Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) 7 Haziran genel seçimine dair raporunda, seçimlerin genel olarak “iyi organize edildiği”, ancak, medya özgürlüğü, seçim barajı ve cumhurbaşkanının seçim kampanyasındaki aktif rolünün sorun oluşturduğu sonucuna vardı.
Rapor dün Strasbourg'da düzenlenen genel kurul oturumunda açıklanıp tartışıldı.
AKPM seçim gözlem heyetine başkanlık yapan Hollandalı Parlamenter Tiny Cox’un kalme aldığı raporda, seçimlerin daha adilane biçimde yapılması için yasal mevzuatta değişiklik gerektiği belirtildi.
Yüzde 10’luk seçim barajının siyasi çoğulculuk ilkesine aykırı olduğu kaydedildi.
Medya
Raporda medya özgürlüğü de yer aldı.
Medyanın “birkaç şirket elinde toplandığı, bu şirketlerden bazılarının medya sektörü dışında önemli yatırımlarının bulunduğu, kamu ihalelerine bağımlı oldukları, bunun da iktidar partisine yönelik eleştirileri sınırladığı” ifade edildi.
RTÜK
Raporda, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) seçim kampanyası sırasındaki işleyiş şekli eleştirildi. RTÜK’ün seçim kampanyasında iktidar partisi ve cumhurbaşkanını ön plana çıkaran tutumuna ses çıkarmadığı yönündeki eleştirilere yer verildi.
Ayrıca TRT’ye de değinildi.
“AKP, incelenen televizyon kanallarındaki toplam paralı siyasi reklamın yüzde 51’ini satın aldı. AKP ATV’de paralı ilan satın alan tek parti oldu, TRT1’dekilerin de yüzde 91’ini satın aldı. CHP ise toplam paralı reklamların yüzde 19’unu satın aldı.”
YSK
Seçimlerin profesyonel biçimde düzenlendiğinin belirtildiği raporda, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yeterince saydam olmamakla eleştirildi. Seçim kurullarının toplantılarının halka açık yapılmadığı ve bu kurullar tarafından alınan kararların tümünün YSK’nın internet sitesinde yayımlanmadığı kaydedildi.
Cumhurbaşkanı
Cumhurbaşkanının partilerüstü kalması ve görevini tarafsız biçimde icra etmesinin gerekliliğine rağmen, “cumhurbaşkanının kampanya boyunca yürüttüğü faaliyetlerin seçim kurallarına ve Venedik Komisyonu’nun seçimlerle ilgili İyi Uygulamalar Kodu’na aykırı olduğu” belirtildi.
AKPM heyeti
Seçim yasasının seçim kampanyalarının finansmanına dair ayrıntılı düzenleme içermediği yönündeki eleştiriler de raporda değinilen noktalar arasındaydı.
Toplam 30 Avrupalı parlamenterden oluşan AKPM heyeti, seçimleri AGİT heyetiyle beraber 17 ekip halinde İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır, Samsun ve Konya’da gözlemlemişti. (YY)