Akranlar arası çatışma, istismar tiplerinin içerisinde yer almasına karşın ancak son yıllarda gündeme gelmeye başlayan bir kavramdır. Akranlar arası çatışma (bullying), fiziksel kuvvet ya da yaş farkından dolayı güç farklılığından kaynaklanan bir olaydır.
Kısaca çocukların birbirlerine şiddet uygulamasıdır. Bu; bir kişi ile alay etmekten, ciddi saldırı ve istismara kadar uzanabilir. Bazen tek kişi bazen bir grup çatışmayı yapabilir. Çatışmanın tanımlanması ve varlığının belirlenmesi kolay değildir. Dövme ve yumruklama gibi fiziksel şiddet daha az görülmekle birlikte, çoğunlukla rastlanan tehdit, alay ederek sataşma gibi sözel travmalar kişide daha çok hasar yapabilmektedir.
Genelde çocukların birbirlerine baskı kurmasına yönelik olarak yapılan bu tip eylemlerin zarar verme boyutu da sınırlı kalmaktaydı. Geçmiş zaman kullanmamın sebebi polis kayıtlarından çıkartılan istatistiklere baktığımızda itiş-kakış, hakaret etme ve en uç noktası yumruklaşma olan kavgaların yerine bıçak ve tabanca gibi silahların yer almış olduğu çatışmaların olduğu görülmektedir.
Polis kayıtlarına göre Şubat ayı içinde Bursa, İzmir, Muğla, Diyarbakır, İstanbul, Trabzon, Konya, Mersin, Kütahya, Elazığ, Tekirdağ, Afyonkarahisar, Adana, Balıkesir, Manisa, Samsun'daki ilköğretim ve liselerde 25 olay meydana geldi. Olaylarda 1 öğretmen ile 8 öğrenci hayatını kaybetti. 35 öğrenci ve öğretmen yaralandı. Okul içinde veya dışındaki olaylarda 34 öğrenci gözaltına alındı.
Genel kanının aksine okullardaki şiddetin sadece erkekler arasında değil aynı şekilde kız öğrenciler arasında da olduğu görülmektedir. En tipik örneğini Adana'da 17 Şubat'ta meydana gelen Sıtkı Kulak İlköğretim Okulu 7'nci sınıf öğrencisi 16 yaşındaki O.K.'nin "Sigara içiyor" diye hakkında dedikodu yaptığı gerekçesiyle aynı yaştaki 7'nci sınıf öğrencisi Y.A.'yı kolunun altından ve bacağından bıçaklamasıdır.
Son dönemde meydana gelen olaylara kısaca şöyle bir baktığımızda dehşete düşmemek mümkün değil:
3 Şubat-İstanbul: Zeytinburnu'nda İnternette 'chat'le başlayan ve daha sonra yüz yüze devam eden tartışma sırasında lise öğrencisi 16 yaşındaki A.A. bıçaklanarak öldürülmüş. A.A.'nın katil zanlısı olarak da liseli T.K.'nin tutuklanmış.
11 Şubat-Kütahya: Tavşanlı İlçesi'ndeki Tavşanlı Endüstri Meslek Lisesi'nde "Kelebek" denilen bıçakla şakalaşan öğrencilerden Ö.K. kasığından yaralamış. Atardamarı kesilen Ö.K. hastaneye kaldırılmış ancak kurtarılamamış. Arkadaşının ölümüne sebep olan M.B. gözaltına alınmış.
13 Şubat-Elazığ: Atatürk Lisesi son sınıf öğrencisi 18 yaşındaki H.K., erkek arkadaşı S.E. tarafından tabancayla öldürülmüş.
13 Şubat-Mersin: Tophane Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi M.D. ile Atatürk Lisesi öğrencisi A.K., kız yüzünden tartıştıkları dört kişi tarafından bıçaklanmış ve karnından yaralanan M.D. kurtarılamamış.
Bakıldığında çocuklar arasındaki çatışmanın tanımı, çatışmada saldırgan ve kurban profili ve en çok görüldüğü yerler olaylara, kişilere, değerlendirenlere, sosyal koşullara, demografik özelliklere göre farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla ortak bir tutum, tek bir çözüm geliştirmek zordur.
Ancak, şiddeti bir problem çözme davranışı olarak öğrenen; anne-baba, öğretmenlerinden dayak yiyen, anlaşmazlıkların çözümünde şiddet uygulamayı benimseyen çocukların varlığını ve televizyonlardaki şiddet yüklü dizilerden esinlenmelerin çok olduğunu bilerek bu problemi tartışmamız gerekmektedir. (OP/KÖ)