Fotoğraf: Alaa Abdel-Fattah'la grevinin 200. gününde dayanışma gösterisi/Tagesspiegel
Son on yılının çoğunu cezaevinde geçiren Alaa Abdel-Fattah'ın ailesi, Mısırlı özgürlük savaşçısından 15 Kasım'da açlık grevini sonlandırmış olduğunu haber veren bir mektup aldıklarını açıkladı.
Abdel-Fattah'ın annesi Layla Sueyf, hapishane yetkilileri aracılığıyla oğlunun el yazısıyla yazılmış pazartesi tarihli kısa bir not aldığını ve kendisinden aylık ziyaret için Perşembe günü (bugün) hapishaneye ziyarete gelmesini istediğini söyledi.
Abdel-Fattah'ın mektubunda "Grevi bıraktım. Perşembe günü her şeyi açıklayacağım," dediği bildirildi. Kendisi daha önce serbest bırakılmadığı takdirde açlık grevinde ölmeyi istediğini söylemişti.
Aile, 24 Ekim'deki son ziyaretten bu yana Abdel-Fattah'la görüşmemiş ve durumuna ilişkin bilgi edinememişti. Son notunda Abdel-Fattah annesinden 41. doğum gününü kutlamak için annesinden bir pasta getirmesini istiyor. Görüşmeler bir cam engelin ardında yaplıyor ve yaklaşık 20 dakika sürüyor.
Anne Sueyf, Associated Press'e verdiği demeçte, oğlunun doğum gününden söz etmesini "iyi hissettiğini dile getirme arzusunun işareti olarak gördüğünü" söyledi. Annesi ayrıca, Abdel-fattah'ın mektubu yazmaya zorlandığına inanmadığını, çünkü daha önce kendisine dikte edilen mektupları yazmayı reddettiğini de söyledi.
Abdel-Fattah 6 Kasım'da su içmeyi bırakmış ve 200 gündür sürdürdüğü açlık grevini tırmandırarak gıda almaya da tamamen son vermişti. Hayatından duyulan kaygı giderek artıyordu.
Abdel-Fattah grevini, Mısır'ın BM iklim zirvesine (COP27) ev sahipliği yapacağı tarihlerde, kendisinin ve diğer siyasi mahkumların davalarına dikkat çekmek üzere zamanlamıştı. 2 Nisan'da başlattığı kısmi açlık grevinin ilk döneminde günde yalnızca 100 kalori tüketiyordu.
Açlık grevini bıraktığı haberi, ailesine ulaştırdığı başka bir el yazısı mektupla su içmeme grevinin sona erdiğini duyurmasından bir gün sonra ulaşmıştı.
Cezaevi yönetiminin geçtiğimiz Perşembe günü Abdel-Fattah'a tıbbi müdahalede bulunduğu biliniyor. Ancak bu müdahalenin niteliğine ilişkin ayrıntılı bir bilgi edinilemedi.
Alaa Abdel-Fattah'ın grevi Sisi'nin
baskıcı yönetimini teşhir ediyor
Alaa Abdel-Fattah, Mısır'ın en önde gelen demokrasi yanlısı aktivistlerinden biri ve son on yılın çoğunu hapiste geçirdi. Şu anda bir Facebook gönderisini paylaşmakla ilgili suçlamalardan ötürü çarptırıldığı beş yıllık hapis cezasını çekiyor.
2011'de "Arap Baharı" denilen ve Ortadoğu'yu bir uçtan ötekine kat eden demokrasi yanlısı ayaklanmalar sırasında öne çıkan Mısır'daki başkaldırı, uzun yıllar boyu Mısır'a egemen olan Cumhurbaşkanı olan Hüsnü Mübarek'i devirmiş, ancak halk hareketi de ordu tarafından batırılmıştı.
TIKLAYIN-Mısır Ayaklanmasının 21 Günü
TIKLAYIN-Mısır'da Yüzbinler Mübarek'in "Gidiş"ini Hazırlıyor
Alaa Abdel-Fattah'ın açlık grevi, Mısır'da süregiden konuşma hakkı ve siyasal etkinliklerin ağır bir baskı altında tutulmasına dikkat çekiyordu. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi hükümeti, 2013'ten bu yana, muhaliflere ve yönetimi eleştirenlere yönelik ağır baskılarla binlerce kişiyi cezaevlerine doldurdu ve tüm protestoları yasakladı.
TIKLAYIN-Mısır'da Sisi Cumhurbaşkanı
İnsan hakları ve iklim aktivistleri, resmî olmayan verilere göre Mısır hapishanelerinde 60 bin siyasi mahpus olduğunu söyleyerek, COP27'nin Mısır'ın yeşil yıkamasına (greenwashing) hizmet edeceğini savunuyorlardı.
TIKLAYIN-#COP27 | Mısırlı aktivist Alaa Fattah serbest bırakılsın
TIKLAYIN-TIKLAYIN-COP27 yaklaşırken | Tartışmalar, itirazlar, Mısır'daki hak ihlalleri
İki haftadır süren iklim konferansı sırasında, ABD Başkanı ve İngiltere Başbakanı da dahil olmak üzere liderler, el-Sisi'yle özel görüşmelerinde Abdel-Fattah konusunu gündeme getirdiler.
Abdel-Fattah, bu yılın başlarında Londra'da doğan annesi aracılığıyla İngiliz vatandaşlığını kazandı. Ancak aile, İngiliz hükümetini sık sık Alaa'nın serbest bırakılmasını sağlamak için yeterince çaba göstermemekle eleştiriyor.
(AEK)