191 aydının imza verdiği Sivil Anayasa Platformu, Mecliste bulunan anayasa taslağı tartışmalarının gölgesinde yarın Kadıköy'de "Demokratik Anayasa Mitingi" düzenliyor. Anayasa taslağını tartışanların saflaşması mitinge de yansıdı.
Platform "sivil ve demokratik anayasa" talebiyle ekimde yayınlanan, aydınların imzaladığı bildiriyle oluştu. Sivil ve demokratik bir anayasa için oluşturulan platform, 10-11 Ekim 2009'da Ankara'da bir konferans düzenlendi. Konferans sırasında yarın yapılacak mitingin kararı alındı; miting komitesi ekimde çalışmalara başladı. Hükümetin açıkladığı taslaksa platformu böldü.
"AKP anayasası" diyenler katılmıyor
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), mitinge katılmayacak. Genel Başkan Yardımcısı Ali Cancı, bianet'e sadece "Evet katılmıyoruz, arkadaşlara başarılar dileriz" dedi.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) de miting dışında. Parti başkanı Alper Taş "ÖDP olarak eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik yeni bir anayasadan tarafız" dedi.
"Dayatmacı anlayışı, 'ya hep ya hiç' mantığı, değişiklikleri kendi iktidarını güçlendirme zemininde ele alması, haklın öncelikli talebine yer vermemesi ve seçim barajına dokunmaması nedeniyle AKP önerisini benimsemiyoruz. Anayasa konusunda herkesin kendi içinde değişik tartışmaları varken ve bunlar saflaşmışken, biz belirgin olmayan bir hatta biraraya gelmek istemedik."
Halkevleri genel sekreteri Oya Ersoy da "AKP'nin anayasa paketi, emeğin ve halkın taleplerinin dillendirildiği bir anayasa değil" dedi.
"AKP, 12 Eylül kurumlarını ele geçirmeye çalışıyor. İçinde emek örgütlerinin olmadığı bir mitinge katılmayacağım. Bu egemen güçlerin kendi iç tartışmasıdır. ilerici emek örgütlerinin olduğu bir anayasa tartışması gerekiyor."
BDP "Evet ama..." diyor
BDPmitinge katılıyor ama taslakta değişiklik talebi var. Miting komitesinde yer alan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) MYK üyesi Ayhan Bilgen "Paket tartışması üzerinden mitingle ilgili bir tercih yapmanın, hem bu platformu daraltacağını hem de daha uzun soluklu bir birlikteliği zorlaştıracağı düşüncesindeyiz" dedi.
"Köklü değişim talebinde ısrar etmek ve pozisyonumuzu iktidar partisi ya da bürokrasinin duruşuna göre belirlememek konusunda özen göstermeliyiz. AKP ya da CHP yanında saf tutmak yerine inisiyatif üstlenmek ve bir alternatif inşasını öncelemek gerekir. Biz eşitlik ve özgürlük taleplerimiz etrafında buluşabileceğimize inanıyoruz."
Genç Siviller: "Evetçi cephe" oluşturacağız
Genç Siviller ve 70 Milyon Adım Koalisyonu'ndan Mücteba Kılıç'sa "Bu miting 'Hayırcı' bir miting değil" diye ekledi.
"Buraya katılacaklar 12 Eylül anayasasının çöpe atılmasını isteyen, kimsenin ötekileştirilmediği bir kitle. Biz mitingde "evet" cephesi kuracağız çünkü AKP'nin anayasa taslağını destekliyoruz. Kısmi de olsa antidemokratik sistemin taşlarını yerinden oynattığı için destekliyoruz."
"Hayır demek tuhaf bir durum"
Devrimci Sosyalist İşçi Partisi'nden (DSİP) Şenol Karakaş da mitingde 70 Milyon Adım Koalisyonu ile birlikte yürüyeceklerini anlattı:
"AKP taslağı tartışması mitinge yansımamalı. Biz '12 Eylül anayasası çöplüğe' pankartları ile yürüyeceğiz. Paketin bir dizi eksiği var ama değişiklik olumlu; sosyalistlerin bunu desteklemesi gerektiğini düşünüyorum. Değişikliğe 'hayır' demek, 12 Eylül anayasasına karşı mücadele eden kesimler açısından tuhaf bir durum."
Mitging çağrıcıları arasında bulunan yazar Oral Çalışlar da, "ya hep ya hiç" demenin kimseyi ileri götürmeyeceğini düşünüyor.
"Başından itibaren yeni bir demokratik anayasa yapılmasını talep ediyoruz; bundan vazgeçmedik. BDP'nin önerisi de önemli. Anayasayı toptan değiştirmek iradesi meclisin çoğunluğunda yok. 'Ya hep ya hiç' deyince 'hiç' diyenlerin istediği noktaya geliyoruz. AK Parti'nin hazırladığı taslağı bütün eksiklerine rağmen, özellikle Anayasa Mahkemesi, HSYK ve parti kapatma davasının Meclis iznine bağlanması maddeleri hayati önemde."(SP)