IPS İletişim Vakfı tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen “Okuldan Haber Odasına” programı 12-19 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin Santral İstanbul yerleşkesinde gerçekleştirilecek.
12 Temmuz Cumartesi günü İstanbul dışından gelen katılımcıların karşılanması ve Santra Rezidans’taki odalarına yerleşmesiyle başlayacak olan programın eğitim bölümü Pazar günü saat 09.00’da başlıyor.
Deneyimli akademisyen ve gazetecilerin sunumlar yapacağı, atölye çalışmalarının düzenleneceği, haber merkezlerine ve hak örgütlerine ziyaretlerin yapılacağı programa iletişim fakültelerinden bu yıl mezun olan 30 genç gazeteci katılıyor.
Gençler sektörle buluşuyor
BİA Eğitim Danışmanı, Doğu Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Doç. Dr. Sevda Alankuş, 5 gün sürecek sunum / atölye çalışmalarının iletişim fakültelerinde verilen eğitimin yerini tutmayı hedeflemediğini belirtiyor.
“Bu programla, yeni mezun gençlerin aldıkları eğitimin üzerinden geçmeyi, bir taraftan da medya sektöründe iş aramaya başlamadan önce kendilerine güven duymalarını sağlamayı amaçlıyoruz” diyen Alankuş çok sayıda iletişim fakültesi olmasına rağmen mezun olan gençlerin eşit koşullara sahip olamadığına dikkat çekiyor.
Alankuş, coğrafi olarak merkezi İstanbul’da bulunan medya sektörüne uzak bir şehirde eğitim görmenin, gençler açısından mezun olduktan sonra iş bulmada büyük problem yarattığını söylüyor ve Okuldan Haber Odasına programıyla bu gençleri sektörle buluşturmayı hedeflediklerini belirtiyor;
“Bizim programımızın ikili bir amacı var; gençlere politik ve etik olarak sorumlu haberciliğin nasıl yapılması gerektiğini, bunun önemini anlatıp aynı zamanda onları, sektörün etik ve politik olarak sorumlu gazetecilik yaptığını düşündüğümüz temsilcileriyle buluşturmayı düşünüyoruz. Günümüz medya ortamında öğrencilerin bu gazetecilerle yüz yüze gelmeleri özellikle İstanbul dışında olanlar için çok güç. Dolayısıyla bu coğrafi uzaklığı da kaldırmış oluyoruz. Özetle iletişim fakültelerinin başarılı mezunlarını başarılı gazetecilerle buluşturup bir bakıma onlara iş bulma kanalları açmayı da amaçlıyoruz.”
Doğru habercilik
Okuldan Haber Odasına programıyla hedeflenen sadece bunlar değil. Doç. Dr. Alankuş bu programla yaygın medyada düzgün gazetecilik yapanların sayısını da arttırmayı hedeflediklerini söylüyor.
BİA olarak etik ve politik haberciliğin temelinin hak haberciliğine dayandığını düşündüklerini söyleyen Alankuş bu nedenle OHO eğitiminin temelinin de hak haberciliği olduğunu belirtiyor.
Program çerçevesinde medya kuruluşlarının yanı sıra hak örgütlerine ziyaretler düzenleneceğini hatırlatan Alankuş “ mevcut gazeteciliğin sorunlu yanlarını anlatıp gençlere hak haberciliğini adres olarak göstereceğiz” diyor.
Alankuş Türkiye medyasındaki hak ihlallerinin bilgisizlikten ve geleneksel habercilik anlayışına içkin sorunlardan kaynaklandığını söyleyerek, bu eğitimle “bilmeme” mazeretini ortadan kaldıracaklarını belirtiyor.
İlki 2-8 Eylül 2007 tarihleri arasında düzenlenen Okuldan Haber Odasına programının bu yıl ikincisi düzenleniyor.
Geçen yılki eğitimin danışmanlığını ve eğitmenliğini de yapan Doç Dr. Alankuş, geçen yılki programla karşılaştırıldığında bu yıl eğitim kadrosunu daha çeşitli hale getirdiklerine dikkat çekiyor; “Mümkün olduğu kadar buluşacak akademisyenler ve genç mezunların çeşitlenmesini sağlamaya çalışıyoruz. Her zaman aynı isimleri değil farklı insanları programa katmaya çalışıyoruz. Deneyimli gazeteciler yanında genç ve başarılı gazeteciler de katıldı bu yıl. Akademisyen kadrosuna da çekirdek kadronun yanı sıra yeni isimler eklendi.”
Bu yılki programda bulunan tekneyle boğaz turu ve yemekli sertifika törenine de dikkat çeken Alankuş “ Sektörden uzak, küçük kentlerde yaşayan genç mezunların, sektörden gazetecilerle buluşmalarının yanı sıra büyük kentte yaşamanın, gazeteci olmanın havasını koklamalarını istiyoruz. Eğitim dışında, eğlenerek informal buluşmanın tadını da çıkarsınlar istiyoruz” diyor.
Programda neler var, kimler var?
Programa, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’taki 22 İletişim Fakültesi’nden 44 yeni mezunun başvurduğu programa 30 genç gazeteci adayı kabul edildi.
Programda ‘Yeni habercilik arayışları’, ‘Gazeteciliğe başlangıç’, ‘Habercinin özlük hakları ve sorumlulukları’, ‘Haber etiği ve hak haberciliğinin gerekliliği’, ‘Hak örgütleri ve medya’, ‘Temel gazetecilik pratikleri ve haber yazımı’ başlıklarıyla sunumlar ve atölye çalışmaları yer alıyor.
Gençler ayrıca Sabah Gazetesi, HaberTürk Televizyonu ve Yön Radyo’yu; hak örgütlerinden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Umut Çocukları Derneği’ni ziyaret ederek haber ortamlarıyla, haber kaynaklarıyla tanışacak.
Programda Doç. Dr. Sevda Alankuş, Prof. Dr. Özden Cankaya, Doç. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, Yrd. Doç. Dr. Emel Baştürk Akça, Yrd. Doç. Dr. Gülseren Adaklı, Yrd. Doç. Dr. İncilay Cangöz , Yrd Doç. Dr. Nurdan Akıner, Öğretim üyesi Füsun Özbilgen, Öğretim üyesi Esra Ercan Bilgiç; gazeteciler Derya Sazak, İpek Çalışlar, Selen Tokcan, Ahmet Tulgar, Ayşenur Arslan, Tuğrul Eryılmaz, Murat Çelikkan; iletişim hukukçusu Fikret İlkiz ve insan hakları savunucusu Hüsnü Öndül yer alıyor.(SÇ/EZÖ)