Dünyada ve Türkiye'de hak savunucuları 19 Nisan Misket Bombalarına Karşı Uluslararası Eylem Günü nedeniyle, hedef gözetemeyen ve sivilleri ciddi şekilde etkileyen bu silahların yasaklanması talebini bir kez daha dillendirdi.
Mayınsız Bir Türkiye Girişimi ve destek veren 12 sivil toplum örgütü bu amaçla yarın saat 12:00'de İstanbul, Galatasaray'da bir basın açıklaması yapacak.
Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye şubesi, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu (Küresel-BAK), İnsan Hakları Derneği (İHD), Fiziksel Engelliler Federasyonu, İnsan Hakları İçin Mazlumlarla Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) ve Türkiye Sakatlar Derneği de destek veren kuruluşlar arasında.
Yapılan ortak açıklamada "70’den fazla ülkenin cephaneliğinde milyarlarca misket bombacığı bulunmaktadır. Bu bombalar kullanıldığı taktirde, kara mayını krizinden çok daha vahim bir insani felaket yaratabilir" denildi.
En fazla çocukları etkiliyor
Yaklaşık 40 yıldır çatışma bölgelerinde kullanılan misket bombaları, atıldığında iki-dört futbol sahası büyüklüğünde bir alana dağılarak kalıyor. Dolayısıyla çatışmanın sona ermesinden sonra bile bölgede yaşayan sivilleri tehdit ediyor.
1999'dan bu yana Afganistan, Lübnan, Irak ve Kosova'da bu bombalar yoğun şekilde kullanıldı. Mart 2003'te Irak, Hilla'da yapılan bir saldırıda 38 sivil öldü, 156 kişi yaralandı. Güney Asya'da yapılan bir araştırma misket bombalarından etkilenenlerin yüzde 60'ının çocuk olduğunu gösteriyor.
Birleşmiş Milletler (BM) 2005 ve 2006'da hükümetlerin bu silahları yasaklamasını ve kullanmayı durdurmasını istedi. Belçika ve Norveç misket bombalarını yasakladı. Bunun için uluslararası bir anlaşma oluşturmak için çalışmalarsa sürüyor.
19-30 Mayıs'ta bağlayıcı bir antlaşma oluşturmak amacıyla dünya liderleri Dublin Misket Bombaları Diplomatik Konferansı’nda buluşacak.
Uras: Hükümet yasaklama çabalarına aktif katılmalı
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) milletvekili Ufuk Uras, 16 Nisan'da konuyu Meclis'te gündeme getirdi.
Türkiye'nin uluslararası anlaşmayı oluşturacak Oslo sürecine dahil olduğunu fakat NATO'ya göre tavır alacağını söyleyerek sadece gözlemci olarak kaldığını hatırlatan Uras, milletvekilleri ve hükümetin aktif bir şekilde çalışmalara katılmasını istedi.
"Diyeceksiniz ki, misket bombaları yasaklansa diğer silahların yarattığı insani, ekonomik, kültürel ve sosyal tahribatlar sona mı erecektir? Elbette ki hayır. Ancak her adım bir diğerine yol açar. Nükleer, kimyasal, biyolojik, konvansiyonel silahlardan dünyanın tüm ülkeleri temizlenene kadar barış ve silahsızlanma mücadelesi verenlerin çabaları devam edecektir. Çünkü barış isteyenlerin eninde sonunda hep kazandığını biliyoruz."
TSK kullandı iddiası
Türkiye'nin özellikle Kuzey Irak'a yönelik operasyonlarda misket bombası kullandığına dair iddialar var. PukMedia, Ağustos 2007'de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği hava saldırısında bu bombaların kullanıldığını iddia etmişti.
Amerikan Textron System şirketi de Kasım 2006'da Türkiye'te bu bombaları içeren füzelerden satılacağını açıklamıştı. (EÜ)