Siyasetçi bilimci Prof. Dr. Alev Özkazanç’ın kaleme aldığı “Bir Musibet: Yeni Türkiye’de Erillik, Şiddet ve Feminist Siyaset” isimli kitap okurla buluştu.
TIKLAYIN - Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karşıtlığının Dinamikleri
Kitap, hem Türkiye’de hem de dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine karşı reaksiyonların güçlendiği bu dönemi feminizmin umut veren eleştirel birikimine yaslanarak analiz ediyor.
"Yazmak direniş hali"
Kitap şöyle tanıtılıyor:
“2015 yılı ve sonrası, sadece Türkiyelileri değil, tüm dünyada geniş kitleleri etkileyen unutulmayacak olaylarla zihnimize kazındı.
Suriye savaşı, göçmen krizi olarak yüzümüze çarpan insanlık dramı, bölgede, Türkiye’de ve Batı ülkelerinde çok can alan şiddet eylemleri, hepimizi şok eden IŞİD belası, her yerde yükselişe geçen milliyetçi popülizm dalgası, otoriter rejimlerin ve tek adamların önlenemeyen yükselişi, nükleer denemelere geri dönüş, küresel kapitalizmin sefaleti ve iklim krizi derken 2020 yılına koronavirüs salgını ile girdik.
Nefret, şiddet, savaş, cinnet halleri, türlü türlü musibetler etrafımızı sardı. Yaşam, özgürlük, eşitlik, adalet ve gerçek başta olmak üzere tüm değerlerin ayaklar altına alındığı, değerlerin değersizleştirildiği bir sürece tanıklık ettik.
Kadın çalışmaları, feminizm ve queer kuram açısından Türkiye’deki düşünsel iklimde özel bir yere sahip olan Dipnot Yayınları, tarafından yayınlanan, Alev Özkanaç’ın yazdığı “Bir Musibet: Yeni Türkiye’de Erillik, Şiddet ve Feminist Siyaset” bu süreci daha iyi kavramamız için yazılmış bir kitap.
Yaşamın ve siyasetin her alanında “eril gövde gösterisi”nin hüküm sürdüğü, aynı zamanda hem ülkede hem de dünyada toplumsal cinsiyet eşitliğine ve feminizme karşı reaksiyonların güçlendiği, kadın ve LGBT hareketinin elde ettiği türlü kazanımların tehlikeye girdiği bu döneme ışık tutuyor. Olaylarla onları kavrayışımız arasına giren kara bulutların yol açtığı özel bir görme ve kavrayış zorluğunu getiren bu dönemi feminizmin umut veren eleştirel birikimine yaslanarak analiz ediyor.
Yazmayı bir tür kişisel direniş eylemi olarak tanımlayan yazar, okuru bu direnişe ortak olmaya çağırıyor.
Alev Özkazanç hakkında
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (SBF) 2016’da zorunlu emekli olan bir siyaset bilimci. Lisans öğrenimini 1989’da ODTÜ Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölümü’nde tamamladı. University of Essex’de siyaset teorisi alanında yüksek lisans yaptı. 1998’de Ankara Üniversitesi’nden doktora derecesini aldı.
1992-2016 arasında SBF’de çalışmış, Siyaset Bilimi Anabilimdalı’nın yanı sıra Kadın Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Anabilimdalı’nda dersler vermiştir. 1994 yılında kuruluşundan itibaren KASAUM (Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi) ekibinin üyesi olmuş, 2012’de AÜ Cinsel Saldırı ve Tacize Karşı Destek Birimi’nin (CTS) kuruluşunda görev almış ve 2008-2016 arasında Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütmüştür.
2018-2020 arasında Oxford Üniversitesinde (Center for European Studies) misafir akademisyen olarak bulunmuştur. Çağdaş siyaset kuramı, yakın dönem Türkiye siyaseti, feminizm, psikanaliz, toplumsal cinsiyet ve queer kuram, neo-liberalizm, suç ve ceza temel ilgi alanlarıdır. Dipnot Yayınları tarafından yayımlanan kitapları: Siyaset Sosyolojisi Yazıları: Yeni Sağ ve Sonrası (2007); Neo-Liberal Tezahürler: Vatandaşlık, Suç, Eğitim (2011); Cinsellik, Şiddet ve Hukuk (2013); Feminizm ve Queer Kuram (2015, 2017); Bir Musibet: Yeni Türkiye’de Erillik, Şiddet ve Feminist Siyaset (2020). (EMK)