Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi, çok sayıda failli meçhul cinayet ve gözaltında kaybın sorumlusu olarak Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ü yargıladığı davada dosyanın Askeri Mahkemeye taşınması isteğini reddetti.
Temizöz,1993-1997 yıllarınca Cizre'de çok sayıda failli meçhul cinayet ve gözaltında kaybın sorumlusu olarak "cinayete azmettirmek" ve "silahlı örgüt üyeliği" iddialarından yargılanmaya bugün başladı.
CNN Türk'e göre, Temizöz ve diğer altı sanıkla ilgili yargılama, Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonu dar olduğu için 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yapıldı.
İddianamenin tamamı okunuyor
Duruşmaya tutuklu sanıklar Temizöz, eski Cizre Belediye Başkanı Kamil Atak, oğlu Tamer Atak, itirafçılar Adem Yakin, Hıdır Altuğ ve Fırat Altın (Abdulhakim Güven) hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanık Kukel Atak ise katılmadı.
Sanıkların kimlik tespitinden sonra sanık avukatları mahkeme heyetinden iddianamenin tamamı yerine özetinin okunmasını talep etti. Mahkeme heyeti, avukatların bu talebini reddederken, hazırlanan 104 sayfalık iddianame okunmaya başlandı.
İddianamenin bir bölümünün okunmasının ardından mahkeme heyeti duruşmaya öğle arası ara verdi. Duruşmaya, aralarında Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar'ın da bulunduğu 40'a yakın avukat müdahil olarak katıldı. Sanıkları savunmak üzere de dokuz avukat hazır bulundu.
Duruşmayı Demokratik Toplum Partili (DTP) milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Sevahir Bayındır ile yakınlarını kaybetmiş bazı kişiler de izledi. Duruşma nedeniyle Diyarbakır Adliye binasında geniş güvenlik önlemleri alındı.
Erbey: Yargılanmaları oldukça sevindirici
NTV'ye konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, sanıklar için "Yargılanıyor olmaları ülke ve insan hakları savunucuları açısından oldukça sevindirici. İHD temsilcilerinin kaçırılıp kaybedilmesinde de sorumlulukları var. Bizce o dönemde 5 bin 800 faili meçhul cinayet ve bin 386 da gözaltında kayıp yaşandı.
"Güçlü bir iradeyle geçmişte yaşanan tüm olaylar aydınlanabilir. Devletin o insanlardan bir özür borcu vardı. Yeni bir sayfa açılmak isteniyorsa, devletin iletişim kurması ve o insanların acılarını anlaması gerekiyor. Zorunlu gök, asimilasyon gibi uygulamalardan artık vazgeçilmeli."
Kozağaçlı: İyi yargılama ve toplumsal destek gerekli
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı da, "Hakim ve savcılar sınıfının bu tür olaylara karşı mücadele alışkanlığı geç kazanıldı. Önemli olan sağlıklı ve düzgün yargılamaların yapılması ve toplumsal desteğin gelmesi. İktidarın iradesi de var şimdi. Bu tür dosyalar artık AİHM'e gitmesin, bu ülkede çözülsün" şeklinde konuştu.
Telefonla yayına katılan Cumhuriyet gazetesinden Mehmet Faraç ise, sadece devletin sorumluluğunun değil, 1984'ten sonra özellikle "PKK, Hizbullah ve diğer örgütler arasında yaşanan kaosun" sorumlularının ortaya çıkarılması gerektiğini söyledi. (EÖ)