Cittaslow Birliği Genel Sekreterliği tarafından "Sakin Kent" ilan edilen Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde üniversiteler tarafından 2006 yılından bu yana yürütülen çalışmalarda tespit edilen biyolojik çeşitlilik koruma altına alınarak UNESCO'da tanıtılacak.
Yeşil Gazete'nin haberine göre, Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, yaptığı açıklamada, Akyaka beldesinin kendine özgü bir turizm anlayışı bulunduğunu ve beldenin 2010'da "Sakin Kent" seçilmesinden sonra tanınırlığının arttığını söyledi.
Çalca,"Sakin Kent" unvanını alan Akyaka'nın bu unvanı iyi tarım uygulamalarının yapılması, var olan doğal kaynakların sürdürülebilir olarak geleceğe taşınması yönünde politikalar oluşturulması nedeniyle aldığını belirtti.
Çalca İstanbul Üniversitesi'nin 2006'dan bu yana yaptığı incelemelerde Akdeniz foku, kum köpek balığı, orfozun da aralarında bulunduğu 34 tür deniz canlısının yanı sıra nesli tükenmekte olan deniz çayırları, mercan ve sünger de bulunduğunu, ayrıca karada da 12 tür canlının ilk kez tespit edildiğini ifade etti.
Çalca, 2010 yılında sonuçlanan Avrupa Birliği Bütünleşik Kıyı Alanları Yönetim Projesi (SMAP) kapsamında Gökova Körfezi'nin biyolojik değerleri ile korunması ve alandaki sosyo ekonomik faaliyetlerle bölgenin sürdürülebilir bir deniz-kıyı alanları bütünleşik yönetim planlamasına kavuşması için çalışma yürütüldüğünü hatırlatarak, şöyle devam etti:
"SMAP sonucuna göre karasal alanda bitki çeşitliliği ve hayvansal alanlar üzerinde yapılan sonuçlara göre karada da 12 tür canlının da bölgede yaşadığı ilk kez tespit edildi.
"Biz Gökova havzasının onda biri kadar bir alanda yaşamakta olan bir kentiz. Ama dokuz köy ve iki beldenin bulunduğu bu havza içerisinde bir havza yönetimi oluşturulsun, var olan doğal kaynaklar geleceğe sürdürülebilir olarak taşınsın istiyoruz.
"Koruma altında tutulan Akyaka ve Gökova Körfezi'nin geleceğini garantiye almak için UNESCO'ya başvurmaya hazırlanıyoruz.
"Beldelerde 8 Şubat'ta yapılacak çalıştay ile var olan doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını anlatacağız. Türkiye'de ilk kez bir doğal miras, 'Dünya Mirası' olarak tescillenecek. Yaklaşık 2,5 yıllık bir zaman içerisinde bu süreç tamamlanacak. (EKN)