Alakır Nehri Kardeşliği, yarın Antalya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Alakır Vadisi’ne dair Danıştay kararını görüşeceğini hatırlatarak Alakır’a destek verenleri saat 11’de toplantının gerçekleşeceği müdürlüğün önüne çağırdı.
Alakır Vadisi'nin 1. dereceden doğal SİT alanı kapsamında koruma altına alınma kararının yürürlülüğe girebilmesi için ilgili yürütme organı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından tescillenerek ilan edilmesi gerekiyor.
Danıştay Alakır Vadisi’nin 1. dereceden doğal SİT alanı olduğu yönündeki kararı onamıştı.
HES yapılamayacak
Antalya’nın Alakır Vadisi’nin bulunduğu Kumluca ilçesinde dördü tamamlanmış dördü planlama aşamasında sekiz HES projesi bulunuyor.
Danıştay kararıyla, Alakır’da planlanan HES’ler yapılamayacak, tamamlanmış olan dört HES’in akıbeti ise belli değil.
Mücadele süreci
Alakır Nehri Kardeşliği Alakır Vadisi'nin 1. dereceden doğal SİT kapsamına alınması ile ilgili olarak başvurmuş, ancak başvuru Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca reddedilmişti.
Red cevabı üzerine 2010’da, Antalya 3’üncü İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.
Bu dava Mart 2012’de, Alakır’ın doğduğu yerden denize döküldüğü alana kadarki tüm havzasının birinci derecede doğal SİT alanı olduğu yönündeki kararı ile sonuçlandı.
Ancak Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ve HES şirketleri karar itiraz etti.
Bu itirazın sonucu ise Haziran 2014’te netleşti. Danıştay itirazı kabul etmeyerek mahkeme kararını onadı. (YY)
* Alakır Nehri Kardeşliği'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Mart 2014'te iki HES'in daha ÇED dosyasını kabul etmesi üzerine hazırladığı Alakır Vadisi HES Soykırım Haritası'na buradan ulaşabilirsiniz.