Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması istemiyle açılan davada, Raportör Osman Can raporunu Anayasa Mahkemesi'ne sundu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, raporun mahkeme üyelerine iletildiğini, uygun zamanda toplanıp konuyu görüştükten sonra, kendisinin gündemi ve karar için görüşme tarihini üyelere vereceğini söyledi.
"Mahkemeyi rahat bırakın"
Kılıç gazetecilere de "Sizden özellikle rica ediyorum, arkadaşlarımıza 'gündem ne zamandı', 'rapor nasıldı, ne şekilde yazıldı' sorularını sormaktan kaçınmanızı özellikle istirham ediyorum. Mahkemeyi rahat bırakın, süreci rahat biçimde tamamlayalım" dedi.
Kılıç görüşmeyi "kendi çalışma hızlarına göre ayarlayacaklarını" bildirdi.
Süreç nasıl işleyecek?
Raporun üyelere dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı gününü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek, davayı esastan görüşmeye başlayacak.
Kapatma için 7 oy gerekiyor
Kapatma davasını 11 üyeden oluşan heyet karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda dört yedek üyeden en kıdemlisi heyete katılacak.
Parti kapatma kararı için en az yedi üyenin oyu gerekli.
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, "temelli kapatma" yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre "Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma" kararı da verebilir.
İddia ve savunmalar tamamlanmıştı
Partiye kapatma isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Yalçınkaya'nın iddianamesinin ardından, AKP "cevap" diye adlandırdığı toplam sekiz klasörlük savunmasını mahkemeye 16 Haziran'da sunmuştu.
Yalçınkaya sözlü iddialarını 1 Temmuz'daki görüşmede dile getirmiş, kapatma istemini yinelemiş ve "AKP şeriat düzeni kurmak istiyor" demişti.
AKP de sözlü savunmasını 3 Temmuz'da yapmıştı. (TK/EZÖ)