Çeşitli tarihlerde düzenlenen eylemlere katıldıkları iddiasıyla terör suçlarından yargılanan çocukların durumunu gündeme taşımak üzere hak savunucularından oluşan bir heyet bugün parti yöneticileriyle görüşmek üzere Meclisteydi.
Heyetle görüşen Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekili Gültan Kışanak, düzenlenen basın toplantısında gösterilerde çocukların yer almaması için mücadele ettiklerini, bunun sebeplerinin araştırılması gerektiğini söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır şube başkanı, avukat Muharrem Erbey sadece 2008'de yaşanan olaylar nedeniyle yaşları 12 ile 17 arasında değişen yaklaşık 500 çocuğun yargılandığını söyledi.
Erbey, toplumsal olaylarda çocuklara müdahale edecek polislerin çocuk şube müdürlüğünden seçilmesini, çocukların derhal çocuk savcısının karşısına çıkarılmasını, soruşturma dosyasının avukatlar tarafından incelenmesinin sağlanmasını talep etti.
TMK'de değişiklik sözü
Tutuklu çocukların aileleri adına heyette yer alan Arif Akkaya, bianet'e, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yetkililerinin yanı sıra Meclis ağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu başkanı Cevdet Erdöl'ün de taleplerine olumlu yaklaştığını söyledi. MHP görüşme talebine olumlu yanıt vermemişti.
Akkaya, parti temsilcilerinin, 29 Mart yerel seçimleri sonrasında Terörle Mücadele Kanunu'nda (TMK) bir değişiklik tasarısını gündeme getirme sözü verdiklerini belirtti.
2006'da, TMK'de yapılan bir değişiklikle 15-18 yaş grubundaki çocukların terör suçlarından yetişkinler gibi yargılanmalarının önü açılmıştı. Hak savunucuları değişikliğin Diyarbakır'da yapılan eylemlerin ardından geldiğini vurgulamıştı. Yargıtay da aynı yıl verdiği bir emsal kararla eyleme katılmayı terör örgütü üyeliğine yeter kanıt saymış, böylece çocukların ağır cezalar almasının önü açılmıştı.
Adalet talebi
Bu yıl da 15 Şubat öncesi sonrasında PKK lideri Abdullah Öcalan'la ilgili gösterilerde 100'den fazla çocuk gözaltına alındı. TMY ve TCK'deki terör suçlarından 2006 ve 2007'de 1 572 çocuk hakkında dava açıldı; 92'si Diyarbakır'da 174 çocuk mahkum oldu.
Tutukluluğun çocukların başta eğitim olmak üzere birçok hakkını ihlal ettiğini belirten hak savunucuları TMK değişikliğinin yanı sıra yürüyen yargılamaların çocuk adalet sistemi ilkelerine göre yürütülmesini istiyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır'dan aktivistler Çocuklar İçin Adalet Girişimi adı altında toplanarak çalışamaya başladı.
Meclise giden heyette, Akaya ve Erbey'in yanı sıra şu isimler yer aldı:
Diyarbakır Baro başkan yardımcısı avukat Esat Aktaş, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır şube başkanı Saher Akçınar Bayar ve Diyarbakır Tabip Odası'ndan Dr. Cengiz Günay.(EÜ)