Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) emek örgütlerinin karşı çıktığı düzenlemeleri koruyarak Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nı Meclis'ten geçirdi. Yasa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onaylarsa Ekim 2008'de yürürlüğe girecek.
Emek ve meslek örgütleri, kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşının değişmemesini, prim gün sayısının 7000 kalmasını, aylık bağlama oranlarının makul seviyede tutulmasını, "refah payı" olarak bilinen güncelleme katsayısında gelişme hızının tamamının hesaba katılmasını, yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammının kaldırılmamasını ve sağlık hizmetlerinde "katılım payı"nın alınmamasını istiyordu.
Hükümet bu taleplerin hepsini görmezden gelerek emeklilik yaşını kademeli olarak artırıp 2048'de 65 yaşa çekti. Prim gün sayısını 7200 olarak belirledi. Refah payında ilerleme hızının yüzde 30'unu hesaba kattı. Fiili hizmet zammını aralarında gazetecilerin de bulunduğu birçok işkolu için kaldırdı. Sağlık hizmetlerinde "katılım payı"nı 2 YTL olarak korudu. Geliri aylık 202,80 YTL'den yüksek olan herkes sağlık primi ödemek zorunda. Asgari ücretli 73,01 YTL prim ödeyecek. (TK)