Yeniden görülen Dink davasında dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz savunmasını tamamlandı. Öz, cinayet istihbaratını aldığını “hatırlamadığını” savundu.
TIKLAYIN – Jandarma Metin Yıldız Sorumluluğu Albay Öz ve İstanbul Emniyetine Attı
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 16'sı tutuklu 85 sanıklı davanın öğleden sonraki oturumunda Albay Öz konuştu.
Öz: İfadelerini değiştirdiler
Öz savunmasına Dink ailesine başsağlığı dileyerek başladı. 2004'te Şırnak'tan Trabzon'a atandığını 2007'ye kadar burada görev yaptığını, 2009'da emekliye ayrıldığını ve hakkındaki dava devam ettiği için 2009 Eylül ayında silahını teslim ettiğini söyledi.
Öz, cinayetten sonra İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla müfettişlerin raporu doğrultusunda hakkında dava açılan personeller müfettişlere cinayet istihbaratına ilişkin bilgi vermezken, haklarında dava açıldığında ifadelerini değiştirdiğini savundu.
“Bilgiyi aldıklarını ve tarafıma ilettiklerini söylemişler. Böyle bir şeyi hatırlamıyorum. Söylendi beyanı dışında bir kayıt bilgi yok” diyen Öz, bunun üzerine hakkında dava açıldığını, aldığı 6 aylık hapis cezasının bozulduğunu ve dosyanın en son bu davayla birleştirildiğini aktardı
“Ne Dink’i ne de gazetesini bilirim. Gazetesini okumadım. Yasin Hayal [azmettirici, sanık] ve diğerlerini de tanımıyordum. Ben de olayı basından öğrenmiş oldum” diyen Öz “Ben komutan olduğum için yargılanıyorum. Arandığımı öğrenince kendim İstanbul’a gelip teslim oldum. Darbe girişimiyle ilgim yok. Dosyadaki bildiler Trabzon’da yargılandığımız davadan farklı değil” diye konuştu.
"Sorumluluğu başlarından atmak istiyorlar"
Öz şunları söyledi:
“Böyle bir bilgi alındıysa yapılması gerekenler vardır. Şifai olarak bana aktarılması sorumluluğu başlarından atmak için bahanedir. İstihbarat usullerine uygun değil. Benim hatam personele fazla güvenmemdir.
“Bilgi geldiyse söylenmekle iş bitmez. Görev sonuç raporu yazılması gerekirdi. Bunu komutan yapmaz. Bilgiyi alan personel yapması gerekeni yapmamış. Doğru ifade vermek için uzun süre neden beklemişler?
“Cinayetten bir gün sonra yazılan haber kayıt bilgi formunu ben hazırlatmadım. Ben o gün Trabzon’da değildim. Telefon kayıtlarımdan bakılabilir. Yüzbaşı Metin Yıldız bilgi aldıklarını, rapor yazacaklarını söyledi. 'Gereğini yapın' dedim. Pazartesi imzalamışımdır.”
Öz, iddianamede, hakkındaki “Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ)” üyeliği iddiasıya ilgili hiçbir delil olmadığını söyleyerek şunu ekledi:
“Adem Yavuz Aslan ‘bir Ermeni var’ kitabında benim Ergenekon’la irtibatım ileri sürülüyor. Dilekçe ile şikayet ettim. Dava açıldı. Şimdi de 'FETÖ/PDY' iddiası var. İddiaları reddediyorum. Toplantıda söylendiği iddia edilen bir cümlenin kaydı yoktur. Bu kadar suçlamaya vesile olamaz. Peşin olarak suçlandım. 15 aydır örgüt üyeliğinden tutukluyum.”
Öz tahliyesini istedi.
"Cinayet istihbaratını hatırlamamak mümkün mü?"
Savunmasının ardından Öz'ün sorgusuna geçildi. Öz, cinayet istihbaratının geldiğini hatırlamadığını yinelemesi üzerine mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan "Bu hatırlanmayacak bir şey mi? Hayatın olağan akışına uygun mu?" diye sordu.
Bakırcıoğlu: Öz'ün cinayette sorumluluğu ve iştiraki olduğunu düşünüyoruz
Dink ailesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu ise “Ali Öz ile ilgili HTS tespit değerlendirme tutanağı eksik. Savcılıktan talep edilmesini istiyoruz. Biz bu aşamada soru yöneltmeyeceğiz. Ali Öz’ün Hrant Dink cinayetinde ciddi sorumluluğu ve iştiraki olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu.
Davaya 7 Aralık Perşembe günü devam edilecek.
Ali Öz kimdir?
Dink cinayeti öncesinde Albay rütbesiyle, Trabzon Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordu. Cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal’in eniştesi ve Jandarma Haber Elamanı olan Coşkun İğci, Dink cinayetinden önce, 2006 yılının Temmuz ayında Hayal’in Dink’i öldürmek için plan yaptığından, silah ve para arayışından haberdar oldu. Bu durumu Trabzon Jandarma İstihbarat Personeli Veysel Şahin ve Okan Şimşek’e, Şahin ve Şimşek ise durumu Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız’a aktardı. Yıldız konuyu Albay Ali Öz’e iletti.
Cinayetten sonra Albay Öz imzalı Jandarmaya ait bir istihbarat raporu ortaya çıktı. Raporda, cinayet günü tetikçi Ogün Samast yakalanmadan bir saat önce, Yasin Hayal’in Dink’i öldürme eylemini organize ettiği, 4 kişi oldukları, Ogün Samast’ın üzerinde silah olduğu ve silahın Ardeşen el yapımı olduğu yazılıydı.
Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi de yargılama yapıldı.
Öz ve 8 jandarma istihbarat personelini yargılayan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmesi isteğinde bulunmasına karşın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi dosyaları birleştirme talebini de elindeki dosyaları da reddeti. Bunun üzerine 2. Sulh Ceza Mahkemesi, sanık Ali Öz ve Metin Yıldız’ın altı ay, Hüseyin Yılmaz, Ömer Ünalır, Okan Şimşek ile Veysel Şahin’in dört ay hapsine hükmetti. Dink ailesinin avukatları her iki mahkeme kararını da temyiz etmişti. Yargıtay, Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği kararı da bozdu.
Dosya 3 Haziran 2017'de İstanbul'daki ana davayla birleştirildi.
Savcı iddianamesinde, Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün cinayetten önce cinayete ilişkin bütün bilgiye vakıf olduğunu belirtti. Savcı Öz hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.
Öz, 15 Ağustos 2016’da tutuklandı.