Nejat Koçer, "Sayın Bakanım" diye başladığı konuşmasında, "ekonomik programda reel sektörü ihmal edildiğini" söyledi.
Vizyonunuz siyasi hayatta yer alsın
Koçer, konuşmasının dilekler bölümünde "Bu programın son program olmasını istiyor; aldatılmaya ve kandırılmaya yeter artık diyoruz " derken "Taşıdığınız anlayış ve vizyonun Türk siyasi hayatında yer almasını istiyoruz" ifadesini kullandı.
Eximbank kredileri adil dağıtılmıyor
GSO Başkanı Nejat Koçer'in ekonomik program ile ilgili olarak yaptığı eleştirilerin ana başlıkları şöyle:
* Reel sektörün ihmal edildiği, Türkiye'nin Güçlü Ekonomiye Geçiş
Programı'nı, çıkış noktası alacağımı da özellikle vurgulamak istiyorum.
* Dün sayın bakan Tunca Toskay'ın Eximbank kaynakları ile ilgili yaptığı açıklama kaygılarımızı bir kat daha arttırmıştır. Eximbank kredilerinin adil paylaşılamamasından kaynaklanan ayrı bir sorun vardır ki; bu nokta Eximbank sorununu Gaziantep özelinde daha da vahim hale getiriyor. Çünkü, Eximbank kredileri Gaziantep'e uğramıyor . Eximbank kredilerinde 4 aydır sıra bekliyoruz.
* KİT kaynaklarının illerin performansına göre dağıtılmaması, kaynakların israfına neden olmaktadır.
Yerli sermaye kaçtı, yabancı niye gelsin
* Programın 70. maddesinde değinilen, "Yabancı sermayenin Türkiye'ye yatırım yapmasının teşvik edilmesi" yönündeki kararların uygulanmasından önce, yerli sermayenin Bulgaristan'a, Romanya'ya ve Rusya'ya kaçışının sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye, kendi yatırımcısı kaçarcasına ülkeyi terk ederken, yabancı sermayeyi çekecek güveni vermekte zorlanacak, zaten kuşkulu yaklaşan yabancıları yatırıma yönlendirmeyecektir. Kriz döneminde, bu şehirden Romanya'ya tesis taşınması gözardı edilemeyecek kadar önemlidir.
KOBİ'lere kredi verilmiyor
* Programda, KOBİ'lere yönelik küçük bir maddeyle; geçiş döneminde bütçeye KOBİ kredilerinin maliyetini düşürücü ödenek konduğunu görmekteyiz. Ancak, gelin görün ki; maliyeti düşürmek bir yana, şu anda KOBİ'lere kredi verilmemektedir . Gerek kamu bankaları, gerek fona devredilen bankalar, gerek özel bankalar reel sektöre kapılarını tamamen kapatmıştır.
* Bugün reel sektörün yaşadığı finans sarmalı vicdan sınırlarını zorlamaktadır. Sanayici ithalat akreditifini hiçbir vadede açamıyor . Halkbank dahil hiçbir bankadan KOBİ'lere yönelik kredi alamıyor. Hiçbir sanayicimiz maliyeti bir tarafa, işletme kredisi bile bulamıyor.
Gaziantep'teki kriz yıkımı
* Devalüasyon ve krizin Gaziantep sanayiinde yarattığı yıkımın sonucunu şu şekilde özetleyebiliriz; enerji tüketiminde yüzde 40, kapasite kullanımında yüzde 50, istihdamda ise yaklaşık yüzde 20'lere varan düşüşler yaşanmaktadır. Birçok tesis, vardiya düşürmüş ve işçilerine süresiz izin vermiştir.
* Şehrimizdeki yıllık ihracat kaybı 500 milyon dolar seviyesindedir.
* Şehrin su kaynakları olmaması nedeniyle tekstil sektörü için gerekli olan su ihtiyacı adeta taşıma suyla giderilmekte, elektrik enerjisinin büyük bölümü bu bölge üretilmesine karşın kaliteli ve sürekli enerji neredeyse imkansız hale gelmiştir.
Acil önlemler
*Öncelikle dalgalı kur adıyla yürürlüğe konulan sistemden vazgeçilmesi şarttır. Arz-talep dengesinin belirleyici olmadığı bu sistem piyasalardaki belirsizliğin sürmesine neden olmaktadır. Bu nedenle, döviz kurunun sağlıklı bir şekilde tesisine yönelik çalışmalar aciliyetini korumaktadır.
Taahhütname isteriz
* Devalüasyonu ihracat avantajına dönüştürmek için, öncelikle hükümetin sanayiciye ve tüm iş alemine bir taahhütname vermesi gerekmektedir.
* Ekonomik içerikli yasaların "Ekonomik ve Sosyal Konsey"den geçirilmesi esas olmalıdır.
*İthalattaki artışın önüne geçmek için, sanayii belli oranda koruma amacıyla bazı tarife dışı engellemeler gündeme getirilmelidir.
* İşsizlik toplumsal barışı tehlikeye atacak boyutlara yaklaşmaktadır. Önümüzdeki 18 ayda istihdamı koruyacak işletmelere kurumlar vergisi istisnası hakkı tanınmalıdır.
Eximbank kredileri
* Eximbank'ın ihracat desteği için yarattığı kaynağın mevcut yöntemlerle amacına ulaşmayacağı açıktır. Uygulamanın bankalar üzerinden değil de direkt veya ticaret ve sanayi odalarının ekspertiz veya kefaletiyle dağıtımı uygun olacaktır.
KOBİ Finans Şirketi
* KOBİ'lerin finans sorunun çözmeye yönelik; özel sektör sermayeli ve Hazine destekli "KOBİ Finans Şirketleri"nin acilen kurulması gerekmektedir. Faaliyette olanların ise yeni statüye kavuşturulması şarttır.
*İlk ayağının Gaziantep olması planlanan Bölgesel Menkul Kıymet Piyasaları'nın en kısa zamanda hayata geçirilmesi şarttır.
* Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) primlerindeki yüzde 40'lık artış da bugünkü kriz ortamında kabul edilemez bir oran olmuştur.
Banka kredileri ve iş güvencesi yasası
* Bugünkü banka faizleriyle rasyonel bir üretim yapmak mümkün değildir. Yersiz ve zamansız olarak iş güvencesi yasası ortaya atılmıştır. Üretimi sağlayamazsak hangi işçiyi çalıştıracak ve ona yasal güvence vereceksiniz.
*Türkiye'de israf edilen kaynakların yanında, Gaziantep'in beklediği kaynak çok küçüktür.
Kullandığımız krediye bakın
* Lütfen Gaziantep'in tüm bankalardan kullandığı toplam kredi tutarı ile sanayi gücünü kıyaslayın. Ortada ne kadar büyük bir tezat olduğunu ve dar kaynaklara bu büyük sanayiin nasıl çalıştığını hayretler içinde göreceksiniz.
Ankara'daki körler ve sağırlar
*Özellikle Ankara'da körler ve sağırları oynayan siyasi iradenin mutlaka harekete geçmesi lazımdır.
*Siyasi iradeye güvenmek istiyoruz.
*Açıklık, dürüstlük ve katılımcılığın esas olduğu bir anlayış istiyoruz.
* Uzun vadeli politikalar istiyoruz.
* Bu programın son program olmasını istiyor; aldatılmaya ve kandırılmaya yeter artık diyoruz.
(YÖ/NU)