Adana’nın Aladağ İlçesi'ndeki 11 çocuk, bir eğitmen olmak üzere 12 kişinin yaşamını yitirip, 22 öğrencinin de yaralandığı yurt yangınıyla ilgili ikisi tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın altıncı duruşması bugün (24 Mayıs 2018) görüldü.
Kozan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşma öncesi açıklama yapan Duruşma öncesi açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği ve aileler adalet istediklerini belirterek serbest bırakılan sanıkların tutuklanmasını istedi. Duruşmaya sanıklar, müşteki aileleri, sanık yakınları ve avukatlar katıldı.
Müşteki avukatların, dört sanığın “tali dereceden kusurlu” olduğunu gösteren bilirkişi raporuna itiraz sonucu mahkemenin istediği yeni raporun gelmediği görüldü.
Duruşmada aileler söz aldı, avukatları tutuklulukların devamını, tutuksuz sanıkların da tutuklanmasını istedi. Sanık avukatları tahliye talep etti. Mahkeme heyeti tutuklulukların devamına, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde oluşturulacak yeni bir bilirkişi raporunun beklemesine karar verdi.
Bir sonraki duruşma 7 Eylül 2018 saat 09.00’da.
Aileler sorumlulardan şikayetçi oldu
Duruşmada hayatını kaybeden çocukların aile üyeleri söz aldı:
Ahmet Yetim: Adana İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar bize, beyaz kağıt üzerinde yazı olsanız söylediklerinize inanmam. Çocuklarınız devlet yurduna da gitseler yanacaklardı dedi.
Teslime Aydoğdu: Serbest bırakılanlar niye serbest bırakıldı? Bizi niye insan yerine koymuyorsunuz? Kendiliğinden olan bir kaza değil. Herkesin cezasını çekmesini istiyorum. Biz yavrularımızı zorunlu eğitim için teslim ettik. Kader diyorlar. Her saniye ciğerim yanıyor. Adalete sığınıyoruz. Herkes çocukların kaderini kendisi yazmış gibi konuşuyor. Kader diyorlar. Adalet de suçluya cezasını versin.
Ali Köylü: İl Milli Eğitim Müdürü “çocuklarınız devlet yurduna da gitseler yanacaklardı” dedi bize. Ondan da şikayetçiyim.
Emine Maden: Yurt görevlileri neden çocukların başında değildi. Yurt müdürünün eşi gerçekleri söylesin. Serbest bırakılanlar tutuklansın. Tüm sorumlular yargılansın.
İsmail Bagir: Milli Eğitim görevlilerinin ve köy muhtarının da tutuklanmasını istiyorum.
Mustafa Avcı: İl Milli Eğitim Müdürü’nden şikayetçiyim. Yangın günü sabaha kadar evrak düzenlediler. Sanıklar kurtulmak için yalan söylüyor. Ben yurdu gezdiğimde Atatürk posteri yoktu şimdi var diyorlar.
Salih Aydoğdu: Biz bir yıldır gelip gidiyoruz, bütün suçu işleyen yurt müdürü Cumali Genç mi? Bu devletin Milli Eğitim Müdürü elini kolunu sallayarak geziyor. Bir yıldır gerçek suçluyu öğrenemedik. Tutuksuz yargılanan sanıklarında tutuklanmasını istiyorum.
Veysel Karataş: İtfaiye, milli eğitim kim sorumluysa hepsinden şikayetçiyim.
Avukatlar tutuklulukların devamını istedi
Ailelerin avukatı Evren İşler “Dönemin kaymakamı Ahmet Ziya Filizer için açılan kamu davası ile bu dava birleştirilmeli” dedi. Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında, “görevi kötüye kullanma” suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Nisan ayında Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmişti. Savcı bu talebin reddini istedi.
Müşteki avukatı Evren İşler, tutuksuz sanıkların tutuklanmasını, tutukluların da tutukluluk hallerinin devamını istedi. “Yurt binası yıkılarak keşif yapma hakkımız ve keşif yapma hakkınız elimizden alınmıştır. Bu ülke tarihinin en büyük delil karartmasıdır” dedi.
Adana Barosu Başkanı Veli Küçük de kasten öldürme ya da kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleştirilmesi maddelerinin uygulanması gerektiğini belirterek tutukluların tutuklu hallerinin devamına tutuksuz sanıkların tutuklanmasına karar verilmesini istedi.
Sanık avukatları itfaiyenin sorumluluğu üzerinde durarak talimatla ifade veren itfaiye erlerinin mahkeme huzurunda dinlenmesini istedi. Yetersiz itfaiye ekibi görevlendirilmesi ile ilgili sorumluların tespit edilerek dava açılması için Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasını istedi.
Sanıklar da suçlamalara karşı çıktı.
Ne olmuştu?
29 Kasım 2016'da Adana Aladağ'da Özel Aladağ Tahsil Çağındaki Talebelere Yardım Derneği Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu'nda akşam saatlerinde yangın çıkmış, yurtta kalan eğitmen Fatma Canatan, yurt müdürü Cumali Genç'in kızı Sare Betül Genç, 8. sınıf öğrencileri Sema Nur Aydoğdu, Zeliha Avcı, Sevim Köylü; 7. sınıf öğrencileri Gamze Bagir, Sümeyye Yetim, İlknur Maden; 6. sınıf öğrencisi Nurgül Pertlek, 5. sınıf öğrencileri Bahtınur Baş, Tuğba Aydoğdu ile Cennet Karataş hayatını kaybetmişti.
Pencereden atlayan ve dumandan etkilenen 22 öğrenci de hastanelere kaldırılmıştı.
Yangınla ilgili önce tutuklanan ve sonra serbest bırakılan dört dernek yöneticisi Adana Barosu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan avukatların, Sosyal Haklar Derneği ve Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığının itirazı üzerine tekrar tutuklanmıştı. Dava tutuklu yedi sanıkla başladı.
Aladağ eski Kaymakamı Ahmet Ziya Filizer hakkında, "görevi kötüye kullanma" suçundan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Nisan ayında Adana 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde kabul edilldi.
Sanıklar
Davada yurt müdürü Cumali Genç, Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği Başkanı İsmail Uğur ile tutuklu yargılanıyor.
Dernek yönetim kurulu üyesi Ramazan Dede sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilmişti. Dernek yöneticileri Ramazan Keleş, Mahir Kılıç, Mustafa Öztaş ve yurt çalışanı Mahmut Deniz de ara kararla tahliye edildi.
Davada tutuksuz yargılanan kamu görevlileri ise dönemin Aladağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş ile Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Davut Gökçeli, yurtta denetim yapıp rapor hazırlayan görevliler Aladağ İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Arı ile Cihan Ünal, Bayram Aydın ile Mehmet İpek ve Zeki Yılmaz.
Sanıklar, "Taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlarından 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor. (BK)
* Bu haberin hazırlanmasında Evrensel'den Volkan Pekal'ın haberi ile Sosyal Haklar Derneği ve Sultan Gürbey'in Twitter paylaşımlarından yararlandık.