Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin onayıyla cezaevinden çıkan tutuklu Al Jazeera muhabirlerinden Peter Greste sınırdışı edilerek ülkesi Avustralya’ya doğru yola çıktı. Greste 400 gündür hapisti.
Kararın ardından basın toplantısı düzenleyen Greste’nin ailesinden gazetecinin kardeşi Andrew Greste’yle konuştuklarını belirterek "Peter, hapisteki gazeteci arkadaşlarını unutmayacak, hiç şüphe yok ki onun mutluluğu Baher ve Mohamed hapisten çıkana kadar sınrılı olacak. Bizde onları ve ailelerini düşünüyoruz" dedi.
Greste ve meslektaşları Muhammed Fehmi ve Bahir Muhammed hakkında dünya çapında gazeteciler #FreeAJStaff kampanyası yapmış, Al Jazeera çalışanları da serbest bırakılmaları için iş bırakma eylemi yapmıştı.
Al Jazeera Türk'te yer alan habere göre gazetecinin tahliyesinden sonra Al Jazeera Genel Müdürü Mustafa Suag da açıklama yaparak tüm çalışanları bırakılana kadar kampanyalarını sürdüreceklerini söyledi.
""Baher ve Muhammed de özgürlüğüne kavuşana kadar durmayacağız. Mısırlı yetkililerin bu işi temiz bir şekilde bugün bitirme gücü var ve yapmaları gereken şey de tam olarak bu."
Af Örgütü: Fehmi ve Muhammed de serbest bırakılmalı
Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) da bir açıklama yayınlayarak Fehmi ve Muhammed'in de serbest bırakılmasını istedi. Amnesty International Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Müdür Yardımcısı Hasibe Hac Sahravi'nin yaptığı açıklamada Greste’in sebest bırakılmasını olumlu bir gelişme olarak niteleyerek şunları ifade etmişti:
"Ancak hiçbir şey onun hapishanede yaşadığı sıkıntıları telafi edemez. Dünyanın, Kahire’de hala demir parmaklıklar arkasında olan arkadaşları Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi’nin sürmekte olan sıkıntılarını unutmamalıdır.
Robertson: Batı Mısır'daki ifade özgürlüğüne de destek vermeli
Robertson, "Mısır'ın bu gazetecileri hükümetin her istediğini yapacak yaltakçı hakimlerle hapse attırması büyük ihtimalle diğer otokratik rejimlerin önünü açacak" diye konuştu.
Ne olmuştu?
Al Jazeera çalışanı olan gazeteciler Fehmi, Greste ve Muhammed 29 Aralık 2013'te lehine yanıltıcı haber yaptıkları iddiasıyla tutuklanmıştı.
Kahire Ceza Mahkemesi, geçtiğimiz Haziran’da verdiği kararda Greste ile Fehmi'yi "yalan haber yapmak" gerekçesiyle yedi yıla, Muhammed'i ise silah bulundurduğu gerekçesiyşe on yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Temyiz mahkemesi ise 1 Ocak 2015'te üç kişi hakkında verilen hapis cezasını bozarak, yeniden yargılanmalarına karar vermişti.
Fehmi ve Muhammed'in tutukluluğu 400 günü geçti. Hapiste olduğu süre içinde Muhammed'in bir çocuğu dünyaya geldi. Gazetecinin eşi Jehan Raşid ise "Bu tam bir saçmalık. Mahkemede hiçbir kanıt gösterilmedi. Herhangi birine karşı bir tek delil parçası bile yoktu" demişti.
Sisi'nin af yetkisi
Mahkeme kararı dışında Mısır'da darbeden sonra iktidara gelen Cumhurbaşkanı Sisi'nin de af yetkisi bulunuyor. Sisi önceden yargı sürecini katılmayacağını açıklasa da Greste'yi affetti.