döneminde işlenen katliamda güvenlik kuvvetlerinin olaylara seyirci kalması ağır şekilde eleştirildi. Ancak katliamdan dolayı hiç bir yetkili hesap vermedi.
Sivas Katliamı Davası 13 Mart 2012'de zamanaşımından düştü. (EA)