Ermenistan'da koalisyon partilerinin Türkiye'yle ilişkileri iyileştirmeyi öngören protokolleri gündemden çıkarmasına ilişkin kararını değerlendiren Dr. Cengiz Aktar "Süreç zaten iki tarafta da donmuştu. Bu karar teyidi oldu" dedi.
Üç parti bugünkü açıklamalarında, Türkiye'nin protokollerle ilgili önşartlar öne sürdüğünü, özellikle Azerbaycan-Ermenistan arasındaki Dağlık Karabağ ihtilafını gündeme getirdiğini, bunun kabul edilemeyeceğini duyurmuşlardı.
Erdoğan: Kararlılığımız devam ediyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Ermenistan'daki kararın ardından yaptığı açıklamada "Onay sürecini nasıl yöneteceklerini kendileri bilir" dedi; tutumlarının değişmeyeceğine" dair işaret verdi; protokollerin hayata geçirilmesi hedefine bağlılıklarını Ermenistan'a bildirdiklerini söyledi.
Ancak Erdoğan Karabağ'la ilgili "Bölgede kapsamlı barış hedefine nasıl ulaşılabileceğini tüm taraflara izah ettik. Kararlılığımız da devam ediyor" diye konuştu.
Aktar: Seçime kadar protokollerle ilgili gelişme zor
bianet'in görüştüğü Aktar'ın süreçle ilgili saptama ve değerlendirmeleri özetle şöyle.
Ermenistan'da iç politika hareketleri: Kimse Ermenistan'dan böyle bir beyanat beklemiyordu. Bunun iki nedeni olabilir. İç siyasetteki tıkanıklıktan dolayı Sarkisyan yönetimi böyle bir girişimi anlamlı bulmuş, muhalefeti susturmak açısından gündeme getirmiş olabilir. Muhalefet protokollere yüksek sesle itiraz ediyordu.
Diğeri de Türkiye'yi 24 Nisan öncesinde ABD Başkanı Barack Obama'ya telkinde bulunacak şekilde sıkıştırmak olabbilir. Ama bu çok anlamsız. Obama'nın soykırım diyeceği varsa bile demez bu durumda. ABD protokollerin bu duruma düşmesinden çok rahatsız.
Ermenistan "Karabağ'da adım atamam" mesajı verdi: Bence, bu kararın arkasında yatan asıl neden, bu protokollerin bir şekilde doğal sonucu olacak Karabağ'daki süreç açısından Ermenistan'ın hazır olmaması. Bu karar, Ermenistan'ın "Karabağ'la ilgili adımı yeri geldiğinde atamayabilirim, zorlanabilirim" demesi gibi. Ermenistan Başkanı Serj Sarkisyan Rusya'yla görüştükten sonra, Azerbaycan'daki yedi reyondan çekilemeyiz demeye getiriyor.
Her ne kadar Karabağ protokollerde bulunmasa da, sürecin Azerbaycan ayağı mutlaka olacaktır. Türkiye'nin Azerbaycan'la ilişkilerinde Karabağ konusunda bir gelişim fevkalade önemli.
Seçim sonrasına kaldı: İki taraf açısından da protokollerin derin dondurucuya kalktığı teyit edilmiş oldu. Türkiye için seçim sonrasında bir hareketlenme bekleyebiliriz. AKP'nin seçim sonrasına kadar hiçbir açılım konusunda opsiyonu yok; göze alamıyor Ne Kıbrıs, ne Ermenistan, ne de demokratik açılım alanlarında. (TK)