Bir çok Müslüman ülke kadınlarının temsilcisinin geleneksel giyimiyle katıldığı kongrede Batılı tarzıyla dikkati çeken Al-Syead konuşmasında kadınların barışa yapacakları katkıya vurgu yaptı:
"Erkek egemenliği nasıl savaştan dönüştüyse, kadın liderliği barışla sonuçlanmalıdır."
Al-Syead: Çalışan kadınların yüzde 51'i üniversite mezunu
"Suudi Arabistan'da Kadınların Yeri" başlıklı sunumunda, Suudi Arabistan'daki kadınların eğitim alanında ve işgücü piyasasındaki yerini ortaya koydu.
Erkek işgücünün yüzde 16'sının üniversite mezunu olduğunu vurgulayan Al-Syead, üniversite mezunu olsa dahi kadınların erkeklere göre iş bulmakta sıkıntı çektiklerini açıkladı.
Al-Syead, kadın işgücünün yüzde 51'inin üniversite mezunu olduğunu söyledi ve sunumunda rakamlar verdi:
"Üniversite mezunu Suudi kadınların yüzde 70'i çalışma yaşamının içindeler. Üniversite mezunu Suudi erkeklerin yüzde 95'i çalışırken, yüzde 5'i ise çalışmıyor."
Al-Syead, kadının işgücüne katılımının yüzde 16 olduğunu söyleyerek, bunun da çok büyük oranda kamu sektörüne ait olduğunu vurguladı. Kadının iş gücüne katılım azlığının nedenlerini çalışma saatleri, dil becerileri, tatiller, izinler ve iş güvencesine bağladı.
Suudi kadınların mesleği öğretmenlik
Al- Syead, özel sektörde, 2003 yılı verilerine göre, üniversite mezunu kadınların azlığını rakamlarla ortaya koydu. İş yaşamındaki kadınların mesleki dağılımlarının eğitimde ağırlık kazandığı ve Suudi kadınların daha çok öğretmenlik mesleğinde yoğunlaştığı görüldü.
"Suudi kadınların, yüzde 51'i eğitim; yüzde 10'u beşeri bilimler; yüzde 7'si temel bilimler; yüzde 5'i işletme alanlarında çalışmaktalar."
Al-Syead, Suudi Arabistan işgücü piyasasına dahil olmayan nüfusun yüzdesini 15 olarak açıkladı. Bu oranın yüzde 83'ünün kadın olduğunu vurguladı.
Yasa değil gelenekler ve dini baskı ayrımcılık yaratıyor
İşgücü piyasasına katılmayan kadınların yüzde 63'ünün çalışmama nedeni olarak kocasını ve çocuklarını gösterdiğini vurguladı.
Suudi Arabistan Kanunları'nda kadın erkek ayrımcılığının olmadığını söyleyen Al-Syead, "Kadınların cinsel ayrımcılığa uğramasının temel nedeni gelenekler ve dini anlayıştır" dedi.
Kadınlara eğitim ve mesleki deneyim kazandırılarak, sosyal farkındalık yaratacaklarını söyleyen Al-Syead, ayrımcılığın kaldırılabilmesi için bunun gerekli olduğunu söyledi. (DD/AD)