*Fotoğraf: ŞPO İzmir
TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi, Alaçatı Port inşaatlarının Alaçatı sulak alanı için tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. Oda, yaptığı açıklamada İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çeşme Belediyesi'ne "inşaatı durdurun" çağrısı yaptı.
Endemik türlerAlaçatı sulak alanı, mevsimlere göre sayıları ve türleri değişen bir biçimde üreme ya da göç güzergahı üzerinde mola ve beslenme amaçlı olarak kullandığı tespit edilen 150'nin üzerindeki kuş türü, alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve yine bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik ve endemik olmayan flora ve faunaya sahip bir alan. | |
Oda, devam eden inşaatta hem ilçe belediyesinin hem de büyükşehir belediyesinin sorumluluğu olduğunu hatırlatıp şöyle dedi:
"Kıyı Kanununun 13. Maddesi'nde düzenlenen 'Bu Kanun kapsamında kalan alanlardaki uygulamaların kontrolü; belediye ve mücavir alan sınırları içinde belediye, dışında ise valilikçe yürütülür. İlgili bakanlıkların teftiş ve kontrol yetkileri saklıdır' hükmü uyarınca alanda yapılan inşaat faaliyetinde belediyenin yetkili olduğu tanımlanmaktadır.
Kanuna aykırı
"Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliği'nin 5. Maddesi'nde düzenlenen 'Kıyılardan kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılarda kıyıyı değiştirecek boyutta ve kıyının doğal yapısını bozacak nitelikte kazı yapılamaz. Valilikçe uygun görülmesi ve yazılı izin verilmesi halinde Valilik denetiminde kıyının doğal yapısını değiştirmeyecek boyut ve nitelikte yapılacak kazı işlemi izin şartlarına bağlıdır. İzin şartlarına aykırı işlem yapılması halinde verilen izin iptal edilir ve Yönetmeliğin 21. Maddesi'ne göre cezai işlem yapılır' hükmü uyarınca, kıyının doğal yapısında geri dönülmesi mümkün olmayan zarara neden olacak işlemlerin hukuka uygunluğundan bahsedilemeyeceği açıktır.
"Alaçatı sulak alanında, 'kıyı kenar çizgisi' belirlenmeden yapılacak her türlü uygulama, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliğine aykırıdır ve suç unsuru taşımaktadır."
(KK/DŞ)