Görüşmelere Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) adına katılan Mustafa Ecevit, yasanın "grev ve toplu sözleşmeyi" içerecek şekilde ILO şartlarına göre düzenlenmesini istiyor. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, grev ve toplusözleşme için Anayasa değişikliği gerektirdiğini belirtmiş, bunun ise uzun süreceğini öne sürmüştü.
ILO'nun talebi
Memur sendikalarının temsilcileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri ile, 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'nda değişiklik yapmak üzere bir araya geldi.
"Grev ve toplu sözleşme" içermeyen ve kamu çalışanlarının dörtte birinin sendikalı olma hakkını elinden alan yasada değişiklik yapma istemi, ILO Örgütlenme Komitesi'nin uyarısı üzerine gündeme geldi.
Mustafa Ecevit, "yasanın ILO sözleşmelerine uygun hale getirilmesini istedi. Yasada örgütlenme özgürlüğünün daraltıldığını, "toplu sözleşme ve grev hakkının" ise hiç tanımlanmadığını belirten Ecevit, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz örgütlenme özgürlüğünün, en üst düzeyde, ILO'nun tarif ettiği biçimde düzenlenmesini istiyoruz. Toplu pazarlık ve grev haklarının güvence altına alınmasını istiyoruz. 4688 Sayılı yasa, sendikalara müdahale ediyor. Bu müdahalelerin yasadan çıkarılmasını, toplu görüşmeye devlet müdahalesinin kaldırılmasını talep ediyoruz. Ayrıca yasa, toplu görüşmede de, konfederasyonu esas alan bir anlayış içinde. Biz ise, sendikaların işkollarında kendi işverenleriyle sözleşme yapabileceği şekilde ikili bir sözleşme mantığının olması gerektiğini düşünüyoruz."
Konfederasyonların çıkışı ILO olmalı
Mustafa Ecevit, görüşmelere katılan Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (MEMUR SEN) ve Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu'nun (KAMU SEN) 'darlaştırılmış talepler' ileri sürdüğünü" belirterek, "Konfederasyonlar kendilerini esas alan yerden talep ileri sürerse, sonuca ulaşamayız ancak önümüze ILO Sözleşmesini koyarsak, iyileştirmeler elde edebiliriz." dedi.
Ecevit, "Bu görüşme sürecinde hükümet üzerinde baskı oluşturmak için, KESK sokakta tepki gösterecek mi?" şeklindeki soruya, "Konfederasyonumuz bu süreci alan desteği ile götürecek. Ciddi karşı duruşumuz olacak" yanıtını verdi.
Hükümet ile başlayan görüşmelerin olumlu olduğunu ileri süren Ecevit, "Ancak hükümet, sadece ILO kongresini atlatmayı hedefliyorsa, o zaman bizim de başka haklarımız ortaya çıkar" diye konuştu.
Bakana göre, grev uzun iş
KESK "örgütlenme özgürlüğü", "grev ve toplu sözleşme" istiyor. Ancak, Çalışma Bakanı Başesgioğlu, yüzde 5 barajının altında kalan sendikaların da aidatlarını kaynaktan kestirebilmesi, sendika yöneticilerinin zorunlu ücretsiz izni, sağlık giderlerini kurumlarının değil, sendikalarının karşılaması ve üyelikten çekilmeye ilişkin düzenlemeler yapacaklarını söylemişti. Grev ve toplusözleşme için ise Anayasa değişikliği gerektirdiğini belirtmiş, bunun ise uzun süreceğini öne sürmüştü. (BB/NK)