Akşam Gazetesi'nde ekonomik sıkıntılar gerekçe gösterilerek 10 Ağustos Cuma günü, yedi köşe yazarının işine son verildi.
İşten çıkarılma tebligatları, bizzat Akşam Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya tarafından bildirilen isimler şöyle; Serdar Akinan, Nagehan Alçı, Burhan Ayeri, Ali Saydam, Cemalettin Taşçı, Turgay Şeren, Ahmet Çavuşoğlu ve Barış Bardakçı.
"Hükümet baskısı mı?"
Akinan, son olarak Kandil ve Suriye izlenimlerini Akşam'da kaleme almış, ardından Şemdinli bölgesine gitmişti. Daha sonra köşesinde "Hakkari ne tarafta?" başlıklı bir yazı kaleme alan Akinan, hükümeti eleştirmişti.
Aynı günlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı canlı yayında "Yapılanları not ediyoruz" diyerek basında çıkan yazıları eleştirmişti.
Bu gelişmelerden sonra Serdar Akinan'ın işten çıkarıldığı haberi duyurulunca "hükümet baskısı" yorumları yapıldı. bianet'in telefonla ulaştığı Akinan, sadece kendisinin değil altı yazarla birlikte işine son verildiğini, gerekçenin ekonomik olduğunu açıkladı. Akinan haberi ilk aldığında aklına "siyasi baskı mı" sorusunun takıldığını ancak gazetenin yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya'nın kendisini aradığını ve gerekçenin ekonomik olduğunu öğrendiğini söyledi.
Muhabirler ve editörler işten çıkarılmayacak.
İsmail Küçükkaya kamuoyuna açıklamayı ise 10 Ağustos günü Twitter'dan yapmayı uygun gördü: "Bugün Akşam Gazetesi yeni yapılanma çerçevesinde bazı köşe yazarlarıyla yollarını ayırmak durumunda kaldı. Artık beraber çalışamayacağımız için üzüntü duyduğum arkadaşlarıma teşekkür ederim. Katkıları için minnettarım. Akşam Gazetesi ve onun sahibi Çukurova Grubu; hiçbir kişi, kurum veya makamın baskısıyla, yönlendirilmesiyle karar almadı, asla almaz."
Küçükkaya "Tek bir muhabir veya editör arkadaşım yapılanma kapsamında işini kaybetmedi, kaybetmeyecektir" açıklamasını yaparak haber merkezinin aynı kadroyla yoluna devam edeceğini söyledi.
Ekonomik sıkıntılar yeni değil
Akşam gazetesinde ekonomik sıkıntılar bir süredir devam ediyor. 21 Mart'ta bianet'e konuşan, ismini açıklamak istemeyen iki Akşam gazetesi çalışanı "üç aydır maaşlarını alamadıklarını ve bu durumun sadece son üç aya mahsus olmadığını, yıllardır aynı durumun devam ettiğini" söylemişti.
Çalışanlar, zor koşullar altında ortak mücadele zeminini yakalamanın zorluklarından bahsederken, artık gazetecilerin yol parası bulamadıkları için işe gidemez duruma geldiğini, bazılarının akşam yemeğini de gazetede yiyip evlerine geç saatteki servislerle dönmek durumunda kaldıklarını açıklamışlardı. (SŞK/HK)