Türkiye nüfusunun yüzde 45'inin Mecliste temsil edilmediğini savunan DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Ali Ürküt, bianet'e yaptığı açıklamada, hükümetten AİHM kararı öncesinde harekete geçerek Siyasi Partiler Kanunu ile Seçim Kanunu'nu bir an önce değiştirmesini istedi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin Ek 1 No'lu Protokolü'nün "serbest seçim hakkı"na ilişkin 3. maddesinin ihlal edildiğini savunan DEHAP'ın Şırnak milletvekili adayları Resul Sadak, Av. Tahir Elçi ve Mehmet Yumak, seçim sonrasında AİHM'de dava açmışlardı.
"Hükümet AİHM kararını beklememelidir"
Dünyanın hiçbir yerinde yüzde 10'luk bir seçim barajı bulunmadığını savunan Ürküt, barajın tümden kaldırılması, en azından Avrupa Birliği'ndeki (AB) ortalama seviyeye çekilmesini istiyor.
Baraj konusunda hükümet içerisinde "100 Türkiye milletvekili" formülünün tartışıldığını açıklayan Ürküt, "Bu kabul edilemez. Hükümet, AİHM'den karar çıkmadan yasayı değiştirmelidir" dedi.
1995 ve 1999'da seçime giren HADEP'in çok sayıda milletvekili çıkarmayı hak etmesine rağmen Mecliste temsil edilemediğini hatırlatan Ürküt, 2002'de de aynı durumun yaşandığını; 53 milletvekili çıkarmayı hak eden, Hakkari ve Şırnak'ta tüm milletvekillerini, Diyarbakır'da 10 milletvekilinden sekizini kazanacak sayıda oy alan DEHAP'ın meclis dışında kaldığını belirtti.
"Hükümet Kürt sorununu çözmede isteksiz"
Mecliste iken barajı savunan Demokratik Sol Parti (DSP), Anavatan Partisi (ANAP) gibi partilerin bu barajın altında kaldıklarını söyleyen DEHAP Başkan Yardımcısı, "Bugün AKP barajı savunuyor ama yasa değişmezse bir gün gelir AKP da barajdan şikayet eder duruma gelir" diye konuştu.
Partisinin, seçim sisteminin değiştirilmesini sadece kendisi için değil tüm partiler açısından istediğini aktaran Ürküt, "Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından önemli. Eğer baraj kalkarsa farklılıklar Meclise daha iyi yansıyacak" dedi.
Türkiye'nin en dinamik ve demokratik mücadelede en aktif partilerden birisi olan DEHAP'ın mecliste de temsil edilmesi durumunda, Türkiye'nin demokratikleşmesine ve AB sürecinin daha iyi işlemesine katkı yapacağını dile getiren DEHAP temsilcisi, hükümetin birçok değişen yasaya rağmen uygulamada isteksiz davrandığını belirterek buna örnek olarak "en temel sorun olan Kürt Sorunu"nu gösterdi.(EÖ/EÜ)