Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin kurmaylarıyla birlikte yaklaşık yedi saat süren bir toplantıda yeni anayasa taslağını değerlendirmeye başladı.
AKP Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) din dersi, türban ve Kürtçe eğitim konularında özel komisyonların kurulması kararlaştırıldı. AKP yönetiminin ilk değerlendirmesinde türban gibi konularda net bir tutum belirlenmediği, ancak Erdoğan ve ağırlıklı kurmayların buna ilişkin bir düzenlemeden yana oldukları belirtiliyor.
AKP'nin "Üniversitelerde kılık ve kıyafetin Devrim Kanunları'na, genel ahlaka ve Anayasa'da gösterilen temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılmasını engelleyen sınırlamalara aykırı olmamak kaydıyla serbest olduğu" şeklindeki düzenlemeye bazı tashihlerin yapılması kaydıyla yakın durduğu kaydediliyor.
Toplantıda tartışmalı konular hakkında Erdoğan'ın bugün basın toplantısı düzenleyerek bilgi vermesi kararlaştırıldı. Erdoğan yeni anayasa hazırlığına ilişkin eleştirileri de yanıtlayacak. AKP'nin anayasa taslağını Erdoğan'ın ABD gezisi sonrasında açıklaması bekleniyor.
Rektörler türban yasağı kalkarsa AİHM'e gidecek
Üniversite rektörleri yeni anayasada türban yasağının kalkması konusunda sert tepki göstermeye hazırlanıyor. Rektörler anayasa değişikliğinde üniversitelere türbanla girişin serbest bırakılması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) gidecek.
Toplantıyla ilgili açıklama yapan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, yeni anayasayı hazırlayan akademisyenler topluluğunun eğitim ve türbanla ilgili metinde yapılacak değişiklik konusunda hiçbir rektör ve YÖK ile temasa girmediğe dikkat çekti.
Akbulut şöyle dedi: "Bir anayasada hem laiklik, hem de dini simgeleri eğitim kurumlarına sokma yönünde maddeler olmaz. Bir demokratik ülkede yarım laiklik olmaz."
Rektörler Komitesi'nin toplantısında Akbulut Anayasa'daki değişiklikte ısrar durumunda tepkilerinin sertleşeceğini vurguladı.
Laikliğin garantörü AB mi?
Avrupa Birliği (AB) Komiyonu Genişlemeden Sorumlu Komiseri Olli Rehn Türk anayasasının demokratik, laik yönünün Avrupa açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Rehn, anayasanın bu yönünün korunması için Avrupa'nın bir garantör olduğunu da ilk kez vurguladı.
Olli Rehn AKP iktidarının yürüttüğü yeni anayasa çalışmalarını ilk kez Kanal D Haber için Mehmet Ali Birand'a değerlendirdi. Rehn, henüz kamuoyuna açıklanmadığı için anayasa taslağını inceleme fırsatları olmadığını belirterek medyaya yansıyan ana hatlarıyla ilgili görüşlerini aktardı. (GG)