Atölye BİA'da ilki gerçekleşen Aksu Bora'yla BİA Çarşambası/ Medya Dışı Sesler'de gündem habercilik, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekonomik sorunlar, ana akım habercilik, kadınların medyadaki yeri ve etik idi. Bora'nın sunumunun açtığı yoldan yürüyen haber tartışması sonrası 2018 erkek şiddeti çetelesi infografisi de paylaşıldı.
Haberi tartışmak
Nadire Mater, sorunlu medya ortamında BİA Çarşambası'nı "gazeteciler olarak kendimize bakmak, haberi tartışmak" sözleriyle açıkladı.
"Gazetecilikte hapisteki gazeteci sayısına sıkıştık. Hapis gazeteciler, yargılamalar, işsizlik başlıca konular elbette. Yapılmayan haber, yapılan haber ve yapılan haberin nasıl yapıldığı da tartışmayı bekliyor."
"Medya Dışı Sesler'in haber tartışmasının önünü açacağını düşünüyoruz. BİA Çarşambalarının böyle bir tartışma/konuşma ortamının yaratılmasına vesile olmasını diliyoruz."
Medyanın sınırları
Aksu Bora konuşmasına "medyayı kullanan birisi olarak" medyanın sınırlarından da bahsetme gereğine dikkat çekerek başladı.
"Kitle iletişim araçları denirdi, sonra medya demeye başladık. Nedir acaba medya derken, alternatif medya, dijital medya, yeni medya gibi kavramlar ortaya çıktı."
"Bu kavramlarla aslında biz birbirimizin ne demek istediğini anlıyoruz. Ama şimdi 2019 yılına baktığımızda, mesela yeni medyanın ne demek olduğuna tam emin olamıyorum. Çünkü bütün mecralar iç içe geçti. Medya şurada başlıyor, geleneksel medya şurada bitiyor, şurası alternatif medya gibi bir durum söz konusu değil."
"Alternatif medya demek muhalif medya demektir diyorduk ancak artık o kadar emin olamıyoruz. Çünkü konuyu çerçevelemek epey zor bir hal aldı."
Farklı gündemler, farklı yerler
Bora, geleneksel medya, yeni medya gibi kavramların karışık bir hal aldığını belirtti.
"Bugün yeni medya diye neye diyeceğiz? Benim için yeni medya demek, hepimizin aynı anda ilgilendiği bir gündem olmaması demek. Sosyal bilimci ve politikayla ilgilenen biri olarak medyanın tartışılması gereken asıl noktasının bu olduğunu düşünüyorum."
"Kamusallığın amacı farklı fikirlerde olsak da aynı meseleyi konuşmak, farklı yerlerden bakmaktır. Artık birbirinden farklı konular konuşuluyorsa, ortak bir noktada buluşamıyorsak alternatif kamusallıkta bir problem vardır."
"Kendi aramızda konuşuyoruz, tartışıyoruz ancak başkalarının ne yaptığıyla ilgilenmiyoruz. Bu da gettolaşmayı beraberinde getiren bir durumdur."
Sosyal medyada üretilen içerikler
"Gazeteciliğin bir meslek olduğunu şöyle hatırlayabiliriz, bizler sosyal medyada içerik üretiyoruz. İçerik üretenler olarak da mesleki etik ve sorumluluğun uzağındayız. Bir içerik gördüğümüzde doğru ya da yanlış bakmadan paylaşıyoruz."
"Sonuçta gazeteci değilim' diyoruz ve içeriği daha da yaygınlaştırıyoruz. Biz etik ve hukuki meselelerden azade yaşayıp gidiyoruz. Bu noktada da bir diğer sorun denetim problemliliği söz konusu hale geliyor."
Seve seve gazetecilik
Gazeteciliğin her koşulda her şeye rağmen yapılabilirliği üzerinde duran Bora son olarak, "Kendimizi her zaman eleştirmeliyiz, ama ipin ucunu bırakmamalıyız. Yani aslında enseyi karartmamalıyız" dedi.
Katılımcıların sorularıyla ilerleyen söyleşide 2018 erkek şiddeti çetelesi infografiği de tanıtıldı.(SO)
Aksu Bora hakkında
Feminist, akademisyen. Ayizi Yayınlarının kurucularından ve editörlerinden. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden emekli. Sıcak Aile Ortamı: Demokratikleşme Sürecinde Kadınlar ve Erkekler (ortak) Kadınların Sınıfı ve Feminizm Kendi Arasında isimli üç kitabı, 90'larda Türkiye'de Feminizm (ortak) ve İradenin İyimserliği isimli iki derlemesi var. Yoksulluk Halleri, Cumhuriyette Çocuktular ve Boşuna mı Okuduk isimli kitapların araştırmacı/yazarlarından biri. Çok sayıda kitap ve dergide makaleleri yayınlandı, çok sayıda kitabı çevirdi ve yayına hazırladı. 2006-2015 yılları arasında yayınlanan Amargi Feminist Dergi'nin editörlüğünü yürüttü.