Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 24 Haziran seçimlerine için hazırladığı seçim beyannamesinde ekonomi alanında neler yapılacağına ilişkin vaatlere "İstikrarlı ve Güçlü Ekonomi" başlığı altında yer verildi.
Merkez Bankası'nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesinin esas olmaya devam edeceğinin belirtildiği beyannamede şu vaatlere yer verildi:
Dalgalı döviz kuru rejimine devam
* Enflasyon hedeflemesi rejimine devam edilecek, dalgalı döviz kuru rejimi sürdürülecek.
* Döviz piyasaları yakından takip edilecek, gerektiğinde dengeleyici döviz likiditesi araçları kullanılmaya devam edilecek.
Enflasyonun kalıcı şekilde tek hanelerde durması
* Ekonomide temel prensibimiz, enflasyonun kalıcı bir biçimde düşük ve tek haneli oranlarda tutulmasıdır.
* Bu prensiple, fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek konusundaki kararlılığımız devam edecektir.
* Önümüzdeki dönemde de finansal istikrarı gözetme ve fiyat istikrarını sağlama amacı ile uygulanacak politikalar, büyüme ve istihdam politikalarını destekleyecektir.
Faizlerin oluşturduğu maliyet baskısını azaltacak tedbirler
* Firmaların döviz kuru riskini daha etkin bir şekilde yönetebilmeleri için gerekli mekanizma ve teşvikler oluşturulacak.
* Maliye politikası fiyat istikrarının sağlanmasında destekleyici olacak.
* Önümüzdeki dönemde faizlerin oluşturduğu maliyet baskısını azaltacak tedbirleri hayata geçireceğiz.
Merkez Bankası para politikasını kendisi belirleyecek
* Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi esas olmaya devam edecek.
* Fiyat istikrarını desteklemek ve döviz kuru kaynaklı olası oynaklıkların makro-finansal istikrara etkilerini sınırlamak üzere sözleşmelerde Türk Lirasının kullanımı özendirilecek, firmaların döviz kuru riskini daha etkin bir şekilde yönetebilmeleri için gerekli mekanizma ve teşvikler oluşturulacak.
* İhracat reeskont kredileri aracılığıyla rezerv biriktirilmeye devam edilecek.
* Maliye politikası fiyat istikrarının sağlanmasında destekleyici olacak.
* Enflasyonda katılığa neden olan yapısal unsurların belirlenmesi ve giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla, kamu tarafından yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve vergi ayarlamalarının enflasyon tahmin ve hedefleri ile uyumlu olacak.
Bankacılığın finans sisteminde payı azaltılacak
* Sermaye piyasalarını güçlendirerek, bankacılık kesiminin toplam finans sistemi içerisindeki payını azaltılacak.
* Girişim sermayesi fonları gibi yeni finansman yöntemlerini geliştirerek bankacılık sistemine erişimi kısıtlı olan yeni girişimleri finanse edilecek.
* Bankacılık sistemindeki düzenleyici çerçeve bankacılık kesiminin operasyonel maliyetlerini düşürücü ve daha verimli çalışmasına yönelik geliştirilecek.
* Katılım Bankacılığının bankacılık sistemi içerisindeki payı artırılacak
* KOBİ’ler başta olmak üzere işletmelerin finansmana erişimi kolaylaştırılacak.
Özelleştirme
* Yeni dönemde, vatandaşın günlük hayatında kamudan almakta olduğu hizmetlerin daha verimli ve yüksek kaliteli şekilde mümkün olduğunca özel sektör tarafından sunulmasının üzerinde yoğunlaşacağız.
* Özelleştirme uygulamalarını, makroekonomik politikalar ve uzun vadeli sektörel öncelikler çerçevesinde belirlenmiş bir program dâhilinde sürdüreceğiz.
* Özelleştirme uygulamalarında halka arz yönteminin kullanılmasına ağırlık vererek sermaye piyasalarının derinleşmesi ve gelişmesi hedefiyle kamu sermayeli şirketlerin halka açılarak şeffaflık ve kurumsal yönetim ilkelerine uygun faaliyet göstermelerini sağlayacağız.
* Özelleştirme uygulamalarına ve kamuya ait mal ve hizmet üretim birimlerinin özelleştirilmesine yeni değerler oluşturmak üzere geliştirilecek farklı projelerle devam edeceğiz.
* Atıl kamu taşınmazlarının ekonomiye kazandırılabilmeleri amacıyla özelleştirme kapsam ve programına alınmaları ve gerekenlere imar uygulaması yapılması yönünde çalışmalara kesintisiz olarak devam edeceğiz.
* Kamuda devam edecek olan iktisadi işletmelerde rekabetçi bir ortamda esnek yönetim imkânı sunan KİT yönetişim mevzuatını hayata geçireceğiz.
Bor madeni dayalı sanayinin gelişimini sağlayacağız
* Ekonomik değere sahip ve katma değer sağlayacak demir, bakır, altın gibi maden sahaları için yatırıma imkân verecek ihale politikası ve süreçlerini oluşturmaya devam edeceğiz.
* Demir cevheri, mermer ve bor başta olmak üzere sanayi hammaddelerinin yurtiçinde arama ve üretimine öncelik vereceğiz.
* Sektörel önceliklere bakılarak bor ve türevlerinin geliştirilmesi ve sanayide aktif kullanımını sağlayacağız.
* Bor’un kullanım alanını genişletmeye yönelik araştırma faaliyetlerini artıracağız.
* Ülkemizde bora dayalı sanayinin gelişimini desteklemek, sürdürülebilir yenilikler ve ekonomik değer sağlamak amacıyla kısa adı BOROSİB olan BOR Organize Sanayi İhtisas Bölgesi’ni kuracağız.
Cari açık yapısal sorun olmaktan çıkacak
* Cari açığı yapısal sorun olmaktan çıkararak kalıcı bir şekilde düşüreceğiz. Takip edeceğimiz büyüme modeliyle, ithalata olan bağımlılığı azaltarak cari açığın düşmesini sağlayacağız.
* Bu sayede dış kaynak ihtiyacını da azaltarak, ekonominin dayanıklılığını artıracağız.
Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri
* Siyasi istikrar, öngörülebilirlik ve yatırımcı dostu politikalarla yüksek teknolojili ve daha üretken alanlara uzun vadeli dış yatırım çekeceğiz. Bu yatırımların, hem teknoloji transferi hem de istihdam artışları ile ülkemizde ciddi katma değer oluşturmasını hedefliyoruz.
* Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini özel sektör odaklı olacak şekilde artıracağız. Elde edilecek çıktıların ticarileştirme ve markalaşma süreçlerini hızlandırarak katma değer artışı sağlayacağız. (EKN)