Marmaris Sabancı Lisesi'nde müdürken okula yaptığı hizmetlerden dolayı hem öğrenci velileri hem de İlçe Milli Eğitim Müdürü tarafından takdir edilen, teşekkür belgesi verilerek aylıkla ödüllendirilen Günay, önce iki kez Datça'ya, iki kez de Yatağan'a sürgün edildi.
Günay, İdare Mahkemesi'nden yürütmeyi durdurma kararı alarak Marmaris'teki görevine dönmesine karşın her seferinde yine sürgüne uğradı.
İdare mahkemesine dava açtığı için hakkında 7 ayrı suçlamadan idari soruşturma açılan Günay'ın, hakkındaki soruşturmalar, verilen cezalar ve haksız yere suçlanmasıyla ilgili tazminat talebiyle ilgili açtığı toplam 10 dava halen sürüyor.
Günay'ın sürgün ve soruşturmalarda etkili olmakla suçladığı AKP Muğla İl Başkanı Mehmet Nil Hıdır ise iddiaları reddederek, kaymakam ve ilçe milli eğitim müdürünün kendisinden yardım istemesi üzerine devreye girdiğini söyledi.
Kantin ihalesi açıldı
Marmaris Sabancı Lisesi'nde üç yıldan uzun bir zamandır müdürlük yapan Güner Günay, Milli Eğitim Vakfı'nın 15 Mart 2004'te feshedilerek kantin işletmelerinin okul aile birliklerine devredilmesinden sonra okulun kantin ve çay bahçesini ihaleye açmak istedi.
Okul müdürü olarak kendisinin de içinde bulunduğu 4 kişilik komisyon tarafından toplam 58 milyar lira bedel belirlenen kantin için hazırlanan ihale ilanı, 12 Mayıs 2004 günü Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir tarafından da onaylandı.
İhale ilanı, ertesi gün yerel bir gazetede yayımlanarak 21 Mayıs günü yapılacağı da ilan edildi.
Kaymakam aracı oldu
İlanın yayımlanmasının ardından, kantinin eski işletmecisi Atıf Çavuşoğlu, müdür Günay'ı ziyaret ederek ihale yapılmadan kantin ve çay bahçesinin kendisine verilmesini istedi.
Müdür Günay ise, okulunda kimsesi olmayan 300 çocuğun okuduğunu kantinden elde edilen ve okul aile birliğine aktarılan gelirlerden bu yetim çocukların eğitim masraflarının karşılanacağını belirterek isteği reddetti.
Bu görüşmeden sonra, 17 mayıs günü, daha önce ihaleye onay vermiş olan kaymakam Cemalettin Özdemir, ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığıyla bir yazı göndererek kantin işletmesinin Çavuşoğlu'na verilmesini istedi.
AKP İl başkanı da devrede
Ancak Günay bu isteğe de karşı çıkınca devreye AKP Muğla İl Başkanı Mehmet Nil Hıdır girdi. İhale tarihinden bir gün önce 20 Mayıs günü sabah saatlerinde Günay'ı arayan AKP İl Başkanı Hıdır, mevcut kantin işletmecilerinin partilerinden olduğunu ve ihale açılmadan kantinin devrinin bu kişilere yapılmasını istedi.
Hıdır'ın isteğini de reddeden Günay, kantinin ihaleye çıkacağını ve en yüksek fiyatı önerene verileceğini söyleyerek telefonu kapattı.
Soruşturma açıldı
Bu konuşmadan bir kaç saat sonra Müdür Günay, hakkında soruşturma başlatıldığını ve bu nedenle de Datça Şehit Ersoy Yorulmaz Lisesi'ne vekil müdür olarak görevlendirildiğini belirten tebligatı aldı.
Müdür Günay'ın görevden alınmasının ardından sözkonusu ihale bir hafta ertelendi. Kantin işletmesi ihale teklifinden çıkarılırken, çay bahçesinde de 2 milyar lira indirim yapıldıktan sonra belirlenen en düşük fiyattan eski işletmeci Atıf Çavuşoğlu'na ihale yapılmadan verildi.
Datça'ya sürgün
Datça'ya vekil müdür olarak görevlendirilen Güner Günay ise yürütmenin durdurulması istemiyle 25 Mayıs günü Muğla İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Davada, Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürüğü'nden gönderilen ve Günay hakkında soruşturma açılmış olmasını belirten savunmayı yeterli bulmayan Muğla İdare Mahkemesi, 7 Temmuz 2004 günü, "İdarenin görevi, devlet memurunu cezalandırmak değil görevini yapmasına yardımcı olmak ve moralini en üst seviyede tutmaktır.
Günay Güner'in Datça'da görevlendirilmesine ilişkin ne gerekçeyle soruşturma yapıldığı ve buna ilişkin elde bulunan delillerin sunulmamış olmasından yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir" diyerek Günay'ı görevine iade etti. Mahkeme daha sonra davayla ilgili de işlemin iptal edilmesine karar verdi.
İdareden iptal
İdare Mahkemesinin kararının bürokratik oyalama taktikleriyle ancak 3 Ağustos 2004 günü Muğla Valiliği'ne tebliğ edildi. Burada da 3 hafta bekletildikten sonra 25 Ağustos günü Datça Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilen göreve iade dosyası aynı şekilde bekletilerek ancak 2 Eylül günü Günay'a tebliğ edildi.
3 günlük görev
Ertesi gün Sabancı Lisesi'ndeki müdürlük görevine başlayan Günay 3 gün sonra 6 eylül günü yeniden Datça Şehit Ersoy Yorulmaz Lisesi'ne müdür olarak atandı.İdare Mahkemesi'ne tekrar dava açan Günay, Datça'da 9 ay sürecek olan müdürlük görevine de başladı. Bu arada Günay hakkında ardı ardına 7 ayrı soruşturma daha açıldı ve bu soruşturmalarla ilgili 6 müfettiş Marmaris'e gönderildi.
İlçeden çıkış yasağı
Öğretmen olan eşi ve kızı da Marmaris'te yaşayan Güner Günay, her gün 70 kilometre uzaktaki Datça'ya gidip gelmeye başladı. Ancak Günay'a 30 Aralık 2004 günü ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden bir tebligat gönderilerek, hafta içi ve hafta sonu Datça'yı terk etmesinin yasak olduğu ve Datça'da ikamet etme mecburiyeti bulunduğu bildirildi. Günay, söz konusu işlemin 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda yeri olmadığını belirterek idare mahkemesine bir dava daha açtı. Yapılan uygulamanın yasal ve anayasal hak ihlali olduğunu öne süren Günay suç duyurusunda da bulundu.
Önce teşekkür sonra soruşturma
Daha önce Günay'a yaptığı başarılı hizmetlerinden ötürü teşekkür belgesi veren Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün talebiyle çeşitli gerekçelerle açılan soruşturmalar ise ceza ile sonuçlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın maaş taltifi ile ödüllendirdiği eğitimcisiyle ilgili 6 ayrı müfettişin yaptığı soruşturmada, Günay'a "Müdürlükten gelen görevleri mevzuaat uygun yapmamak, görevi kasten yapmamak, öğrenci darp etmek, öğrencilere fazla sayıda onur belgesi vermek, Tebliğler Dergisi'ni imzalamamak, nöbet defterini imzalamamak, okul telefonlarından birini dış görüşmelere kapattırmak, eski kantin işletmecilerinden elektrik kullanım bedellerinin TEDAŞ'a yatırılmasını istemek" gibi gerekçelerle maaş kesim cezaları verildi.
Bu kez de Yatağan'a sürgün
Mevzuat gereğince 3 kez üst üste maaş kesim cezası alanlara kıdem indirimi uygulandığından ötürü de Günay, Datça'da müdürlük yaptıktan sonra bu kez de Marmaris'e 80 kilometre uzaklıktaki Yatağan Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'ne kimya öğretmeni olarak atandı.
İdare, "Mevzuata aykırı" dedi
Günay, bunun üzerine yeniden Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını talep etti.
Günay'ı haklı bulan mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verirken, "İlköğretim müfettişlerinin müdürler hakkında soruşturma yapmasının mevzuata aykırı olduğunu" hatırlatarak verilen maaş kesimi ve kıdem indirme cezalarının da geçersiz olduğuna hükmetti.
Yine iptal yine sürgün
Karar üzerine 1 Haziran günü yaniden Marmaris Sabancı Lisesi'nde müdür olarak göreve başlayan Günay ertesi gün sabah 09.30'da yeniden Yatağan'a öğretmen olarak atandı.
Günay bu kararla ilgili olarak da İdare Mahkemesine başvurdu. İdare mahkemesine dava açtığı için hakkında 7 ayrı suçlamadan idari soruşturma açılan Günay'ın, hakkındaki soruşturmalar, verilen cezalar ve haksız yere suçlanmasıyla ilgili tazminat talebiyle ilgili açtığı toplam 10 dava halen sürüyor.
Velilerden dilekçe
Datça Şehit Ersoy Yorulmaz Lisesi velileri müdürlerinin okullarına dönmesi için 1500 imzalı dilekçeyi Muğla Valiliği ve Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdi.
Veliler dilekçelerinde, "Okul müdürümüzün okulumuza katkıları, eğitim ve öğretimin kalitesinin artmasındaki katkıları çok fazladır. Okulun fiziki olarak baştan aşağı yenilenmesi, eğitim ve öğretim ortamının en üst seviyeye çıkarılması ve böylece lisemizdeki öğrenci, öğretmen ve vali memnuniyetinin artırılması, okul müdürümüzün önderliğinde gerçekleşmiştir. Sadece veliler ve öğretmenler olarak değil, tüm Datçalılar olarak okul müdürümüzün gidişinin çok büyük kayıp olduğunu ve Datça eğitim ve öğretimine vurulmuş bir darbe olarak görmekteyiz" diyerek Günay'ın göreve iade edilmesini istedi.
AKP İl Başkanı iddiaları yalanladı
AKP Muğla İl Başkanı Mehmet Nil Hıdır konuyla ilgili iddilaarı redderek, kaymakam ve ilçe milli eğitim müdürünün kendisinden yardım istemesi üzerine devreye girdiğini söyledi. Kaymakam ve milli eğitim müdürünün, Güner Günay'ın kantini daha önce işletmecilik yapmış olan ancak çeşitli suç kayıtları olan kişilere vermek istediğini öne süren Hıdır, "Bu kişilerin kantinde uyuşturucu, alkol, sigara satışı yapıp kız öğrencileri uygunsuz yerlere götürdüklerini söylediler. Bunun üzerine ben de müdür beyi arayıp bir kaç milyar lira fazla para için böyle kötü, mafyavari kişilere kantinin verilmemesini, Atıf beylere verilmesini istedim. Ama Güner bey reddetti. Sonrasında zaten Güner bey hakkında çeşitli soruşturmalar açılıp görevinden alınınca ihale iptal edildi ve Atıf beylere verildi. Ben kimseye siyasi baskı yapmadım. Güner beyin hakkında soruşturma açılması ise öğretmenler ve öğrencileriyle olan münasebetleri ve ilçe milli eğitim müdürüne karşı çıkması nedeniyledir. Müdürlükten olunca kuyruk acısını çıkarmaya çalışıp benim adımı karıştırıyor" dedi.
Siyasi baskı yok
Kaymakamın onay verdiği ihale için neden yardım istediği sorusuna Hıdır, "O anda resmi prosedür gereği onaylamıştır. herhangi bir siyasi baskı olmadı" yanıtını verdi.
Güner Günay'ın daha önce milli eğiti müdürlüğü tarafından teşekkür belgesi almasıyla ilgili de Hıdır, "O belgeyi veren o dönemde akrabası olan ilçe milli eğitim müdürüdür. O da soruşturma geçirdi ve görevinden alındı" yanıtı verdi.
Günay'ın avukatı Hıdır'ın iddialarını reddetti
Günay'ın avukatı Ümit Bike ise Hıdır'ın iddialarını gerçeği yansıtmadığını belirterek, "Tam aksine mafya denilen kantincilerin sözleşmesini feshederek okuldan çıkaran müvekkilimdir. Bu kişiler kira ödemedikleri için müvekkilimin soruşturma nedenlerinden birisi olan elektrik faturalarını ödemedikleri gerekçesiyle sözleşmeleri bizzat Güner Günay tarafından feshedilmiştir. Zaten doğal olarak bu kişiler ihaleye girmeleri yasaktır. Müvekkilime verilen teşekkür belgesi de akrabası denilen kişi tarafından değil bizzat şu anki ilçe milli eğitim müdürü tarafından verilmiştir" dedi.(AŞ/KÖ)