Üç muhalefet partisinin tutuklu milletvekillerinin tahliyesi amacıyla Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 100. maddesinde değişiklik yapılması için verdiği öneri Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) tarafından reddedildi.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) önerisiyle ilgili olarak "5271 sayılı CMK'nın 100. maddesinde üç muhalif partinin önerdiği tarzda bir değişikliğin olması halinde, bunun çok farklı ve olumsuz hukuki sonuçlar doğurabileceği ve böyle bir düzenlemenin suistimale son derece müsait olabileceği sonucu çıkarılmıştır" dedi.
CNNTürk'ün haberine göre, Çelik, AKP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı hakkında yaptığı basın açıklamasında CHP, BDP ve MHP'nin tutuklu milletvekillerinin tahliyesi amacıyla mutabık kaldıklarını ve TBMM Başkanlığı'na bir dilekçe sunarak CMK'nın 100. maddesinde değişiklik önerdiklerini kaydetti.
Bu değişikliğin önceden AKP MYK toplantısında ele alındığını ve hukuki olarak tartışıldığını belirten Çelik, bu tarz bir değişikliğin farklı ve olumsuz hukuki sonuçlara neden olarak suistimal edilebileceğini, bu nedenle AKP'nin bu düzelemeye olumlu bakmadığını söyledi.
AKP'nin tutumuna bakılacaktı
12 Haziran 2011 Genel Seçimleri sonrasında CHP'den Ergenekon davasından tutuklu Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay, BDP'den KCK tutukluları Hatip Dicle, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan ile MHP'den Balyoz davası sanıklarından Engin Alan tahliye edilmemişti.
Tutuklu vekillerin durumuyla ilgili olarak muhalefet partilerinin temsilcileriyle 26 Nisan'da bir araya gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek, uzlaşma sağlandığını, bundan sonra AKP'nin tutumuna bakılacağını söylemişti.
Meclis Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise "Yapılan görüşmelerde sorunun siyaset malzemesi yapılmadan dört parti grubunun mutabık kalacağı bir şekilde yasal zeminde çözümlenmesi hususunda görüş birliğine varıldı" denilmişti. (EKN)