Anayasa Mahkemesi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) kapatılması istemiyle açılan davayı 28 Temmuz Pazartesi esastan görüşmeye başlıyor.
Mahkeme raportörü ve Genel Sekreter Vekili Alparslan Altan, bugünkü toplantının ardından yaptığı açıklamada görüşme tarihini bildirdi, gazetecilerin davanın ne kadar sürede sonuçlanacağına ilişkin soruları üzerine, "Belli değil. Görüşmelerin gidişatına bağlı" diye konuştu.
Paksüt: Aralıksız çalışacağız
Anayasa mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt de davayı 28 Temmuz'dan itibaren her gün aralıksız görüşmeye başlayacaklarını ve mümkün olan süratle sonuca ulaşmak için çalışacaklarını söyledi.
Paksüt daha önce karar ne olursa olsun "kıyamet kopacak" demiş, Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç da daha sonra "kıyamet mıyamet kopmaz" diye konuşmuştu.
Raportör "kapatılmasın" demişti
Davayla ilgili raporu mahkemeye 16 Temmuz'da sunan Osman Can, raporunda partinin kapatılmaması yönünde görüş bildirmişti.
Kapatma için 7 oy gerekiyor
Kapatma davasını 11 üyeden oluşan heyet karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması durumunda dört yedek üyeden en kıdemlisi heyete katılacak.
Parti kapatma kararı için en az yedi üyenin oyu gerekli.
Anayasa Mahkemesi, Anayasa'nın 69. maddesine göre, "temelli kapatma" yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre "Hazine yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma" kararı da verebilir.
İddia ve savunmalar tamamlanmıştı
Partiye kapatma isteyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Yalçınkaya'nın iddianamesinin ardından, AKP "cevap" diye adlandırdığı toplam sekiz klasörlük savunmasını mahkemeye 16 Haziran'da sunmuştu.
Yalçınkaya sözlü iddialarını 1 Temmuz'daki görüşmede dile getirmiş, kapatma istemini yinelemiş ve "AKP şeriat düzeni kurmak istiyor" demişti.
AKP de sözlü savunmasını 3 Temmuz'da yapmıştı. (TK/EZÖ)