Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Görmez, "kamu alanında yapılması düşünülen bu düzenlemelerin devletin küçültülmesi başta olmak üzere özelleştirme, hukuk reformu, fonksiyonel bakanlık ve merkezi idare üzerinde yükün dağıtılmasını içermesi gerektiğini" söyledi.
Ankara Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler de "kamu yönetiminde gerçekleştirilecek reformun birbiriyle bağlantılı birçok yasa düzenlemesini içerdiğine" işaret ederek, "köklü bir hazırlık ve toplumsal desteğin sağlanması yönünde de içtenlik gerektirdiğini" ifade etti.
Hükümetin tasarıyı bir ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulabilmesi için İçişleri, Adalet, Maliye ve ekonomi ile ilgili bakanlıklardan oluşan bir Yönlendirme Komitesi kuruldu.
Komiteler çalışmalara başlayacak
Komite'de İçişleri, Adalet, Maliye ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlıkları yer alırken; Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Hazine'den oluşan bir başka çalışma grubu da tasarıya son şeklini vermek üzere çalışıyor.
Komite şu konular üzerinde çalışmalar yapacak.
* Kamu hizmetinde performans ölçütlerinin oluşturulması.
* Kamu kurumları ile kamu vakıf ve dernekleri arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesi.
* Personel rejiminin reforme edilmesi.
* Bilgi edinme hakkı geliştirilerek, saydamlığın artırılması.
* Sağlık sisteminin iyileştirilmesi.
* Denetim sisteminin güçlendirilmesi.
* Yargı sisteminin iyileştirilmesi.
* Kara para aklama ile mücadelenin etkin hale getirilmesi.
* Seçimlerin finansmanında hesap verilebilirlik.
* Mal beyanında hesap verilebilirliğin geliştirilmesi.
* Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi.(NK/BB)