Haberin İngilizcesi için tıklayın
Adana'nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda 29 Kasım 2016 tarihinde çıkan ve 11'i kız çocuğu toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği yurt yangını davasının 8. duruşması Kozan Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün (17 Ocak 2019) görüldü.
Ailelerin yeniden bilirkişi raporu alınmasına ilişkin talebi reddedilerek, duruşma 30 Nisan 2019 tarihine bırakıldı.
Davada 18 kişi, 'Birden fazla kişiyi taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olmak' suçlamasıyla yargılanıyor.
Sosyal Haklar Derneği ve Adana Barosundan avukatların takip ettiği davada müşteki avukatları, yargılananların 'Taksirle öldürme' suçundan değil 'Olası kasıtla öldürme' suçundan yargılanmasını istiyor.
Eski İlçe Milli Eğitim Müdürü sanık Mehmet Aktaş'ın avukatı sanıklar hakkında sürekli haberler ve açıklamalar yapıldığını belirterek can güvenliğinin olmadığını ve yayın yasağı getirilmesini talep etti.
"Gerekli tedbirler alınmamış"
Sanık avukatlar, yangının bilirkişi raporunda TEDAŞ'ın sorumluluğunda olan ana panodan çıktığı iddiasını sürdürerek, TEDAŞ'ın asli kusurlu olduğunu savundu.
Müşteki avukatlarından Can Atalay, dosyadaki bilirkişi raporlarında yangının esas sebebinin yetersiz elektrik aksamından olduğunun tespit edildiğini belirtti:
"İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu, yetişkinlerin çalışma şartlarındaki güvenliği işverene bırakmıştır. Bu yurt ise yaş ortalaması 12 olan çocukların yaşadığı bir yer. Tabii ki bu çocuklar için alınacak önlemler bir işçiden çok daha yüksek olacaktır.
"Gerekli tedbirleri almamışlar. 70'lerde yapılan yurdun kaloriferle ısıtılması beklenirken binanın ısınması elektrik aksamına yüklenmiştir. Elektrik projesi yok. Kaçak akım rolesi yok.
Atalay ayrıca raporda bilirkişinin, dosyaya giren yurt ruhsatının başka bir yurda ait olduğunu tespit ettiğini ifade etti.
"Aladağ Belediye Başkanlığının 11.12.2018 günlü yazısıyla yangının meydana geldiği yurdun herhangi bir suretle ruhsatlı olmadığı bildirilmiştir."
"Daha detaylı olan rapor değerlendirilmeli"
Ağustos ayında hazırlanan kusur derecelendirmesi yapan rapora dayanarak sanıklar hakkına tahliye kararı verildiğini hatırlatan Atalay, bilirkişi Ulvi Avcıata'nın raporunun ağustos ayında hazırlanan rapora göre daha detaylı olduğunu ifade etti.
Atalay, mahkemenin bu raporu değerlendirmeden bir karara varamayacağını söyledi.
Savcı, dosyada zaten birden fazla bilirkişi raporu olduğundan, katılan vekillerinin yeni bir bilirkişi raporu alınması talebinin reddine karar verilmesini talep etti.
Atalay, çocukların menfaatini gözetmesi gereken sanıkların olası kasıtla öldürmeden, bu madde olmuyorsa ihmali davranışla öldürmeden ceza alması gerektiğini söyledi.
Sanık avukatları "Yurt açmak için belediyenin yetki ve tasarrufu yok. Ortada kaçak yurt yoktur. Milli Eğitim'den gelen yazılar bunu gösterir. Binanın 3'üncü katı yoktur. Kalorifer tesisatı olan birkaç binadan birisi. Dağıtım şirketi sorumludur" ifadelerini kullandı.
CHP Adana milletvekilleri Ayhan Barut, Müzeyyen Şevkin ve Burhanetin Bulut'la Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Melda Onur'un da izlediği duruşma, 30 Nisan 2019'a tarihine bırakıldı.
Sanıklar
Davada Cuma Ali Genç, yurdun bağlı olduğu Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği'nin Başkanı İsmail Uğur, Mahir Kılıç, Mahmut Deniz, Mustafa Öztaş, Ramazan Keleş, Ramazan Dede, Mehmet İpek, Zeki Yılmaz, eski Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş, Davut Gökçeli, Durmuş Gökçe, Yücel Turaç, Ramazan Arı, Cihan Ünal ve Bayram Aydın taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçu ile yargılanıyor. (AÖ)
Ne olmuştu?
29 Kasım 2016'da Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda yangın çıkmış; yurtta kalan eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5. sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ile Cennet Karataş hayatını kaybetmişti.
Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci de hastanelere kaldırılmıştı.
Yangınla ilgili önce tutuklanan ve sonra serbest bırakılan dört dernek yöneticisi Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu'ndan avukatların, Sosyal Haklar Derneği ve Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine tekrar tutuklanmıştı.
Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında, "görevi kötüye kullanma" suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Nisan ayında Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilldi. Mahkeme Filizer'in beraat etmesi yönünde karar vermiş, avukatlar davayı istinaf mahkemesine taşımıştı.
TIKLAYIN -Avukat Evren İşler: Aladağ Yurt Yangını İddianamesi Baştan Eksik Yazıldı
* Bu haberin hazırlanmasında Evrensel'den Volkan Pekal'ın haberi ile Sosyal Haklar Derneği'nin Sosyal Hukuk twitter hesabındaki paylaşımlardan yararlanıldı.
Fotoğraf: Twitter