Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu, Türkiye'deki son gelişmelerin acil olarak tartışılması talebini oylayarak reddetti.
AKPM Sol Grup Üyesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, oylama sonucu üçte iki çoğunluk sağlanamadığını Twitter hesabından şöyle paylaştı:
AKPM'de "Türkiye üzerine acil görüşme" oylama sonucu: Avrupa sağı AKP'nin imdadına koştu. 2/3 çoğunluk sağlanamadı. https://t.co/tRStgfWasD pic.twitter.com/tGufCeiLoY
— Ertuğrul Kürkçü (@ekurkcuHDP) 23 Ocak 2017
AKPM de resmi internet sitesinden oylama sonucunu paylaştı.
AKPM Siyasi İlişkiler ve Demokrasi Alt Komitesi, Türkiye ziyaretinin ardından hazırladığı raporda, “Türkiye’nin denetim sonrası diyalog sürecinden çıkarılıp tekrar denetim sürecine alınmasını” önermişti.
TIKLAYIN - AKPM: TÜRKİYE DENETİME TABİ TUTULMALI
AKPM’nin rapora yer alan görüşleri ve Türkiye’de demokratik kurumların işleyişini bugünkü oturumda tartışılması bekleniyordu.
Demokratik kurumların işleyişi görüşülemedi
AKPM kış dönemi Genel Kurulu Strasbourg’da bugün başladı, 27 Ocak’a kadar sürecek.
Genel Kurulun açılışında görev süresi sona eren Başkan Pedro Agramunt'un yerine başka aday çıkmadı ve Agramunt yeniden seçildi. Daha sonra başkan yardımcıları ve gündemin belirlenmesine geçildi.
“Türkiye’de demokratik kuruluşların işleyişi” raporunun gündeme alınarak acil görüşülmesiyle ilgili talebin oylanması öncesi konuşan Agramunt, talebin sabah saatlerinde AKPM Başkanlık Divanı tarafından reddedildiğini belirterek konunun daha sonra görüşülmesinden yana olduğunu belirtti. Agramunt ayrıca, Türkiye'de tutuklu parlamenterler olmasından duydukları endişeyi de dile getirdi.
AKPM’deki Türkiye heyeti başkanı AKP milletvekili Talip Küçükcan da oylama öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin çok sayıda zorlukla karşı karşıya olduğunu belirtip, “Tartışma için doğru zaman değil” diyerek oturumun yapılmamasını talep etti.
Talebin Genel Kurulda oylanmasına geçildi. Üçte iki çoğunluğun gerekli olduğu oylamada 181 üye oy kullandı. 94 milletvekili talebin kabulü, 68 milletvekili ise reddi yönünde oy verdi. 19 kişinin çekimser kaldığı oylamada acil görüşme talebinin reddedildiği açıklandı.
Raporda ne vardı?
Bugün görüşülmesi kabul edilmeyen raporda şu tespitler yer alıyordu:
* Hükümet ve parlamentonun çoğunluğu, darbe girişiminin ardından “tüm sıradışı önlemlerin alınmasının” makul olduğuna ikna olmuş durumda.
* Muhalefet, sivil toplum ve medya ise hükümeti, darbe girişimin araştırırken eleştirel seslerin susturulmaya çalışıldığını ifade ediyor.
* Ülkedeki otoriteryen eğilim daha önce de ciddi endişelerin kaynağı olurken, şu anda, darbe girişimi veya yeni bir darbenin önleminin alınması için gerekenlerin çok ötesinde tam bir baskı ortamının kurulduğunu anlattılar.
* Yargıçlar, akademisyenler, parlamenterler, belediye başkanları ve medya mensuplarının hedef alındığı ifade edildi.
* Hükümetin icraatları, Türkiye Anayasası ve uluslararası hukukun izin verdiğinin de çok ötesinde.
* Delegasyonumuz, ciddi önlemlerin, işten atmalar, görevden almalar gibi, kalıcı olarak hayata geçirilmiş olmasından endişeli. Örneğin işten atmalar ile yüzbinden fazla insan ve aileleri etkilendi, onbinlerce kişi somut delil olmaksızın gözaltına alındı ve/veya tutuklandı.
* Masumiyet karinesinin ve savunma hakkına saygı gösterilmesinin önemli altını çiziyoruz. Ayrıca beş güne kadar avukat görüşünün kısıtlanmasını ve 30 günlük gözaltı süresinin kaldırılması gerekir.
* Türkiyeli yetkililer, demokrasinin ülkede yeniden ve hızla tesis edilmesini önerirken, sadece OHAL’in kaldırılmasına değil, alınan sıradışı önlemlerin kalıcı karakterinin de kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.
* Tutuklu gazeteciler, editörler ve yazarların tutuklanmasından, yüzlerce basın kuruluşunun kapatılmasından ve medyanın üzerindeki genel baskıdan endişe duyuyoruz.
* Medyada çokseslilik ve medyanın tüm siyasi güçlerce ulaşılabilir olması, insanların demokratik kurumlara güveninin tesisi için hayati.
* Yetkililere, tüm tutuklu gazeteci ve yazarların serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz.
* Parlamenterlerin, geçen Mayıs ayında kaldırılan dokunulmazlıkları iade edilmeli.
* Delegasyonumuz, üst üste talep etmemize rağmen, tutuklu HDP’li milletvekilleriyle görüşememekten dolayı üzgün.
* Yetkililerden, tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılmasını ve AKPM’den, Avrupa Konseyi’nden ve diğer uluslararası toplumdan gelen ziyaret taleplerinin karşılanmasını talep ediyoruz.
* Meclis’te grubu bulunan bir muhalefet partisinden 11 milletvekilinin tutuklanması, Türkiye demokrasisi ile ilgili doğru mesajı içermiyor.
* Tüm görüşmelerimizde, idam cezasının Avrupa Konseyi üyeliğiyle bağdaşmaz olduğunu açıkça belirttik. Muhataplarımızın hiçbiri buna itiraz etmedi.
* Başkanlığa geçiş gibi önemli Anayasa değişiklikleri, geniş toplum mutabakatına dayanmalı, aceleye getirilmemeli. (AS)