Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kaz Dağları'nda altın çıkarmak için ağaç kıyımına imza atan Alamos Gold adlı Kanadalı maden şirketinin CEO'su John McCluskey, çevre savunucularının 'su ve vicdan nöbetine' yönelik suçlamalarda bulundu.
Resmi temaslar için Ankara'da bulunan McCluskey, burada uluslararası haber ajansı Reuters'tan Tuvam Gümrükçü'ye verdiği demeçte, "politik dayanaklı bir dezenfermasyon" girişimi olarak niteledi.
"Ağaç kesiminden şirket değil hükümet sorumlu"
Ağaç kesimiyle ilgili şirketin sorumlu olmadığını hükümetin sorumlu olduğunu kaydeden McCluskey,
"Zaten bunun için para ödedik" dedi ve devam etti:
"Takdir etmelisiniz ki, ormancılıkla ilgili izinler kapsamında, izinler için zaten 5 milyon dolar ödedik. Bu ücretin büyük bir kısmı yeniden ağaçlandırma içindi.
"Altı buçuk yıl iderisinde, bu alanda yeniden ekim yapılacak. 10 yıl içerisindeyse orası yeniden bir ormana benzeyecek."
"Siyanürü kaybederseniz, altını da kaybedersiniz"
Siyanürün toprağa sızmamasını sağlayacak önlemler aldıklarını öne süren McCluskey, maden operasyonlarının su havzasını etkilemeyeceğini de öne sürdü ve şöyle devam etti:
"Sadece bunu imkansız hale getirmekle kalmıyoruz, bunu imkansızlaştırmazsak bile başlamamamız gerekmiyor, çünkü siyanürü sürece kattığınız sürece orada olduğu için altın var. Siyanürü kaybederseniz, altını kaybedersiniz.
"Derin bir politik ajandası var"
CEO McCluskey, Kaz Dağları'ndaki 'su ve vicdan nöbeti' hakkında ne düşündüğü sorulduğunda ise şu yanıtı verdi:
"Söylemesi biraz alaycı olacak ama bu saldırıların aslında çevrecilik pelerini altında derin bir politik ajandaya sahip olduğuna inanıyorum.
"Geçmişte asla yaşamadığım bir şey, bu proje hakkında kasıtlı bir yanlış bilgilendirme sosyal medyada tepki çekmek amajıyla çok hızlı ve duygusal bir şekilde yayılıyor."
TIKLAYIN - Kaz Dağları'nda Kaç Ağaç Kesildi?
Kaz Dağları'nda neler oluyor?Bölgede 2000'li yılların başında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Enerji Bakanlığı bölgede maden yataklarını araştırarak haritalandırma çalışması yaptı. 2002'den sonra Maden Yasası'nda değişiklikler yapıldı ve firmalara maden araması için ruhsatlar verildi. 2010'lu yıllara gelindiğinde arama ruhsatları işletme ruhsatına dönüşmeye başladı. 2017'den itibaren de işletmeler kurulmaya başlandı. Bu dönemde de bölgedeki ağaç katliamı yoğun olarak gündeme gelmiş ve eylemler yapılmıştı. Bu kapsamda faaliyete başlayan Kanadalı Alamos Gold firması ve taşeron firması Doğu Biga Madencilik 2017 yılından bu yana Kirazlı'daki maden bölgesinde ağaç kesiyor. ÇED raporunda 45 bin ağaç kesilmesi planlanırken şirket 195 bin ağaç kesti. Katliam görüntülerinin sosyal medyada yayılmasıyla birlikte toplumun her kesiminden insan Kirazlı'ya akın etmeye başladı. 26 Temmuz'da Çanakkale Belediyesi öncülüğünde madene yakın bir alanına kamp kurularak 'Su ve Vicdan' nöbetlerine başlandı. |
(PT)