İstanbul Üniversitesi'nin (İÜ) Eski Rektörü Prof. Kemal Alemdaroğlu tutuksuz yargılandığı Ergenekon davasının 94. duruşmasında savunmasını yaptı: "Evet ben darbe yapmıştım; üniversitede türban yasağını uygulayarak."
"Savcıların her suçu bana yüklemelerinin ardındaki asıl amaç benim türban sabıkamdır" diyen Alemdaroğlu hakkındaki iddiaları reddetti.
Öte yandan Osmaniye, Gümüşhane ve Trabzon'da dün top mermileri bulundu.
"Selçuk ve Perinçek'i tanımam örgüt faaliyeti değil"
Alemdaroğlu savunmasında şunları söyledi:
"Daha rektör değilken Cerrahi Kliniği'ndeki türbanlı asistanı kütüphaneye göndermiştim. Rektör olarak göreve başladığımda çağdaş üniversitenin kapalı ve açık alanındaki görüntü o tarihte bir bakıma İran üniversitelerini andırıyordu. Üniversitede, kamu kurum ve kuruluşunda türban yasağını uygulamıştım."
"AKP karşıtlığımla suçum çok büyük. Düşüncelerimden dolayı AKP hükümetinin hedefi oldum, her yerde üzerime gelindi" diye devam eden eski rektör dava kapsamında yargılanan 86 kişiden sadece 5-6'sını tanıdığını de belirterek, "İlhan Selçuk ve Doğu Perinçek'i tanırım. Görüşmelerimiz ise örgüt faaliyeti olarak değerlendirilecek nitelikte değildir" dedi.
Alemdaroğlu, 2003'te Ankara'da yapılan ve YÖK Başkanı'yla rektörlerin katıldığı yürüyüşte öğrenciler tarafından açılan "Ordu göreve" pankartının kendisini bağlamayacağını da kaydetti.
Perinçek savcıyla tartıştı
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel'in Alemdaroğlu'na "Birçok kez İP'de faaliyette bulunup bulunmadığı" sorusu üzerine salonda bulunan tutuklu sanıklardan Perinçek söz alarak "İP yasal bir parti. Yasadışı gibi göstermek kimsenin haddi değil. Bu soruyu soramaz" diye itiraz etti.
Mahkeme Başkanı Köksal Şengün'ün, "Neyi soramaz? Hukuku öğretmeyin" demesi üzerine Perinçek, "Hukuku da öğretirim" dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Şengün de, "Önce kendinize öğretin. Neyi soracağımızı siz öğretemezsiniz" diye konuştu.
Ergin: Mergen'in evine yapılan baskın hukuksuz
Osmaniye'de ihbar üzerine Ceyhan nehrindeki bir köprü altında yapılan aramada il jandarma ekipleri, üçü dolu dokuz havan topuyla bir boş top mermisi buldu.
Gümüşhane'nin Köse ilçesine bağlı Özbeyli köyünde bir, Trabzon'un Değirmendere mahallesinde de patlamamış dokuz top mermisi bulundu. Milliyet gazetesinin haberine göre bulunan mühimmatın Birinci Dünya Savaşı'ndan kalmış olabileceği iddia edildi.
Gazeteci Sedat Ergin Milliyet gazetesinde bugün 13 Nisan'da Tijen Mergen'in evine yapılan baskının hukuken sorunlu olduğunu yazdı.
Yine aynı gazetede yer alan bir başka habere göre Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın, "Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanatoğlu'nun şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınması" konusunda bir kararının olmadığı bildirildi.(BÇ)