İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet savcısı Mustafa Çavuşoğlu'nun Aktütün saldırıyla ilgili "gizli" belgelere yer verdiği gerekçesiyle ceza istediği Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu'yu beraat ettirdi.
Mahkeme, 10 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Baransu ile ilgili gerekçeli kararını önümüzdeki haftalarda açıklayacak.
4 Haziran'da Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, Aktütün saldırıyla ilgili "gizli" belgelere yer verdiği gerekçesiyle Baransu'nun 10 yıla kadar hapsini istemişti. Gazeteci, "gizli" gizlilik dereceli belgeleri haberleştirdiği gerekçesiyle Ceza Yasası'nın (TCK) 329/1 maddesi uyarınca yargılanıyordu.
Baransu: Başbuğ ve İğsız'ı şikayet edeceğim
Duruşma çıkışı meslektaşlarına Adliye önünde bir açıklama yapan Baransu, "Karar, bundan sonra arkadaşlarımıza da emsal olacak. Biz gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz. 17 askerin öldüğü bir olayla ilgili Genelkurmay'daki ihmalleri gündeme getirdim. Bir asker dahi ölse bundan sonra bin kez dahi olsa bin kez yazarım" dedi.
Baransu, yarın (7 Ekim) avukatları aracılığıyla, baskınla ilgili Genelkurmay başkanı Orgeneraller İlker Başbuğ ve Hasan Iğsız hakkında suç duyurusunda bulunacağını bildirdi.
Avukatlar: Yayınlar kamu yararına hizmet etti
Gazetecinin avukatları Yelda Bilal ve Veysel Ok, Baransu'nun halkın haber alma hakkının ve mesleğinin de bir gereğini yerine getirdiğini ifade ederek, beraatini istediler.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 10. maddesi ve iç hukuka atıf yapan Ok, yayınların TSK içinde bazı ihmallerin ortaya çıkarılması gibi bir kamu yarara hizmet ettiğini, TCK'ya göre de "Hakkını kullanan kişiye ceza verilemez" hükmü bulunduğunu anımsattı.
Ok, Askeri Yargıtay'ın daha önce aldığı ve "Bir belgenin gizli olarak kabul edilmesi için gizli olarak tayin edilmesinin yeterli değildir. Devletin güvenliğini, milli varlığını, bütünlüğünü, anayasal düzenini veya iç veya dış siyasal yararlarını tehlikeye düşürebilecek nitelik olması gerekiyor" denilen kararını mahkemeye emsal olarak sundu.
Bilal de, iddianameden devlet sırrı kavramına çok genel bir şekilde yaklaşıldığını ifade ederek, "Oysa bu kavram çok net ve dar anlamda kullanılmalı. Kaldı ki, yayımlanan belgeler devletin güvenliğini tehlikeye sokacak güçte değildir" dedi.
"Aktütün Sırları" haberi yargılandı
Cumhuriyet savcısı Ercan Şafak'ın hakkında dava açtığı Baransu, gazetenin 13 Nisan 2009 tarihli sayısında "Aktütün Sırları", "Genelkurmay'da Dakika Dakika Yaşananlar" başlıklı haberlerde Genelkurmay Başkanlığı'nca tutulan ceride raporlarının anlık kayıtlarının yayımladığı için suçlanıyordu. Yayınlarla "devletin güvenliğine ilişkin gizli gizlilik dereceli belgelere" yer verildiği iddia ediliyordu.
TCK'nın "Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama" başlıklı 329/1 maddesine göre, "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklayan kimseye beş yıldan on yıla kadar hapis cezası verilir." (EÖ)