Bugün Romanya'nın başkenti Bükreş'te başlayan NATO zirvesinin başlıca gündem maddelerini genişleme ve Afganistan'daki durum oluşturuyor.
Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de dahil olduğu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığında bir heyetin temsil edeceği zirvede füze kalkanı projesi, NATO'nun Irak'taki varlığı ve Kosova sorunu konuşulacak diğer konular arasında yer alıyor.
NATO zirvesinin temel gündem maddelerini ve bunların Türkiye açısından önemini Dr. Cengiz Aktar'a sorduk.
"NATO'nun genişlemesi Doğu-Batı rekabetini yansıtıyor"
Aktar'a göre NATO'nun Ukrayna ve Gürcistan'ı örgüte dahil etme girişimi Soğuk Savaş döneminden kalma Doğu-Batı rekabeti şeklinde cereyan ediyor:
"Ukrayna ve Gürcistan konusunda büyük bir zıtlaşma var. Bu eski Doğu-Batı zıtlaşması, Soğuk Savaş zıtlaşması şeklinde cereyan ediyor. Ukrayna ve Gürcistan Rusya'nın etkisinden kurtulmaya çalışıyorlar. Çareyi de NATO'ya üye olmakta buluyorlar. Rusya ise buna karşı çıtayı yükseltmiş durumda. Ukrayna'da dahil olabildiğince fazla cephe ülkesinin tarafsız kalmasını istiyor. Bu resti Batı'nın görmesini beklemek anlamlı değil. Nitekim birkaç saat önce (George W.) Bush bu süreçten geri dönülmeyeceğini söyledi."
"Genişleme Türkiye'yi cephe ülkesi olmaktan çıkaracak"
Aktar genişleme sürecinin Türkiye açısından önemini ise şöyle değerlendirdi:
"Gürcistan NATO üyesi olursa ilk defa Türkiye'nin doğusunda bir NATO ülkesi olacak. Bu çok önemli. Türkiye cephe ülke olmaktan çıkacak doğuya doğru. Bir de bu süreç diğer iki Kafkas ülkesine, Azerbaycan ve Ermenistan'a da sirayet ederse NATO üyeliği, NATO ilişkileri bu talihsiz coğrafyada barış arayışlarına bir teşvik haline gelebilir."
"Afganistan Savaşı kaybedildi"
Aktar Afganistan konusundaysa şöyle konuştu:
"Amerikalılar Afganistan'da çok sıkıştılar. (Dick) Cheney'in yakın zamanda bölgede attığı turun en azından Türkiye ayağında gündem maddelerinden biri de buydu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) diğer NATO müttefiklerinden Afganistan için ısrarla asker istiyor, onlar da ısrarla vermek istemiyor. Afganistan kaybedilmiş bir savaştır. ABD bunu anlamak istemiyor."
"Türkiye'den Afganistan'a muharip asker gitmez"
Aktar, Türkiye'nin Afganistan'a muharip asker yollamasının söz konusu olmadığı kanısında:
"Bu talep reddedildi. Türkiye'nin askerleri hiçbir yerde muharip değil. Türkiye barış operasyonlarında çok etkin bir ülke olduğunu iddia ediyor ama çatışma bölgelerine sadece destek, lojistik birlikleri yolladı bugüne dek. Şimdi de yollanırsa da gene levazım birlikleri yollanır." (KM/GG)